ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

βιβλία δραστηριοτήτωνΚαλοκαίρι σημαίνει ξεκούραση, θάλασσα, χαλάρωση, παιχνίδι, φρούτα, παγωτά και… βιβλία! Θυμάμαι με πόση λαχτάρα πήγαινα με τους γονείς μου να διαλέξω τα βιβλία των διακοπών που ήταν και λογοτεχνικά, αλλά και βιβλία δραστηριοτήτων. Θυμάμαι με πόση χαρά ασχολούμουν με τις καλοκαιρινές ασκησούλες, που τίποτα δε θύμιζαν από σχολείο και μου φαίνονταν τόσο διασκεδαστικές εν μέσω θέρους. Αφιέρωνα σε αυτές μια μεσημεριανή ώρα, όταν οι υπόλοιποι έπαιρναν τη σιέστα τους κι εγώ έπρεπε να κάνω ησυχία. Επειδή τα γονίδια προφανώς κληροδοτούνται, παρατηρώ εδώ και χρόνια ότι και τα παιδιά μου επιλέγουν και αυτά μεσημεριανές ώρες, ανάμεσα στα δυο μπάνια της ημέρας, να ασχοληθούν με τα διακοποβιβλία τους, όπως τα λέμε! Και ως διά μαγείας, ανέκαθεν τα αντιλαμβάνονταν και συνεχίζουν να τα αντιλαμβάνονται και εκείνα, όπως κι εγώ, ως παιχνίδι και όχι ως πάρεργο. Αν θέλετε κι εσείς να καλλιεργήσετε αυτή την υπέροχη συνήθεια στα παιδιά σας, να κρατούν, δηλαδή το μυαλό τους σε εγρήγορση και το καλοκαίρι, καλό είναι καταρχάς να ανακαλύψετε βιβλία συμβατά με τα ενδιαφέροντά τους και την ηλικία τους, να τα διαλέξετε μαζί, να σταθείτε στο πλευρό τους την ώρα που καταπιάνονται με αυτά, ιδιαίτερα αν είναι μικρούλικα και δε διαβάζουν ακόμα μόνα τους και να τους “περάσετε” την ενασχόληση αυτή ως απαραίτητο τμήμα της καλοκαιρινής τους διασκέδασης. Πάμε να δούμε ορισμένες προτάσεις από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταιριάξουν στα ζουζούνια σας!

978-618-03-2282-8_2Διαβάζω, χρωματίζω και κολλάω, και όλα αυτά μέσα σε πολυαγαπημένα κλασικά παραμύθια, με κείμενο φτιαγμένο έτσι ώστε η ανάγνωση να γίνεται με τη συνεργασία ενήλικου και παιδιού [ο μεγάλος αναγνώστης διαβάζει το κείμενο και ο μικρός αναγνώστης συμπληρώνει την ιστορία με τις εικονογραφημένες λέξεις που βλέπει και ως εικόνες και ως λέξεις]. Τα βιβλία περιέχουν ακόμα χρωμοσελίδες, για αμέτρητες ώρες ζωγραφικής, και περισσότερα από 150 αυτοκόλλητα, που ταιριάζουν σε διάφορα σημεία της ιστορίας. Κυκλοφορούν “Τα τρία γουρουνάκια”, “Η Κοκκινοσκουφίτσα” και οι “Χάνσελ και Γκρέτελ”. Τι λέτε; Πάμε να διαβάσουμε μαζί;

978-618-03-2357-3_2

Μεγαλώνω-Μαθαίνω-Αλλάζω! Μια ολοκαίνουργια, πρωτοποριακή, γαλλική σειρά από βιβλία δραστηριοτήτων, σε μετάφραση της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, που με εντυπωσίασε, καθώς σέβεται τις ανάγκες των μικρών παιδιών και τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις, να αναπτύξουν δεξιότητες αλλά και να βελτιώσουν τη συγκέντρωσή τους. Κυκλοφορούν τρία βιβλία, για παιδιά 3-4 (συγγραφέας Αnne Boin), για παιδιά 4-5 (συγγραφέας Christophe Loupy) και για παιδιά 5-6 ετών (συγγραφέας Stephanie Morisson). Είναι γραμμένα σύμφωνα με τις αρχές της βιωματικής μάθησης, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κεφάλαια και περιλαμβάνουν δραστηριότητες οι οποίες ανταποκρίνονται στις ηλικιακές ανάγκες των μικρών αναγνωστών και τους βοηθούν να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους χωρίς πίεση και άγχος. Παράλληλα με την κατάκτηση του μαθησιακού στόχου, τους δίνεται η δυνατότητα για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, χάρη σε ασκήσεις που τους επιτρέπουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και να βρουν την ψυχική ισορροπία που πιθανόν τους λείπει. Κάθε δραστηριότητα συνοδεύεται από συμβουλές για τους γονείς, ώστε να παρέχουν τη σωστή καθοδήγηση αλλά κυρίως τη θετική ενίσχυση που χρειάζεται κάθε παιδί για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να διαμορφώσει υγιή προσωπικότητα.

978-618-03-2226-2_3
Τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί όταν ολοκληρώνει τη φοίτησή του στο νηπιαγωγείο; Θα βρείτε τις απαντήσεις στο βιβλίο δραστηριοτήτων “Έτοιμοι για το δημοτικό σχολείο”, που περιλαμβάνει φύλλα εργασίας, χάρη στα οποίαελέγχεται η κατάκτηση βασικών δεξιοτήτων, απαραίτητων για την οµαλή µετάβαση του παιδιού στο δηµοτικό. Οι παιδαγωγοί Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και Ευθυμία Ανδριώτη δημιούργησαν ένα απαραίτητο εργαλείο για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, που σέβεται τον προσωπικό ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού και προτείνει παιχνίδια που αφορούν τη νοητική (ακουστική και οπτική αντίληψη, λογικομαθηματικές έννοιες), την προφορική, την αναγνωστική (φωνολογική και γραφο-φωνολογική ενημερότητα), τη σωματική (αδρή κινητικότητα, παγίωση πλευρίωσης, λεπτή κινητικότητα, οπτικοκινητικός συντονισμός) και την κοινωνική και συναισθηματική ετοιμότητα του μελλοντικού πρωτακίου.

978-618-03-1897-5_2

Η “Ώρα για διακοπές” είναι μια πολυαγαπημένη και πρωτότυπη σειρά από καλοκαιρινά βιβλία δραστηριοτήτων που απευθύνεται σε παιδιά από προνήπιο μέχρι και σε παιδιά που τελείωσαν την τρίτη δημοτικού. Στις σελίδες της θα βρείτε πολλές παιχνιδιάρικες δράσεις και πολλές εικόνες, που βοηθούν -έμμεσα, χωρίς να το πάρουν και πολύ χαμπάρι και αντιδράσουν- τους νεαρούς παραθεριστές είτε να προετοιμαστούν για την προσχολική εκπαίδευση είτε να επαναλάβουν τη σχολική ύλη της τάξης που προηγήθηκε. Ταυτόχρονα, χάρη σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπως κουίζ, λαβυρίνθους, αινίγματα, τα τέκνα σας ασκούν την κριτική τους ικανότητα και διασκεδάζουν!978-618-03-2304-7_2

Στο βιβλίο “Έξυπνες δραστηριότητες και παιχνίδια”, της Λούσι Μπέκετ-Μπόουμαν, οι μικροί μας φίλοι από επτά ετών θα ανακαλύψουν απίθανες δραστηριότητες για να ακονίσουν το μυαλό τους, γρίφους, σπαζοκεφαλιές και παιχνίδια που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν από τους άλλους και θα περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Αγαπήσαμε περισσότερο “Το τρελομηχάνημα”, τα “Μοτίβα”, τη “Γάτα στο πηγάδι”, το “Τρολ”, το “Κούρεμα προβάτων” και το “Στη γειτονιά”.

Κάντε, λοιπόν, τη βόλτα σας στο κοντινό βιβλιοπωλείο, ρίξτε τη ματιά σας, ξεφυλλίστε τα, και σίγουρα θα βρείτε τα βιβλία δραστηριοτήτων που ταιριάζουν στο παιδί σας. Γεμίστε τις βαλίτσες σας βιβλία και… καλό καλοκαίρι!

Leave a Reply