ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ |ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΥΦΥΙΑ

Αντώνης ΜυλωνάκηςΟ νεαρός συγγραφέας Αντώνης Μυλωνάκης, που έχει κάνει αίσθηση με το βιβλίο του “Ο Καθρέφτης και η προφητεία του Γκρέινορθ”, μιλάει στο Τaλκ για την περιπέτεια της συγγραφής, για τα παιδιά και τη ματαιοδοξία του κόσμου των social media.

  1. Καλησπέρα Αντώνη! Πριν μιλήσουμε για το βιβλίο σου, θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για σένα ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

Είμαι ο Αντώνης Μυλωνάκης και έκλεισα τα 30 το περασμένο Αύγουστο. Γράφω από μικρό παιδί, όχι επειδή μου το ζητούσε κανείς αλλά γιατί ήταν ένας τρόπος που μπορούσα να με «διαβάσω» και να ξορκίζω τους φόβους και τις μανίες μου. Στην πορεία σπούδασα χημικός τροφίμων, ωστόσο δεν το ακολούθησα ποτέ. Στο σήμερα, δουλεύω στον Όμιλο Πανά και συνεχίζω να γράφω, τα βράδια πλέον.

  1. Πώς αποφάσισες να γράψεις το πρώτο σου βιβλίο, τον “Καθρέφτη και την προφητεία του Γκρέινορθ”; Μήπως θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη φράση που σημείωσες; Και πόσο κράτησε η διαδικασία της συγγραφής;

Το πρώτο ερέθισμα για να ξεκινήσω να γράφω ήταν η σύνθεση ενός μύθου δικής μου έμπνευσης. Ένας σκοτεινός μύθος με ένα βαθύ νόημα. Ύστερα έπρεπε να φτιαχτεί μια ιστορία που να είναι ισάξια αυτού του μύθου και να τον υπηρετεί καθ’ όλη την διάρκεια. Η διαδικασία, επειδή δούλευα ταυτόχρονα, κράτησε τρία  χρόνια. Είναι μεγάλο το διάστημα, αλλά πλέον μπορώ να παραδεχτώ ότι τελικά κράτησε τόσο, γιατί δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Για τρία χρόνια, το βιβλίο αυτό ήταν η καλύτερη παρέα στα βράδια μου.

  1. Επέλεξες έναν ξεχωριστό εκδοτικό οίκο, την Μικρή Άρκτο. Πώς βρέθηκες εκεί και πώς ήταν η συνεργασία σας;

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να είμαι σε αυτόν τον εκδοτικό οίκο. Δεν τους επέλεξα εγώ, η διαδικασία είναι αντίστροφη. Πρέπει να σε επιλέξουν εκείνοι. Γνώριζα την σπουδαία δουλειά τους, και τα αυστηρά κριτήρια τους και αυτό έκανε τις ημέρες της αναμονής, μέχρι να έχω απάντηση θετική ή αρνητική, σχεδόν ανυπόφορες.

  1. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο σου; Εγώ, 37 ετών, και ο γιος μου, 9 ετών, το διαβάσαμε κι οι δυο πολύ ευχάριστα, αλλά εσύ ποιες ηλικίες είχες στο μυαλό σου όταν το έγραφες; Ποιος είναι ο δικός σου ιδανικός αναγνώστης και τι ικανότητες θα ήθελες να έχει;

Όταν έφτιαχνα το σκελετό της ιστορίας, ταυτόχρονα διάβαζα και παρακολουθούσα σεμινάρια για γραφή που απευθύνεται σε παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας γιατί ήθελα να είμαι απόλυτα συνεπής. Ωστόσο με έκπληξη κατέληξε η γραφή μου να είναι για  ενήλικες, γιατί ακριβώς τα σημερινά παιδιά, λόγω βομβαρδισμού πληροφοριών και εικόνων που έχουν από τα μέσα της τεχνολογίας, έχουν αναπτύξει μια τρομερή αντίληψη και ευφυΐα. Οπότε ανάλογα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό γιατί και οι ενήλικες μπορούν να το απολαύσουν και να χαθούν στην ιστορία.

  1. Διαβάζω στο βιογραφικό σου ότι έγραφες πάντοτε ιστορίες για την αδελφή σου, με πρωταγωνίστρια την ίδια. Τη βρίσκουμε ως ηρωίδα και στον Καθρέφτη;

Ναι! Ένα βράδυ που ήθελα να την ευχαριστήσω γιατί γκρίνιαζε που μόλις είχε τελειώσει το βιβλίο της, άρχισα να γράφω μια ιστορία με πρωταγωνίστρια την ίδια. Ένα κεφάλαιο κάθε μέρα που το περίμενε έξω από την πόρτα. Στον Καθρέφτη, δεν υπάρχει σαν ατόφια προσωπικότητα, ωστόσο πολλά χαρακτηριστικά της, τα μοίρασα στους ήρωες μου.

  1. Θες να μας πεις δυο λόγια για την μυστηριώδη ιστορία που αφηγήσαι; Χωρίς spoilers, αλλά με “τυράκια”, που θα τραβήξουν τους αναγνώστες μας; Πού βρίσκεται η φανταστική χώρα Άβιγκον; Ποια είναι η πριγκίπισσα χωρίς όνομα και τι συνέβη όταν είδε για πρώτη φορά τον εαυτό της στον καθρέφτη της; Γιατί κανείς δεν έλεγε το όνομά της; Οι δυο έφηβοι που πρωταγωνιστούν τι καλούνται να κάνουν και γιατί;

Στην αρχή είναι ο μύθος. Ο μύθος εκείνης της πριγκίπισσας που έπεσε από το πύργο της όταν αντίκρισε τον εαυτό της για πρώτη φορά στον καθρέφτη, ρίχνοντας κατάρα σε ολόκληρο το βασίλειο της και αφήνοντας πίσω της μια σκοτεινή προφητεία. Ύστερα, μεταφερόμαστε αιώνες μετά, στον μεσαίωνα, σε ένα ορφανοτροφείο όπου είναι βράδυ και το χιόνι έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα. Ερχόμαστε για πρώτη φορά σε επαφή με τους ήρωες του βιβλίου, την Άννυ και τον Τόμας, που θα έρθουν αντιμέτωποι με την προφητεία, αλλά χωρίς να το γνωρίζουν, στην πραγματικότητα, είναι πιόνια σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο που φτάνει μέχρι τα βασιλικά στρώματα. Είναι ένα βιβλίο που φέρει τα ιδανικά της δεμένης οικογένειας, της στενής φιλίας, του έρωτα και της προσπάθειας.

  1. Ματαιοδοξία και ναρκισσισμός βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης. Πόσο μπορούν αυτά τα δυο στοιχεία να βλάψουν τον άνθρωπο;

Δύο ύπουλα χαρακτηριστικά που δεν ανιχνεύονται εύκολα. Σαν ένα μικρόβιο που άπαξ και μολυνθείς, δύσκολα απαλλάσσεσαι από αυτό. Το βιβλίο μου επικεντρώνεται στην ματαιοδοξία και στην μάταιη και άσκοπη διεκδίκηση πραγμάτων. Κρίνω πως είναι ένα μήνυμα επίκαιρο γιατί πλέον τα social media μας οδηγούν τυφλά στο να είμαστε ματαιόδοξοι. Να νοιαζόμαστε και να αγχωνόμαστε καθημερινά  για ανούσια πράγματα. Πόσο μάλλον για ένα παιδί που μεγαλώνει στο σήμερα και δεν έζησε πριν από αυτά και έχει έναν επιπλέον ανταγωνιστικό μπελά πάνω από το κεφάλι του. Είναι και ο λόγος που επέλεξα να απευθύνω σε αυτήν την ηλικία.

  1. Ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια για το μέλλον; Ο καθρέφτης θα έχει συνέχεια ή θα πας σε άλλα συγγραφικά μονοπάτια;

Ο Καθρέφτης και η προφητεία του Γκρέινορθ έχει συνέχεια. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος, με δικό του χάρτη, βασίλεια, κανόνες και πολλούς ήρωες. Η συνέχεια της ιστορίας έχει ήδη χτιστεί στο μυαλό μου και ήρθε αβίαστα, με φυσικό τρόπο. Επιπλέον συγκεντρώνω τα ποιήματα μου που θα ήθελα πολύ να τα δω τυπωμένα στο χαρτί. Ανυπομονώ να γυρίσω πίσω στο γραφείο μου και να ξεκινήσω να γράφω πάλι!

antonhs-lylonakis

Leave a Reply