Καμπανάκι ειδικών για τον καύσωνα: Οχι στις παραλίες τα μικρά παιδιά από τις 12:00 έως τις 17:00

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα, το δεύτερο κύμα του οποίου ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, έδωσαν επιστήμονες του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και η Βάνα Παπαευαγγέλου – Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ).

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι τα μωρά και τα νήπια πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι το διάστημα 12 με 5 που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές. «Τα μωρά και τα νήπια διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης, γιατί η επιφάνεια του σώματός τους είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το βάρος τους», είπε χαρακτηριστικά.

Συνέστησε τα μικρά παιδιά να παραμένουν μέσα στο σπίτι 12 με 5 «και όταν λέμε μέσα, εννοούμε όχι στην παραλία κάτω από την ομπρέλα, όχι στη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι». Τέλος, συμβούλευσε τους γονείς να κατεβάζουν τις τέντες, να έχουν κλειστά τα παραθυρόφυλλα και να δημιουργούν ένα όσο το δυνατόν πιο δροσερό περιβάλλον.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 3 ετών. «Πρέπει να κάνουμε έναν σχεδιασμό δραστηριοτήτων για τις επόμενες ώρες». Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν από γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει αυξημένη προσοχή, καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες. «Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν», κατέληξε.

Αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα», είπε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δέρμα τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση». Συνέστησε, τέλος, στα άτομα που βρίσκονται σε περιοχές με φωτιά να κλείνουν παράθυρα και να φορούν μάσκα.

Leave a Reply