«ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΑ ΑΠΟ ΣΙΔΕΡΟ». ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ TAKIS

Ίδρυμα TakisΤο Ίδρυμα Takis, έχοντας ως σκοπό την έρευνα, την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης και επιστήμης, και πιο συγκεκριμένα την τέχνη του γλύπτη Takis, διοργανώνει και εκπονεί μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων για παιδιά και οικογένειες, εφήβους, ηλικιωμένους, κοινοτικούς οργανισμούς, σχολικές ομάδες και εκπαιδευτικούς που έχουν άμεση σχέση με τους σκοπούς αυτούς. Οι Κήποι, τα Μουσεία και το Ανοιχτό Θέατρο  γίνονται τόποι δράσης για τους μαθητές με στόχο να γνωρίσουν και να θαυμάσουν το έργο του σπουδαίου γλύπτη Takis μέσω ευφάνταστων διαδραστικών ομαδικών δράσεων.  Τα προγράμματα, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ, πραγματοποιούνται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Υλοποιήτρια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος είναι η ιστορικός τέχνης (BA Honours Degree in Art History & Information Systems- Oxford Brookes University) και επιμελήτρια εκθέσεων Ειρήνη Περσίδου, που σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα αισθητηριακής αγωγής για μικρά παιδιά και εκπαιδευτικά προγράμματα Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού για μαθητές όλων των βαθμίδων σε σχολεία, ιδρύματα, μουσεία και πολιτιστικούς φορείς.

Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, το Ίδρυμα Takis καθημερινά υποδέχεται όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά του προνηπίου, του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, καθώς και με ξεναγήσεις για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Επίσης, με ιδιαίτερη χαρά από το Σεπτέμβριο του 2022, παρουσιάζει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κυκλαδικά είδωλα από σίδερο” που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσφέροντάς τους μια μοναδική εμπειρία! Πάμε να το γνωρίσουμε;

Ίδρυμα Takis

Κυκλαδικά είδωλα από σίδερο, για παιδιά Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού

Ποιος είπε ότι η τέχνη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού δεν ενέπνευσε σπουδαίους σύγχρονους καλλιτέχνες όπως τον Takis! Τι ήταν αυτό που συνεπήρε και πυροδότησε τη φαντασία του δημιουργού από τα μοναδικά Κυκλαδικά ειδώλια και μας παρουσιάζει τα δικά του «Είδωλα» και «Είδωλα Λουλούδια»;

Όταν τίθεται στα παιδιά το ερώτημα “τι είναι γλυπτική;” το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι τα μαρμάρινα γλυπτά –αγάλματα όπως λένε-  του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Φαντάζονται το σκονισμένο εργαστήριο και τον γλύπτη να στέκεται μπροστά σε μια άμορφη πέτρινη μάζα να σκαλίζει με τα αυτοσχέδια εργαλεία του τη λευκή σκληρή επιφάνεια.

Ποια είναι όμως τα εργαλεία του σύγχρονου γλύπτη Takis; Και ποια τα υλικά του; Μοιάζουν με αυτά της πρώιμης εποχής του Χαλκού ή διαφοροποιούνται; Πώς καταφέρνει να συνδυάσει την αρμονία και τη λιτότητα της αρχαιότητας με την αφαιρετική γλυπτική του 20ού αιώνα; Και οι κεραίες; Ποια η σκοπιμότητα τους;

Οι μικροί μαθητές περιηγούνται σ’ έναν ιδιαίτερο μουσειακό χώρο σύγχρονης τέχνης που κάποτε στέγαζε το σπίτι και το ατελιέ του Takis.
Επισκέπτονται τον ειδικά τροποποιημένο μουσειακό χώρο -το Takis Studio- και παρατηρούν τα «Είδωλα» και τα «Λουλούδια Είδωλα» του δημιουργού, τα συγκρίνουν με αυτά του Κυκλαδικού Πολιτισμού, γνωρίζουν από κοντά τα εργαλεία του καλλιτέχνη, τα ιδιαίτερα βιομηχανικά υλικά και  παίζουν παιχνίδια ρόλων και κίνησης με αφορμή τις γλυπτικές γεωμετρικές φόρμες των Ειδώλων.

Έχοντας αποκομίσει σημαντικές πληροφορίες και γνώσεις για τη ζωή και το καλλιτεχνικό έργο του ιδιοφυούς δημιουργού, τα παιδιά καλούνται να λύσουν γρίφους, αινίγματα και να εκφραστούν δημιουργικά σε έντυπο υλικό που θα τους προσφέρεται.

Ειρήνη Περσίδου

Ειρήνη Περσίδου

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ. 2102389019 και 2102313410 ή στο email: edu@takisfoundation.org
ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚEΨΕΩΝ
Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 18.00 μόνο κατόπιν ραντεβού
Σάββατο – Κυριακή μόνο κατόπιν ραντεβούΙΔΡΥΜΑ ΤΑΚΙΣ – ΚΕΤΕ
Takis Foundation
Τέρμα Δερβενακίων
Γεροβουνό – Καματερό
134 51 Αθήνα
Εύκολη πρόσβαση: Αττική οδός, Έξοδος 7, Δωρεάν parking

Leave a Reply