ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ

καλοκαίριΚαλοκαίρι μετά τον κορονοϊό. Και τώρα, τι; Θα πάμε διακοπές; Σίγουρα υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα. Η υγεία, η οικονομική κατάσταση μετά την πανδημία, η ψυχολογική κατάσταση επίσης. Η ζωή συνεχίζεται, όμως, και ο καθένας ξεχωριστά θα βρει τους τρόπους του να επανέλθει.

Μιλώντας για επάνοδο, όμως, το ελληνικό καλοκαίρι είναι ήδη εδώ. Όσον αφορά εμάς, έχουμε ήδη κατά νου εξορμήσεις στην πανέμορφη Κρητική φύση, κινούμενοι σχεδόν πάντα σε μη οργανωμένες παραλίες και αποφεύγοντας την πολυκοσμία, όπως και πριν, άλλωστε. Δεν είμαστε ειδικοί, για να συμβουλέψουμε τον κόσμο να πάει ή να μην πάει διακοπές, να κάνει αυτό ή το άλλο. Έγκειται στην ψυχολογία του καθενός, είναι προσωπικό θέμα. Διαπιστώσαμε πάντως ότι, με ελάχιστη ή καθόλου λειτουργία της τηλεόρασης μειώνεται και η υστερία, η τρομολαγνεία και ο υπερβάλλων φόβος.

“Ακίνδυνες” διακοπές, γίνεται;

Τηρώντας μέτρα προστασίας, υγιεινής και χρησιμοποιώντας κοινή λογική, εμείς πιστεύουμε ότι γίνεται. Ό,τι θα έπρεπε να συμβαίνει ούτως ή άλλως, δηλαδή. Μα είναι άλλη κουβέντα αυτό, τα σκουπίδια, οι βρώμικες τουαλέτες και ξαπλώστρες, η κοινωνική συμπεριφορά μας ως λαός. Να μερικές μικρές συμβουλές, που εμείς εφαρμόζουμε για τους εαυτούς μας:

  • Οι οργανωμένες πλαζ δεν είναι πανάκεια. Μήπως είναι ευκαιρία φέτος να περιπλανηθούμε σε πιο ήσυχα μέρη, παρέα μόνο με όσους αγαπάμε;
  • Οι απαιτήσεις μας ως πελάτες ξενοδοχείων και επιχειρήσεων είναι καιρός να γίνουν πιο ουσιαστικές. Ας επιμείνουμε στην επιμελή καθαριότητα, ας μη δυσανασχετούμε σιωπηλά όταν βλέπουμε ότι το σφουγγάρισμα έγινε ‘’για τα μάτια του κόσμου’’.
  • Περί απόμακρων παραλιών και πάλι. Τα σκουπίδια παντός είδους, εκτός από το προφανές της έλλειψης παιδείας, των κινδύνων για το περιβάλλον κτλ, εγκυμονούν και εν δυνάμει υγειονομικούς κινδύνους για εμάς. Έχουμε δοκιμάσει αρκετές φορές, παρέα με τον μικρούλη μας, να μαζέψουμε μία μεγάλη σακούλα σκουπίδια από κάποια παραλία, αυτό μόνο. Σας εγγυόμαστε ότι η αίσθηση χαράς και η ικανοποίηση γεμίζουν το μέσα σου.

Μέσα μεταφοράς

Κατανοούμε ότι, για όσους δε διαθέτουν αυτοκίνητο, η καθημερινή κίνηση με τα ΜΜΜ ενέχει επιπλέον κινδύνους. Αντίστοιχα, αν πρόκειται να μετακινηθείτε προς κάποιο προορισμό με λεωφορείο ή πλοίο, χρειάζεται παραπάνω προσοχή. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δώσει κατευθύνσεις, όμως, και σίγουρα οι εταιρείες προσαρμόζονται. Αν και δε χρησιμοποιούμε λεωφορεία και τρένα, πιθανόν θα ταξιδέψουμε με πλοίο εκτός Κρήτης, στα πανέμορφα Κύθηρα και όχι μόνο. Δεν αισθανόμαστε ότι κινδυνεύουμε, απλά φροντίζουμε να τηρούμε όσα ξέρουμε και να μένουμε ψύχραιμοι όσο γίνεται.

Και τι κάνουμε με τα παιδιά;

Βλέποντας τα πιτσιρίκια στη γειτονιά μας να παίζουν όπως πάντα, αναρωτιόμαστε αν και τι μπορεί κάποιος να κάνει. Μιλάμε για την ανθρώπινη φύση, την επαφή μεταξύ παιδιών, κάτι τόσο φυσιολογικό. Ειλικρινά, δεν έχουμε ιδέα τι να υποθέσουμε για τις αντίστοιχες διακοπές, αν και από την πλευρά μας δεν αποκόπτουμε τον Έκτορα από την επαφή με τους ξένους. Εφαρμόζουμε όμως τα εξής:

  • Προτείνουμε στους ενήλικες να κρατάνε κάποια απόσταση από το παιδί, ώστε να αποφεύγεται η άμεση επαφή με όλους.
  • Καθαρίζουμε τα χέρια του όσο γίνεται, και τον νουθετούμε να μην τρίβει τα μάτια του κτλ.
  • Αποφεύγουμε παιδότοπους και κλειστούς χώρους. Στη φύση είναι πάντα καλύτερα.
  • Η υγιεινή διατροφή, η ενυδάτωση και το παιχνίδι στην παραλία αυξάνουν τις άμυνες του οργανισμού του, κάτι που ίσχυε και πριν τις παρούσες συνθήκες.

Εντός ή εκτός Ελλάδας;

Εμείς ψηφίζουμε Ελλάδα φέτος. Ούτως ή άλλως αυτό είχε το πρόγραμμα, μιας και τα τελευταία καλοκαίρια δε χαρήκαμε την ελληνική φύση όσο θέλαμε. Αν πρόκειται για εξωτερικό, όμως, σίγουρα θα αισθανόμασταν πιο άνετα με ένα οδικό ταξίδι σε γειτονικές χώρες, από το να ταξιδέψουμε αεροπορικώς. Ίσως γιατί η αβεβαιότητα με τις αεροπορικές εταιρείες και πιθανές καθυστερήσεις με ελέγχους κ.τ.λ δε μας ταιριάζουν. Ίσως πάλι γιατί λατρεύουμε τα οδικά ταξίδια, όπως έχετε καταλάβει!

Φυσικά, όλα αλλάζουν συνεχώς, σε λίγο καιρό ίσως να φαίνεται πολύ απλό το θέμα των διακοπών, χάρη σε κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο. Μέχρι τότε, προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στο τρίπτυχο ψυχραιμία – λογική – προσοχή. Α, και καθόλου τηλεόραση, ε;

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι travel writer και μαζί με τη σύζυγό του Αλιόνα μοιράζονται τις ταξιδιωτικές περιπέτειές τους στo aktravelife.com. Συνοδοιπόρος τους πλέον στα ταξίδια, ήδη από τον πρώτο μήνα της γέννησής του, είναι και ο μικρός τους εξερευνητής, ο Έκτορας.

Leave a Reply