ΜΑΜΑ, ΜΠΑΜΠΑ, ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ;;;

GBR:  FA Respect Pr Shoot - Ray Winstone 23/02/2009Παρατηρούνται, παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, αρκετά φαινόμενα με γονείς νεαρών αθλητών, που πιέζουν αφόρητα τα παιδιά τους όσον αφορά στις αθλητικές τους επιδόσεις, διαπληκτίζονται με γονείς άλλων παιδιών, τσακώνονται με προπονητές, διαιτητές κι αντίπαλους. Φυσικά, όλα τα προαναφερθέντα έχουν ιδιαίτερα αρνητική επιρροή στην ψυχολογία των παιδιών τους, με αποτέλεσμα ορισμένες δορές να θέλουν να παρατήσουν το αγώνισμα με το οποίο ασχολούνται.

Η ισπανική ομάδα Λεγκανές πρωτοτυπεί ευχάριστα δημοσιεύοντας την επιστολή ενός παιδιού προς τους γονείς του, η οποία μάλιστα φιγουράρει και στις εγκαταστάσεις των ακαδημιών της. Η επιστολή αυτή έχει γίνει viral στα ισπανικά ΜΜΕ… Μακάρι να γίνει viral και στη χώρα μας και να οδηγήσει ορισμένους γονείς να προβληματιστούν για τη συμπεριφορά τους. Διαβάστε!

Angry-football-dad

“Μαμά, μπαμπά τι κάνετε;;;
Δεν ξέρω πώς να σας το πω. Ίσως να σκέφτεστε ότι κάνετε το καλύτερο για εμένα, αλλά δεν μπορώ παρά να σας πω ότι αισθάνομαι περίεργα, άσχημα, ενοχλημένος. 
Μου κάνατε δώρο μια μπάλα όταν ξεκίνησα να περπατώ. Ακόμη δεν πήγαινα σχολείο, όταν με βάλατε στην ομάδα. Μου αρέσει να προπονούμαι όλη την εβδομάδα, να κάνω πλάκα με τους συμπαίκτες μου και να παίζω την Κυριακή όπως όλα τα αστέρια. Αλλά, όταν έρχεστε εσείς στα ματς… Δεν ξέρω. Δεν είναι όπως πριν.
Τώρα δεν με χειροκροτάτε όταν τελειώνει το ματς, ούτε πάμε όλοι μαζί να φάμε κάτι. Πηγαίνετε στο γήπεδο σκεπτόμενοι ότι όλοι είναι εχθροί, προσβάλλετε τους διαιτητές, τους προπονητές, τους παίκτες, τους άλλους γονείς… Γιατί αλλάξατε;
Ξέρω ότι υποφέρετε και δεν το καταλαβαίνω. Μου επαναλαμβάνετε ότι είμαι ο καλύτερος, ότι οι υπόλοιποι δεν αξίζουν τίποτα μπροστά μου, ότι όποιος λέει το αντίθετο κάνει λάθος, ότι το μόνο που αξίζει είναι το να νικάς.
Ο προπονητής τον οποίο αποκαλέσατε ανίκανο είναι φίλος μου. Μου έμαθε να διασκεδάζω, παίζοντας. Το παιδί που μπήκε στη θέση μου τις προάλλες… Τον θυμάστε; Ναι, αυτός για τον οποίον όλο το απόγευμα λέγατε ότι δεν αξίζει ούτε να μου φέρνει τα παπούτσια. Αυτό το παιδί είναι στην ίδια ομάδα με μένα. Όταν τον είδα τη Δευτέρα, ντράπηκα. Δεν θέλω να σας απογοητεύσω. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι δεν έχω την επαρκή ποιότητα. Ότι δεν θα γίνω επαγγελματίας και δεν θα βγάλω εκατομμύρια, όπως θέλετε. Με αγχώνετε. Μέχρι που σκέφτομαι να σταματήσω να παίζω. Αλλά, μου αρέσει το ποδόσφαιρο! Σας παρακαλώ, μην με υποχρεώσετε να σας ζητήσω να μην ξαναέρθετε να με δείτε”.

Leave a Reply