“Μεταμορφώσεις” στην ΕΛΣ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με έμπνευση από τον Βέρθερο του Ζυλ Μασνέ

ΜεταμορφώσειςΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΛΣ με τον γενικό τίτλο Μεταμορφώσεις επιστρέφει στις 1 και 2 Απριλίου 2023 με ένα διήμερο εργαστήριο δημιουργίας μουσικών «επιστολών» για εφήβους ηλικίας 11 έως 14 ετών, που αντλεί έμπνευση από τον Βέρθερο του Ζυλ Μασνέ, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου.

Με αφετηρία τη σπουδαία όπερα που αναφέρεται στην ιστορία του αδιέξοδου έρωτα ανάμεσα στον νεαρό Βέρθερο και τη Σαρλότ, οι συμμετέχοντες, ξεκινώντας από τη διερώτηση γύρω από το πώς οι ερωτικές επιστολές μέσω ψηφιακών εφαρμογών διαφέρουν από τα ερωτικά γράμματα του 19ου αιώνα, θα παρακινηθούν να εκφραστούν μέσα από τη μουσική. Αντλώντας έμπνευση από τον συγκλονιστικό Βέρθερο, θα επιχειρήσουμε να αφήσουμε κατά μέρος το πληκτρολόγιο προκειμένου να δώσουμε προτεραιότητα στις νότες και τις μελωδίες για την εξωτερίκευση των πιο όμορφων συναισθημάτων μας. Το εργαστήριο θα υλοποιήσει η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή σε συνεργασία με τον σολίστ του ακορντεόν Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη, ενώ σε αυτό θα συνεισφέρει και ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ποιητής Μάριος Χατζηπροκοπίου. 

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μεταμορφώσεις

Με το πρόγραμμα Μεταμορφώσεις, που επιμελείται η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή στην πρώτη της συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, παιδιά όλων των ηλικιών εξερευνούν τα κρυφά-κρυμμένα μυστικά της όπερας, τα μη προφανή, τρυπώνοντας στις χαραμάδες των νοτών και των λέξεων για να τις φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από δράσεις που ενεργοποιούν τη φαντασία και το δημιουργικό τους βλέμμα φωτίζοντας κάθε φορά το διαφορετικό, εργαστήρια αλλά και συναντήσεις-συζητήσεις με σημαντικούς προσκεκλημένους από ετερόκλητα πεδία, οι συμμετέχοντες θα ακονίσουν το βλέμμα και τη σκέψη τους, ενώ θα διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες μέσα από την επαφή με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.

Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Μεταμορφώσεις: Βέρθερος
Ηλικίες: 11-14 ετών
1 Απριλίου (17.00-19.00) & 2 Απριλίου (17.00-20.00) 2023
Εθνική Λυρική Σκηνή – ΚΠΙΣΝ
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή, Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν)
Ομιλητής: Μάριος Χατζηπροκοπίου (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ποιητής)
Επιστημονική συνεργάτιδα: Σοφία Κομποτιάτη
Υποβολή συμμετοχής από 16 έως 26 Μαρτίου 2023 αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ
Χορηγός εκπαιδευτικού προγράμματος Τράπεζα Πειραιώς
Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Leave a Reply