Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της θεατρικής υπερπαραγωγής Ιλιάδα του Ομήρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη στο Christmas Theater, το μεγαλύτερο θέατρο της Αθήνας. Μικροί και μεγάλοι παρασύρθηκαν στην πανδαισία του ποιοτικού παιδικού θεάτρου που φέρει την υπογραφή της Κάρμεν Ρουγγέρη. Η σπουδαία ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα εδώ και χρόνια το υπηρετεί με συνέπεια και σεβασμό προς τo κοινό της.
Το έργο και η παράσταση: Το ομηρικό έπος Ιλιάδα αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένα από τα μεγαλύτερα λογοτεχνικά αριστουργήματα και έχει αγαπηθεί ως ένα από τα πλέον αντιπολεμικά έργα. Περιγράφει τον δεκαετή Τρωικό Πόλεμο, μέσα από την αναβίωση των τελευταίων πενήντα μίας ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι αντιμαχόμενες πλευρές, Έλληνες και Τρώες πολεμούν, σκοτώνονται, αντιμαχούν, θρηνούν… Στο τέλος η ηττημένη Τροία καταστρέφεται και οι Έλληνες επιστρέφουν στην πατρίδα.
Η παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη εντάσσει στην αρχή της δραματουργίας, ως προοίμιο της Ιλιάδας, τη γνωριμία των παιδιών με τους ήρωες. Παρουσιάζει τον μύθο του καθενός ξεχωριστά, έτσι ώστε οι μικροί θεατές να μπορούν να κατανοήσουν, όταν αρχίζει και ξεδιπλώνεται η ιστορία του έπους, ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές του έργου που θα δουν. Ποια είναι η Ελένη, ποιοι είναι ο Πάρις, ο Αχιλλέας, ο Μενέλαος, ο Έκτορας, ο Αγαμέμνονας; Γιατί και πώς φτάσαμε στον Τρωικό Πόλεμο;
Μέσα από αυτή τη διαδρομή περνάμε στην Ιλιάδα, που αρχίζει με τον θυμό του Αχιλλέα. Η μία σκηνή διαδέχεται την άλλη. Χάρη στην αξιοποίηση των μεγάλων τεχνολογικών δυνατοτήτων που διαθέτει το Christmas Theater, ζωντανεύουν μπροστά μας, χάρη στα ειδικά εφέ και στην τέχνη του animation, όλες οι σκηνές του ομηρικού έπους: η διαμάχη του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα και η αποχώρηση του από τη μάχη, η σύγκρουση σώμα με σώμα Ελλήνων και Τρώων, ο θάνατος του Πάτροκλου και η μονομαχία του Αχιλλέα με τον Έκτορα, που καταλήγει στον θάνατο του τελευταίου. Υπενθυμίζουμε ότι στα ομηρικά έπη τα ανθρώπινα έργα πραγματοποιούνται πάντα με τη συμμετοχή και την παρέμβαση των θεών του Ολύμπου, που εμφανίζονται συχνά πυκνά στο θεατρικό κάδρο.
Εδώ τελειώνει το έπος της Ιλιάδας του Ομήρου. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την παράσταση στο Christmas Theater. Μέσα από τη διασκευή της Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζονται σκηνές που ρίχνουν φως στις απορίες των παιδιών για την τύχη των ηρώων που γνώρισαν: Ο θάνατος του Αχιλλέα, ο Δούρειος Ίππος, το πώς καταστράφηκε η Τροία. Ο επίλογος γράφεται με τον επιβλητικό Δούρειο Ίππο επί σκηνής και σύσσωμο τον θίασο, Τρώες και Έλληνες μαζί, να αφηγούνται τις τραγικές συνέπειες από τα δεινά του πολέμου. Γιατί σ’ έναν πόλεμο δεν υπάρχουν ποτέ νικητές.
Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή, με την κλασική και επιτυχημένη σκηνοθετική ματιά τους, που συνοδευόταν όπως πάντα από ξεχωριστές μουσικές, εντυπωσιακά σκηνικά, κοστούμια και εφέ, αναμετρώνται με ένα από τα πιο δύσκολα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και βγαίνουν νικήτριες. Μια ιστορία γεμάτη βία, όπως η Ιλιάδα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην κειμενική και σκηνική αφήγηση της, όταν διασκευάζεται και δραματοποιείται για παιδιά. Όλο αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη μαεστρία των δυο δημιουργών.
Η Κάρμεν Ρουγγέρη για άλλη μία φορά ανταποκρίθηκε με τον πιο δυνατό τρόπο στην εμπιστοσύνη και στην αγάπη του κοινού της, που τόσα χρόνια την ακολουθεί και την πιστεύει. Με σεβασμό για τα παιδιά, έχτισε μαζί με τη Χριστίνα Κουλουμπή μια πανδαισία, μία παράσταση όπου μικροί και μεγάλοι φύγαν με τα μάτια τους γεμάτα απόλαυση, με την ψυχή τους γεμάτη δυνατά συναισθήματα και με γνώση για το έργο Ιλιάδα και τα μηνύματά του.
Η σκηνοθεσία της Ρουγγέρη, με βοηθό σκηνοθέτιδα την Κατερίνα Γεωργάκη, επιβλήθηκε στην τεράστια σκηνή και χάρη στους δυναμικούς φωτισμούς του Πέτρου Γάλλια η ομορφιά των εικόνων ξεχύλιζε, σαν να βγήκε από το πιο όμορφο βιβλίο του κόσμου. Τα ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή και η μουσική και το Video Art του Αντώνη Δελαπόρτα, ολοκληρώνουν ένα οπτικό αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.
Απόλαυση είναι τα ηχοτοπία της μουσικής καθώς και η προσαρμογή των τραγουδιών της παράστασης, σε στίχους Ανδρέα Κουλουμπή, τα οποία ακολουθούν αρχαιότροπους δρόμους μουσικούς, αλλά με τη σύγχρονη προσαρμογή τους και τη διδασκαλίας τους από την Ελένη Ζιώγα. Οι υπέροχες φωνές των ερμηνευτών ηθοποιών δημιουργούν στα παιδιά αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση.
Ο πολυπληθής θίασος ταλαντούχων ηθοποιών δίνει τον καλύτερό του εαυτό, σε μια παράσταση με δυνατό ρυθμό και υψηλή ενέργεια που παρασύρει το κοινό σ’ αυτό το μαγευτικό ταξίδι του έπους της Ιλιάδας. Ιδιαίτερα οι σκηνές των μαχών, με τις καταπληκτικές ομαδικές χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια και τις σπαθογραφίες του Κωνσταντίνου Μπουμπούκη, μας μετέφεραν την αγωνία του πολέμου με τρόπο μοναδικό. Κάθε σκηνή, όμως, στις παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη -όσοι την παρακολουθούν χρόνια το ξέρουν καλά-, είναι μια καινούργια έκπληξη για το κοινό. Πάντα κεντάει και την κάθε σκηνή, αλλά και όλη την παράσταση σε κάθε λεπτομέρεια. Γι’ αυτό και οι παραστάσεις της είναι απολαυστικές για κάθε θεατή ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τα Ομηρικά Έπη θεωρούνται τα αρχαιότερα κείμενα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Η Ιλιάδα, που έχει ως αφετηρία την οργή (Μῆνιν) του Αχιλλέα εναντίον του Αγαμέμνονα για τη μοιρασιά των λαφύρων, περιγράφει τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τρώων και τη δεκάχρονη πολιορκία της Τροίας. Το έργο, όμως, είναι ποιητικό και όχι ιστορική πηγή.
Η παράσταση, υπογραμμίζοντας την ποιητικότητα του κειμένου, αναδεικνύει τα στοιχεία εκείνα που έχουν τοποθετήσει τα Ομηρικά Έπη στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κεντρικό θέμα ο πόλεμος και τα δεινά του, καθόλου εύκολο ως περιεχόμενο μιας παράστασης που απευθύνεται σε παιδιά, όπως προαναφέρθηκε. Μέσα από τη διασκευή της Κάρμεν Ρουγγέρη ο κόσμος της Ιλιάδας τα κάνει κοινωνούς αυτής της σκληρής πραγματικότητας, που βιώνουν με τον ίδιο τρόπο και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Γνωρίζουν μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας τους ήρωες, τους συμπονούν, ανεξαρτήτως στρατοπέδου. Με τον τρόπο αυτό τους καλλιεργείται η ενσυναίσθηση για τον πόνο όλων των ανθρώπων που ζουν τον κάθε πόλεμο και τις συνέπειές του.
Το μήνυμα της Ρουγγέρη, λοιπόν, μέσα από την καταπληκτική περιγραφή και παρουσίαση έντονων μαχών και ηρωικών σκηνών, είναι βαθιά αντιπολεμικό και διέπει όλη την παράσταση. Οι σκηνές που παρουσιάζονται ανάμεσα στις εμπόλεμες διαμάχες των ηρώων δίνουν στα παιδιά μέσα από τον ίδιο τον μύθο και τον έντονο λυρισμό της σκηνοθεσίας κοινωνικά μηνύματα διαχρονικά. Θυμηθείτε την περιβόητη σκηνή της φιλίας του Πάτροκλου με τον Αχιλλέα, ο οποίος σκοτώθηκε στη θέση του φίλου του ή τη σκηνή της οικογενειακής αγάπης του Έκτορα με την Ανδρομάχη πριν πάει στη μάχη όπου γνώριζε ότι θα σκοτωθεί ή τη σκηνή του βασιλιά Πρίαμου που παρακαλεί γονατιστός τον Αχιλλέα να του επιτρέψει να πάρει πίσω τον γιο του. Σκηνές που αναδεικνύουν διαχρονικές αξίες όπως είναι η φιλία, η οικογένεια, η αγάπη, ο σεβασμός του ηττημένου και ανίσχυρου.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η Ιλιάδα του Ομήρου, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη, βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο. Δίνει με τον πλέον παιδαγωγικό τρόπο, που η σκηνοθέτιδα υπηρετεί σε όλες τις παραστάσεις της, την ευκαιρία στους μικρούς θεατές όχι μόνο να γνωρίσουν τον Όμηρο και την ελληνική μυθολογία αλλά και να εκτιμήσουν τη δύναμη που έχουμε όλοι μέσα μας. Σίγουρα είναι μια απολαυστική, γεμάτη παράσταση, που κανείς δεν πρέπει να χάσει.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 στις 19:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 στις 12:00 και στις 17:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 στις 19:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 στις 12:00 και στις 17:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023 στις 12:00 και στις 17:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 στις 19.00
ΚΥΡΙΑΚΗ19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 στις 12.00 και στις 17.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΔΙΑΚΕΚΕΙΡΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 30 ευρώ
Α ΖΩΝΗ: 25 ευρώ
Β ΖΩΝΗ: 20 ευρώ
Γ ΖΩΝΗ: 15 ευρώ
Δ ΖΩΝΗ: 10 ευρώ
ΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 21117701700): 10 ευρώ
Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες: 211 7701700
Παραστάσεις τις καθημερινές για σχολεία
Κρατήσεις Εισιτηρίων για τις Σχολικές Παραστάσεις
e-mail: christmastheateromadikes@gmail.com & κινητό +30 6984317792
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 211 77 01 700, www.ct.gr & www.more.com