Από την πολύ αρχή της θεατρικής σεζόν 2019-2020, όταν άρχισαν να ανακοινώνονται σταδιακά οι παιδικές παραστάσεις έβαλα στο μάτι “Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά”. Όχι μόνο γιατί το αυθεντικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα μου παιδικά αναγνώσματα, αστείο και σοφό, ταυτόχρονα, αλλά διότι διαβάζοντας τους συντελεστές ήμουν σίγουρη ότι θα επρόκειτο για μια εξαιρετική παραγωγή. Και δεν έκανα λάθος.
Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 180 χρόνια από την πρώτη δημοσίευσή της ιστορίας του Άντερσεν, όμως η εμβληματική φράση του παραμυθιού «Ο βασιλιάς είναι γυμνός!», ακόμη επανέρχεται πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας, συμβολίζοντας την δύναμη της αλήθειας απέναντι στο ψέμα και την ζωτική ανάγκη η Εξουσία να διαθέτει ευθύνη, ταπεινότητα και γνώση για να μπορεί να αντέχει το βάρος της.
Κατάφερα -μετά κόπων και βασάνων και χιλιάδων αλλαγών προγράμματος- να πάω στην επίσημη πρεμιέρα στο θέατρο Αλίκη μαζί με την κόρη μου! Όταν τέλειωσε η παράσταση φύγαμε κι οι δυο μ’ ένα μεγάλο χαμόγελο!
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρωταγωνιστής -ποιος άλλος;- ο βασιλιάς, τον οποίο υποδύεται απολαυστικά με το γνωστό του μπρίο ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης. Ο βασιλιάς, λοιπόν, σε αυτή τη διασκευή των Παρασκευά Καρασούλου και Νίκανδρου Σαββίδη, είναι ένα αλαζονικό fashion victim, που ουδόλως ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού του. Ζει με την κόρη του, την Τιράντ (Δανάη Μπάρκα), ένα καλό και αστείο κορίτσι-wannabe μάγισσα που αγαπά τις παροιμίες και που κυρίως πενθεί τον χαμό της βασίλισσας μητέρας της, που έπεσε σε ένα πηγάδι δίχως πάτο προσπαθώντας να φυλακίσει ένα αστέρι.
Στις υπηρεσίες του βασιλιά και οι πιστοί του αυλοκόλακες: ο υπουργός (Σταύρος Ράγιας) και ο στρατηγός (Παντελής Καλογεράκης), κι οι δυο με εμπνευσμένες και ξεκαρδιστικές ερμηνείες, που όσο κι αν προσπαθούν να του υπενθυμίσουν τα προβλήματα του λαού του, δεν μπορούν να ξεκολλήσουν το μυαλό του από τα ρούχα και προκειμένου να χάσουν την εύνοια της εξουσίας, πηγαίνουν με τα νερά του αφέντη τους. Ναι, και ναι και ναι και ναι είναι οι απαντήσεις τους, ό,τι ανόητο κι αν ακούσουν. Ο βασιλιάς θέλει ρούχα, ψοφάει για ρούχα, δεν βρίσκει κανένα ρούχο που να ανταποκρίνεται στο μεγαλείο του. Είναι καταθλιμμένος, γιατί δεν έχει πώς να ντυθεί και βγάζει διάγγελμα στον λαό του να του ράψουν στολές κι ο νικητής, αυτός που θα τον ντύσει, θα γίνει πρωθυπουργός.
Εντωμεταξύ, όσο ο βασιλιάς, γεμάτος έπαρση και εγωισμό, απορρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρούχα που του φτιάχνουν οι ραφτάδες κι όσο η Τιράντ πασχίζει με μάγια που δεν πετυχαίνουν να βγάλει τη μάνα της από το πηγάδι, ένας απατεωνίσκος, ο Εράσμιος Κρόοκ, που χρόνια ζει με κομπίνες εις βάρος των άλλων, μαθαίνει πως ο βασιλιάς αναζητά ράφτη και αποφασίζει να τον ξεγελάσει, μη δίνοντας σημασία στις αντιρρήσεις του γιου του, του καλόκαρδο και ευαίσθητο Αμάντιο (Λευτέρης Βασιλάκης), που φυσικά διαφωνεί με τις πρακτικές του πατρός του. Έτσι, πατέρας και γιος παρουσιάζονται ως Πέρσες-θύματα ληστείας στον βασιλιά και ο Εράσμιος καταφέρνει να ξεγελάσει τον εύπιστο ηγεμόνα, συστήνοντας το γιο του ως μουγκό και εαυτόν ως μέγιστο ράφτη που αν του δώσεις έναν αργαλειό, μπορεί με τις μαγικές του κλωστές να κάνει θαύματα: Προσοχή, όμως, οι κλωστές αυτές είναι φανερές μόνο στους πολύ άξιους. Μόνο εκείνοι θα μπορέσουν να δουν τα καινούργια ρούχα του βασιλιά, που θα δημιουργήσει.
Όσο τα περιβόητα ρούχα ράβονται, η Τιράντ αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά το πηγάδι και χάρη στην αγάπη της, κι όχι στα μάγια, απελευθερώνει τη μητέρα της. Η βασίλισσα Μαντ (Εριέττα Μουτούση) της ζητά να μην αποκαλύψει πουθενά ότι επέστρεψε… Έχει βγει από το πηγάδι πολύ πιο σοφή μετά την περιπέτειά της, όπως αποδεικνύει και η συζήτησή της με ένα μαγικό δέντρο (με την εμβληματική φωνή του Γιάννη Φέρτη), και θέλει να βρει τον πιο κατάλληλο τρόπο να σώσει το βασίλειό της από την απερισκεψία του άντρα της. Η Τιράντ γνωρίζει επίσης τον Αμάντιο (μάλιστα νομίζει χάρη στη μαγική της τον κάνει να βρει τη λαλιά του) και τα δυο παιδιά, που ερωτεύονται κεραυνοβόλα, βρίσκουν τη δύναμη και αποφασίζουν να δράσουν εναντίον των πατεράδων τους.
Στο παλάτι, η αόρατη φορεσιά είναι έτοιμη και ούτε ο βασιλιάς, ούτε βέβαια ο υπουργός και ο στρατηγός τολμούν να πουν ότι δεν βλέπουν τίποτα. Αλλιώς θα αποδεικνύονταν ανόητοι και ανάξιοι. Έτσι προβάρουν -μαγκωμένοι- το ρούχο, δείχνουν στον Εράσμιο Κρόοκ τον ενθουσιασμό τους και ο βασιλιάς βγαίνει στον λαό του -σε εμάς, στο κοινό- περιμένοντας να γίνει το αντικείμενο του θαυμασμού τον υπηκόων του. Γιατί, όμως, όλοι σιωπούν όταν τον βλέπουν με την ακριβή και εντυπωσιακή καινούργια φορεσιά του; Μήπως γιατί ο βασιλιάς κάνει μια εμφάνιση απλά με τα… εσώρουχα; Και πόση ώρα θα τους πάρει να σκάσουν στα γέλια και να βροντοφωνάξουν το περίφημο «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός!!!»; Όχι πολλή! Στο σημείο αυτό, ως από μηχανής θεός, εμφανίζεται η βασίλισσα μπροστά στον σύζυγό της και δίνει μια λύση που μας αφήνει όλους ικανοποιημένους και συνειδητοποιημένους για το πόσο υπερτερεί η αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι, μπροστά στο ψέμα. Άλλωστε, σχεδόν πάντοτε η ίδια η πραγματικότητα μάς δίνει “τα χαστούκια” που χρειαζόμαστε για να συνέλθουμε από τις αυταπάτες μας…
Ο εξαιρετικός στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος δούλεψε τη θεατρική διασκευή και τα τραγούδια της παράστασης μαζί με τον Νίκανδρο Σαββίδη, νέο συγγραφέα με θητεία στο παιδικό θέατρο στην Κύπρο. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους: ένα κείμενο δυνατό, γεμάτο χιούμορ, λυρισμό, δράση και… πολλά πανέμορφα τραγούδια. Ο νέος συνθέτης Μιχάλης Καλογεράκης, (παιδί της Δ’ Ακρόασης της Μικρής Άρκτου, γνωστός ήδη από τις εξαιρετικές μελοποιήσεις ποιημάτων που έχει συνυπογράψει με το δίδυμο αδελφό του Παντελή, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση ως στρατηγός), έντυσε με το αποδεδειγμένο ταλέντο του την παράσταση και τα τραγούδια της με τη μουσική του, γεμίζοντάς την χρώματα, ενώ ο Φοίβος Δεληβοριάς τραγούδησε ως τροβαδούρος και χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας, ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση.
Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης εκτός από βασιλιάς είναι και… σκηνοθέτης της παράστασης, αναλαμβάνοντας με μεγάλη επιτυχία και την καλλιτεχνική ευθύνη της πρότασης. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Μου άρεσε τόσο η ιδέα, το κείμενο, η διασκευή του παραμυθιού, οι συντελεστές, το εγχείρημα, η σοβαρότητα και η φρεσκάδα της προσέγγισης του, που θέλησα να επενδύσω όλη μου την ενέργεια στην πρόταση αυτή. Γι αυτό επέλεξα να είμαι και πάνω στη σκηνή παίζοντας και κάτω σκηνοθετώντας». Η σκηνοθεσία του δένει τόσο αρμονικά με το υπέροχο κείμενο… Ας μην ξεχνάμε ότι ο Χατζηπαναγιώτης επιστρέφει με την παράσταση αυτή σε έναν πολύ γνωστό και οικείο του τόπο, το παιδικό θέατρο, αφού διαθέτει στις αποσκευές του την πολύχρονη και λαμπρή συνεργασία του στο παρελθόν με το θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Τα πανέμορφα και ως επί το πλείστον digital σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης (εκτός από τα καινούργια ρούχα του βασιλιά, που είναι τόσο όμορφα που κυριολεκτικά… δεν υπάρχουν) υπογράφει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης ο οποίος συνεργάστηκε με την ομάδα Come Down Creatives, νέους καλλιτέχνες ειδικευμένους στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στο θέατρο (Videos, Οπτικά εφέ, γραφιστικά και Projection Design) με στόχο το σκηνικό αποτέλεσμα να εξασφαλίζει μέσα από σύγχρονους και πρωτότυπους τρόπους, την ποίηση και την μαγεία που απαιτεί το έργο. Έτσι απολαύσαμε ένα ταξίδι στον κόσμο του παραμυθιού με τα εντυπωσιακά δεδομένα και εφέ του σήμερα.
Συμπερασματικά, αν έχετε παιδί από 4 έως 11 ετών, επισκεφτείτε ένα Σάββατο στις 14:00 ή μια Κυριακή στις 11:30 και στις 14:30 το Θέατρο Αλίκη. Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά είναι μια θεατρική πρόταση που θα κερδίσει την αγάπη σας, γιατί συνδυάζει το χιούμορ με την αλήθεια, την ελαφράδα με το μήνυμα, την μαγεία με το καλλιτεχνικό αίτημα. Καλή διασκέδαση.
Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά
Παραγωγή – Εκτέλεση παραγωγής: Μικρή Άρκτος, www.mikri-arktos.gr
Θέατρο Αλίκη
Αμερικής 4,Κέντρο
Τηλ.: 2103210021