“ΕΛΑΦΟΝΤΑΙΝ, Ο ΑΙΣΩΠΟΣ ΑΛΛΙΩΣ” ΣΤΟ CHRISTMAS FACTORY

ελαφονταίνΤο The Christmas Factory περιλαμβάνει στο πλούσιο πρόγραμμά του και τη θεατρική παράσταση Ο «Ελαφονταίν, ο Αίσωπος αλλιώς» σε σκηνοθεσία και σύλληψη του Γιώργου Σουλεϊμάν, κείμενο της Σοφίας Καψούρου και πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη.

Ο «Ελαφονταίνο Αίσωπος αλλιώς» είναι μια εξαιρετική αφορμή να γνωρίσουν τα παιδιά τους Μύθους του Αισώπου μέσα από τα μάτια του Γάλλου ποιητή και μυθοποιού Ζαν ντε Λα Φονταίν (Jean de La Fontaine). Ο Ζαν ντε Λα Φονταίν, αλλιώς Λαφονταίν, είναι παγκόσμια γνωστός για τους Μύθους του, οι οποίοι αποτελούν μια αξεπέραστη, ποιητική μεταγραφή των Μύθων του Αισώπου, με αξιοθαύμαστο ύφος και ψυχολογικό βάθος. Οι Μύθοι του Λαφονταίν περιστρέφονται γύρω από τον εξής θεματικό άξονα: οι συμπεριφορές των ζώων είναι κοινές με τις συμπεριφορές των ανθρώπων, τις οποίες παρατηρούμε και βιώνουμε καθημερινά στην κοινωνία.Ως πότε η αλεπού θα παραμένει πονηρή, η χελώνα θα είναι μόνο αργή, ο κόρακας γκρινιάρης και το ποντίκι αδύναμο; Σκοπός της παράστασής μας είναι, μπροστά στα μάτια των μικρών μας φίλων, οι αιώνιες διαφορές των ζώων, όπως του λαγού και της χελώνας, του κόρακα και της αλεπούς, του τζίτζικα και του μέρμηγκα, να γεφυρωθούν και να εξαφανιστεί το στίγμα και το αρνητικό πρόσημο που άφησαν σε κάθε ζώο οι Μύθοι του Αισώπου. Έφτασε η ώρα τα στερεότυπα να εξαλειφθούν και ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από την τρυφερότητα, το χιούμορ, τη φαντασία, την αλληγορία και τη διαχρονικότητα ενός μύθου. Τα ζώα είναι ο καθρέφτης μας και μέσα από τους Μύθους… αλλιώς, τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν πως το να είσαι ο εαυτός σου δεν σημαίνει να είσαι σε κόντρα με τον άλλον. Μπαίνοντας στη θέση του άλλου, καταλαβαίνουμε τον κόσμο, τον διπλανό μας, τον εαυτό μας.Λίγα λόγια για την ιστορία μας
Σ’ ένα δάσος, όπου κατοικούν κάποιοι από τους ήρωες του Αισώπου, οι συνθήκες ζωής δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Από τη μια, η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη μας και από την άλλη, οι εχθρικές σχέσεις των ζώων λόγω των Μύθων του Αισώπου. Ο Αίσωπος δεν περίμενε ποτέ ότι οι Μύθοι του θα δημιουργούσουν προβλήματα στις σχέσεις των ζώων, τα οποία παραμένουν άλυτα ακόμα και σήμερα. Ο Λαγός είναι θυμωμένος με τη Χελώνα, ο Κόρακας είναι πολύ πικραμένος με την Αλεπού και ο Τζίτζικας νιώθει προδομένος από τον φίλο του τον Μέρμηγκα. Ο Ελαφονταίν, το σοφό ελάφι, έρχεται ως απεσταλμένος του Αισώπου, για να λύσει τις διαφορές των ζώων και να φέρει την ειρήνη. Αυτό θα γίνει μόνο αν πείσει τα ζώα να ακούσουν το ένα το άλλο και να συμφιλιωθούν. Πριν προλάβει όμως να δράσει, φτάνει η είδηση μιας πυρκαγιάς, που έχει ήδη ξεσπάσει, στο απέναντι βουνό. Ο Ελαφονταίν, με σύμμαχο τον άνεμο, συγκαλεί επειγόντως σε συμβούλιο τα ζώα, με σκοπό να οργανωθεί ένα σχέδιο δράσης. Τα ζώα πρέπει οπωσδήποτε να βρουν τρόπους να σβήσουν τη φωτιά, αν αυτή πλησιάσει το δάσος τους. Η προσπάθειά του αποδεικνύεται μάταιη. Το χάσμα είναι αγεφύρωτο. Τα ζώα με τις άλυτες διαφορές τους δεν μπορούν να συνεργαστούν.
Τότε ο Ελαφονταίν ως τελευταία λύση – και όσο ο άνεμος ακόμα κρατάει τη φωτιά μακριά – ζητάει από τα ζώα να θυμηθούν τους Μύθους και να τους ξαναζωντανέψουν μπροστά στο συμβούλιο. Κατά τη γνώμη του, μόνο αν τα ζώα ανακαλέσουν τα περιστατικά και ξαναζήσουν τις ιστορίες, θα μπορέσουν να εξηγήσουν αν όντως υπάρχει κάτι που τους χωρίζει, τι είναι αυτό και πώς μπορούν να το ξεπεράσουν. Σκοπός είναι να ακούσει η μία πλευρά την άλλη και τελικά, να συμφιλιωθούν. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Όμως, ο Ελαφονταίν είναι αποφασισμένος. Ακόμα κι αν τα ζώα αντιστέκονται, ο Ελαφονταίν καταφέρνει να τα πείσει και οι Μύθοι… ξεκινούν!

  • Θα χάσει ξανά ο Κόρακας το τυρί του από την Αλεπού;
  • Ο Μέρμηγκας θα αφήσει πάλι τον Tζίτζικα χωρίς τροφή όλο τον χειμώνα;
  • Στον αγώνα του Λαγού και της Χελώνας ποιος θα κερδίσει αυτή τη φορά;
  • Θα χρειαστεί το γιγαντόσωμο Λιοντάρι τη βοήθεια ενός τόσο δα μικρούλη Ποντικού;

Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν γρήγορα. Ο άνεμος αλλάζει και η φωτιά πλησιάζει. Μόνη λύση είναι η συνεργασία. Άλλωστε, μόνο «μαζί» προχωράει ο κόσμος. Ταυτότητα Παράστασης
Σκηνοθεσία/Ιδέα παράστασης: Γιώργος Σουλεϊμάν
Kείμενο: Σοφία Καψούρου
Πρωτότυπη μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Κίνηση: Ηλιάνα Γαϊτάνη
Σκηνικά/Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Κοστούμια: Ιωάννα Καλαβρού
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Σακαλή
Artwork: The Nomad Design Tribe
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Καλοχριστιανάκη, Ιωάννης Καπελέρης, Χρήστος Κορδελάς, Γιώργος Κορομπίλης, Ανθή Φουντά
Διεύθυνση Παραγωγής: Δάφνη Πιτσίκα
Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Βοηθός Παραγωγής: Μαρία Πρασίνη
Παραγωγή: Άρης Στάθης – DreamStar

Leave a Reply