ΠΙΤΑΚΙΑ ΑΛΜΥΡΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

πιτάκιαΣήμερα μαγειρεύουμε πιτάκια αλμυρά με τυρί και αλλαντικά, σνακ για τη βόλτα, το σχολείο, για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο ή για πρωτότυπο κέρασμα.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Μερίδες: 12
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη
Σκεύη που θα χρειαστούμε: μπολ, μίξερ, ταψί, πλάστη, στρογγυλό τσέρκι 10 εκ.

Υλικά:

Για τη γέμιση

  • 80 γρ. σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
  • 16 φέτες γαλοπούλα
  • τριμμένη μοτσαρέλα ή γκούντα
  • 2 κρόκους, για το άλειμμα

Εκτέλεση: Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους  170°C αέρα. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο πάγκο εργασίας μας, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο 3 – 4 εκ. Με το στρογγυλό τσέρκι κόβουμε δίσκους από όλη την επιφάνεια της ζύμης. Με το ίδιο τσέρκι κόβουμε και τις φέτες γαλοπούλας. Πάνω σε κάθε δίσκο ζύμης βάζουμε σάλτσα ντομάτας και από πάνω ένα κομμάτι γαλοπούλας. Σκεπάζουμε με ένα ακόμα δίσκο ζύμης. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε σταυρωτά χωρίς όμως να ενωθούν οι γραμμές στο κέντρο. Παίρνουμε ανά δύο διπλανά κομμάτια και τα ενώνουμε στις άκρες τους. Κάνουμε το ίδιο με όλα τα πιτάκια. Γεμίζουμε με σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ και τριμμένο τυρί. Διαλύουμε τους κρόκους σε λίγο νεράκι και αλείφουμε τα πιτάκια. Ψήνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί για 15 -20 λεπτά

Tips: Όταν θα χαράσσουμε τα πιτάκια, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή να μην ενωθούν οι εγκοπές στο κέντρο, διαφορετικά δε θα έχουμε το επιθυμητό σχήμα.

https://alevri.com/recipes/pitakia-almyra-me-tyri-kai-allantika

Leave a Reply