Λίλυ και Άλεξ. Μια ιστορία φαντασμάτων. Γνωρίστε το νέο βιβλίο του Αντώνη Μυλωνάκη

Λίλυ και ΆλεξΕπτά χρόνια μετά τον Καθρέφτη και την προφητεία του Γκρέινορθ, μια περιπέτεια fantasy για εφήβους, ο συγγραφέας βιβλίων για μικρούς και μεγάλους Αντώνης Μυλωνάκης επιστρέφει με μια ακόμα μια περιπέτεια fantasy, αλλά για πιο μικρά παιδιά και σε άλλο στιλ. Λίλυ και Άλεξ. Μια ιστορία φαντασμάτων, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Πάμε να δούμε τι έχει να μας πει ο δημιουργός για τη νέα του δουλειά!

  1. Αγαπητέ Αντώνη, χαιρόμαστε πολύ που σε φιλοξενούμε και πάλι στις σελίδες του Τaλκ, επτά χρόνια μετά τον Καθρέφτη και την προφητεία του Γκρέινορθ. Επιστρέφεις σε νέο εκδοτικό οίκο, πάλι με μια περιπέτεια fantasy, αλλά για πιο μικρά παιδιά και σε άλλο στιλ. Λίλυ και Άλεξ. Μια ιστορία φαντασμάτων, λοιπόν. Πριν, όμως, περάσουμε στο βιβλίο, θέλω να μας συστηθείς ξανά.

Χαίρομαι και σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας για άλλη μια φορά! Είμαι ο Αντώνης Μυλωνάκης, ζω στην Αθήνα και γράφω βιβλία για μικρούς και μεγάλους. Η συγγραφή είναι η ζωή μου και δεν μπορώ να φανταστώ να κάνω κάτι άλλο πέρα από αυτό. Έχω βάλει τα πολύ δυνατά μου να τα καταφέρω και ευτυχώς είμαστε σε καλό δρόμο.

  1. Ομολογώ ότι ένα τέτοιο βιβλίο, γεμάτο χιούμορ, περιπέτεια και φαντασία, πολύ μου έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία. Ποιος είναι ο Άλεξ και ποια είναι η Λίλυ; Ποιοι είναι οι δικοί τους άνθρωποι; Πώς ήρθαν στο μυαλό σου οι πρωταγωνιστές και το στόρι και πώς αποφάσισες όλα αυτά να τα κάνεις βιβλίο;

Η Λίλυ και ο Άλεξ! Δύο συνηθισμένα παιδιά που ζουν μια ήσυχη ζωή κάπου στα προάστια, απλά με μόνο μία ιδιαιτερότητα: λατρεύουν τις ιστορίες με τα φαντάσματα. Διαβάζουν συνεχώς ιστορίες τους, τα κατανοούν και μάλιστα πιστεύουν πως αν καταφέρεις να καλέσεις και να κάνεις φίλο ένα από αυτά, μπορεί να σου εκπληρώσει όποια ευχή θέλεις. Δεν το ξέρουν – θα το μάθουν στην πορεία – αλλά δυστυχώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί τα φαντάσματα είναι απλά αέρας με σχήμα και προσωπικότητα. Θα απογοητευτούν, θα μάθουν νέα πράγματα, θα πρέπει να το αποκρύψουν και τέλος θα οδηγηθούν κάπου που ποτέ δεν θα τους πήγαινε το μυαλό.

Το βιβλίο το έγραψα για τα ανίψια μου. Εκείνη την περίοδο δεν είχαν κάτι να τους τραβήξει την προσοχή και μάζεψα όλα τα υλικά που ήξερα ότι θα τους αρέσουν με σκοπό να συντηρήσω την αγάπη τους για το διάβασμα. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως επιτυχημένο! Κάθε μέρα με έπαιρναν τηλέφωνο για να τους παραδώσω το επόμενο κεφάλαιο, γιατί πάντα τους άφηνα σε μεγάλη αγωνία.

  1. Έχεις πει ότι από μικρός έγραφες ιστορίες με την αδελφή σου ως κεντρική ηρωίδα. Έχεις δώσει και στη Λίλυ στοιχεία της; Και ο Άλεξ; Του έχεις δώσει χαρακτηριστικά κάποιου αγαπημένου σου προσώπου σου.

Συγκεκριμένα, η Λίλυ και η αγάπη της για το διάστημα είναι καθαρή επιρροή από την αδερφή μου. Όταν ήταν μικρή ήθελε και εκείνη να γίνει αστροναύτης. Επιπλέον, για τον Άλεξ έχω επιλέξει κάποια χαρακτηριστικά να θυμίζουν την καλύτερη φίλη της αδερφής μου, την Αθηνά, που βέβαια στο βιβλίο είναι αγόρι και με εν τέλει διαφορετική προσωπικότητα. Κράτησα μόνο το Α κεφαλαίο σαν μια σιωπηλή υπενθύμιση του ποιος είναι. Γενικά οι ήρωες των βιβλίων μου είναι ανεξάρτητοι χαρακτήρες – μ’ αρέσει η διαδικασία να τους μαθαίνω και εγώ στην πορεία – που  απλά έχουν κάποια χαρακτηριστικά από ανθρώπους που αγαπώ ή ανθρώπους που μου έχουν κάνει μεγάλη εντύπωση.

  1. Θα αποκαλύψεις στα παιδιά (καλά, και στους μεγάλους) πώς μπορείς να γίνεις φίλος με ένα φάντασμα; Ξέρεις, τους τρόπους που έχει καταγράψει η Λίλυ στο σημειωματάριό της…

Γράφω ακριβώς πως γίνεται η διαδικασία με αρκετή δόση χιούμορ! Διάβασα αρκετά για το τι πίστευαν οι άνθρωποι πριν εκατό χρόνια και τις απόπειρες τους, επέλεξα τα πιο ενδιαφέροντα και ελκυστικά στοιχεία και τα αναδιαμόρφωσα ώστε να παρουσιαστούν με ένα πειστικό και γλυκό τρόπο.

  1. Στόχος του Άλεξ και της Λίλυ, η Λίντα Κάρλο. Τι μπορείς να μας αποκαλύψεις για τη… μακαρίτισσα, της οποίας το φάντασμα καλούν τα παιδιά;

Η Λίντα Κάρλο είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας στο βιβλίο. Ήταν μια ηθοποιός του ασπρόμαυρου κινηματογράφου που πέθανε από τον καημό της γιατί στα γεράματα θυμήθηκαν πόσο κακή ηθοποιός είναι. Το είχε μεγάλο παράπονο και ως φάντασμα γίνεται ευτυχισμένη πολύ εύκολα, με μόνο μια καλή κουβέντα για τις υποκριτικές της ικανότητες! Ένα στοιχείο που την κάνει ενδιαφέρουσα είναι τα μπορντό γάντια της που δεν έβγαλε ποτέ μετά από μία συγκεκριμένη παράσταση. Κανείς δεν ξέρεις γιατί, όμως τα χέρια της δεν τα ξαναείδε άνθρωπος από τότε.

  1. Πώς συνεργάστηκες με τη Γεωργία Μαυρομάτη για την εικονογράφηση του βιβλίου σου;

Θέλω να πιστεύω πως η τύχη μας έφερε κοντά! Είχαμε μια ακύρωση τελευταίας στιγμής  και οι περισσότεροι εικονογράφοι δεν ήταν διαθέσιμοι εκείνη την περίοδο. Τότε μου μπήκε στο μυαλό ότι θα ήθελα να βρω έναν νέο άνθρωπο, με εντελώς φρέσκια ματιά που να έχει απίστευτη όρεξη. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί σε αναζήτηση με τον εκδοτικό οίκο βρήκαμε τη Γεωργία. Ένα υπερταλαντούχο πλάσμα που αμέσως κατανόησε τη Λίλυ και της έδωσε ζωή με το πιο υπέροχο τρόπο. Συγκινήθηκα πολύ όταν είδα τα πρώτα σχέδια. Ήταν η Λίλυ μου…

  1. Ανυπομονώ για τη συνέχεια των περιπετειών του Άλεξ και της Λίλυ. Το ξέρω ότι είναι πολύ νωρίς, αλλά τι έχουμε να περιμένουμε; Πώς σκοπεύεις να τις εξελίξεις;

Έχω τελειώσει ήδη το δεύτερο και ξεκινάω το τρίτο. Η ιστορία είναι ολοκληρωμένη μέσα στο μυαλό μου και εξελίσσεται με ένα απρόβλεπτο και δυναμικό τρόπο λόγω πρόσφορου εδάφους. Ανυπομονώ να τη μοιραστώ!

  1. Γιατί μας γοητεύουν οι τρομακτικές ιστορίες και τα φαντάσματα; Και γιατί, ενώ μας γοητεύουν αδιαμφισβήτητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, τις έχουμε αφήσει λίγο στην άκρη στην ελληνική παιδική λογοτεχνία;

Καλή ερώτηση, όμως δυστυχώς δεν έχω απάντηση. Το μόνο που ξέρω είναι πως εγώ σαν παιδί τις λάτρευα και ανυπομονούσα να μπω κάτω από την ασφάλεια της κουβέρτας μου για να συνεχίσω την ανάγνωση που με τόση αγωνία είχα αφήσει. Με αυτά τα υλικά ακριβώς έφτιαξα και αυτό το βιβλίο ώστε τα παιδιά να μην μπορούν και να μη θέλουν να σταματήσουν την ανάγνωση.

  1. Τέλος, γιατί θα πρότεινες σε ένα παιδί να επιλέξει να διαβάσει το δικό σου βιβλίο;

Γιατί είναι μια ιστορία που θα του κρατήσει συντροφιά πολλά βράδια! Ένα καλό βιβλίο είναι όπως ένας καλός φίλος. Είναι πάντα εκεί!

Διαβάστε: Αντώνης Μυλωνάκης, Λίλυ και Άλεξ. Μια ιστορία φαντασμάτων, εικονογράφηση: Γεωργία Μαυρομάτη, Εκδόσεις Καστανιώτη

Leave a Reply