ΓΕΡΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

οδοντική φροντίδαΤο καλοκαίρι ‒και ιδιαίτερα η περίοδος των διακοπών‒ αποτελεί περίοδο χαλάρωσης για τα παιδιά, που πολλές φορές τσιμπολογούν τροφές βλαβερές για τα δόντια και παραμελούν το βούρτσισμά τους. Επιπλέον, το διάστημα αυτό είναι πιο συχνά τα ατυχήματα που αφήνουν «σημάδια» στο χαμόγελο. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας τη σωστή οδοντική φροντίδα και αυτό το καλοκαίρι να μας αφήσει μόνο όμορφες αναμνήσεις.

Καλοκαιρινές «παγίδες» για τα δόντια

Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται κυρίως από την καθημερινή οδοντική φροντίδα, τη στοματική υγιεινή και τη διατροφή μας. Βλαβερές «παγίδες» για τα δόντια των παιδιών είναι τα παγωτά και τα αναψυκτικά, δηλαδή οι δροσερές και γλυκές καλοκαιρινές απολαύσεις. Τα παγωτά, παρότι έχουν ως κύριο συστατικό το γάλα και επομένως είναι πλούσια σε ασβέστιο, είναι ιδιαίτερα τερηδονογόνα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, η οποία είναι ο κύριος εχθρός των δοντιών. Τα αναψυκτικά και οι έτοιμοι χυμοί φρούτων, εκτός από τη ζάχαρη, περιέχουν και ανθρακικό και κιτρικό οξύ, δηλαδή συστατικά που ενισχύουν σημαντικά την τερηδονογόνο δράση της ζάχαρης. Τίποτα δεν είναι καλύτερο για ενυδάτωση από το σκέτο, δροσερό (και όχι παγωμένο) νερό που καθαρίζει τα δόντια, ώστε να μην αφυδατωθούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Αν επιλέγουμε να τρώμε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, φροντίζουμε να μειώσουμε τη συχνότητα κατανάλωσης. Για τον σχηματισμό της τερηδόνας που χαλάει τα δόντια δεν έχει τόσο σημασία η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνεται, όσο η συχνότητα. Ένας καλός τρόπος για να περιορίσουμε την κατανάλωση σνακ είναι να ξεκινήσουμε με ένα καλό πρωινό γεύμα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για διάφορα ανθυγιεινά τσιμπολογήματα στο υπόλοιπο της ημέρας. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις τυποποιημένες τροφές που συνήθως τρώμε στην παραλία με φρέσκα φρούτα που προάγουν όχι μόνο τη στοματική, αλλά και τη γενικότερη υγεία.

Δεν παραμελούμε το πλύσιμο των δοντιών στις διακοπές

Τα δόντια πρέπει ιδανικά να πλένονται πρωί και βράδυ, σχολαστικά όπως έχει υποδείξει ο παιδοδοντίατρος. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείπεται το βραδινό πλύσιμο, καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουμε λιγότερο σάλιο, ουσία που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα. Διακοπές πάμε μόνο εμείς· όχι η οδοντόβουρτσα.

Καλοκαιρινά ατυχήματα

Το καλοκαίρι συνήθως περιλαμβάνει περισσότερες έντονες δραστηριότητες με αποτέλεσμα, στατιστικά, οι περισσότεροι οδοντικοί τραυματισμοί να συμβαίνουν την περίοδο αυτή. Ένα μικρό ατύχημα είναι ικανό να προκαλέσει ακόμα και την απώλεια ενός δοντιού. Ενημερώνουμε, λοιπόν, τα παιδιά για τους ενδεχόμενους κινδύνους της βουτιάς στη θάλασσα ή την πισίνα και τα συμβουλεύουμε για το πώς θα αποφευχθεί ένα ατύχημα. Οδηγούμε ποδήλατο με προσοχή, φορώντας πάντα κράνος. Εφόσον ασχολούμαστε με καλοκαιρινά σπορ ή παίζουμε ατομικά ή ομαδικά παιχνίδια, ιδανικά φοράμε προστατευτικούς νάρθηκες για τα δόντια.

Εάν, εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, τα δόντια μετακινηθούν, προσπαθούμε να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση και επισκεπτόμαστε τον πλησιέστερο παιδοδοντίατρο ή οδοντίατρο. Σε περίπτωση που το δόντι φύγει τελείως από το στόμα, το ξεπλένουμε με κρύο νερό χωρίς να πιάσουμε τη ρίζα του, το διατηρούμε σε φυσιολογικό ορό η κρύο γάλα, και πηγαίνουμε στον πλησιέστερο παιδοδοντίατρο ή οδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το συμβάν από ειδικό, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να σωθεί.

Καλό καλοκαίρι!

Ο Γρηγόρης Γρηγοράκης είναι Παιδοδοντίατρος, απόφοιτος της Οδοντιατρικής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοδοντία στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και εξειδίκευση στην οδοντιατρική αντιμετώπιση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο University of Toronto.

Leave a Reply