ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ. ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Δημόσιος θηλασμόςΤο υπέροχο με τον θηλασμό είναι ότι όλα όσα χρειάζεστε για να ταΐσετε το μωρό σας είναι πάντα μαζί σας, άμεσα διαθέσιμα και στη σωστή θερμοκρασία, όπου κι αν βρίσκεστε. Όμως, παρότι ο θηλασμός είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να ταΐσετε το μωρό σας, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε λίγο παράξενα όταν βρίσκεστε σε κάποιον δημόσιο χώρο –και ιδιαίτερα εάν δεν το έχετε ξανακάνει– κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω σας. Ο δημόσιος θηλασμός μπορεί να σημαίνει θηλασμό μπροστά σε συγγενή ή φίλο στο σπίτι σας ή ακόμα και σε ένα καφέ ή ένα εμπορικό κέντρο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τις γυναίκες που θηλάζουν δημόσια. Όσο περισσότερο συμβαίνει, τόσο πιο φυσιολογικό θα θεωρείται στο μυαλό των υπολοίπων. Ακολουθούν μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

  • Να ξέρετε τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ. Δεν πρέπει ποτέ να νιώθετε άβολα για τον θηλασμό δημόσια. Είναι παράνομο για οποιονδήποτε να ζητήσει από μια γυναίκα που θηλάζει να φύγει από δημόσιο χώρο. Πρόκειται για δικαίωμα της μητέρας και του παιδιού, που θεμελιώνεται τόσο σε διεθνείς όσο και σε εθνικές διατάξεις.
  • Σχεδιάστε εκ των προτέρων, πριν βγείτε έξω, σε ποιους χώρους θα νιώθατε άνετα να θηλάσετε, όταν το μωρό σας πεινάσει. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι (φιλικά δωμάτια για τον θηλασμό) σε κάποια εμπορικά κέντρα, οι οποίοι μπορούν να σας φιλοξενήσουν. Θυμηθείτε ότι καμία θηλάζουσα μητέρα δεν πρέπει να θηλάζει το μωρό της στην τουαλέτα – τα μωρά με μπιμπερό δεν ταΐζονται φυσικά εκεί, αλλά παντού!
  • Φορέστε άνετα ρούχα. Το πώς είστε ντυμένη όταν θηλάζετε είναι θέμα προσωπικού γούστου και εξαρτάται από το τι σας κάνει να νιώθετε άνετα. Για παράδειγμα, σε μερικές μαμάδες αρέσει να φορούν χαλαρά μπλουζάκια που μπορούν να σηκωθούν. Άλλες προτιμούν να κρατούν την κοιλιά τους καλυμμένη, φορώντας δύο ελαστικές μπλούζες, έτσι ώστε το επάνω στρώμα να μπορεί να σηκωθεί και το κάτω στρώμα να μπορεί να τραβηχτεί προς τα κάτω. Ένα μαλακό, χωρίς μπανέλες, σουτιέν μπορεί εύκολα να μετακινηθεί πάνω ή κάτω, όταν θέλετε να ταΐσετε το μωρό σας.
  • Πάρτε κάποιον μαζί σας. Μπορεί να σας βοηθήσει εάν υπάρχει κάποιος να σας μιλάει και να σας κρατάει παρέα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Μην ξεχνάτε ότι από το 1992 έχει καθιερωθεί διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στον Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) και τη UNICEF, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται από την 1η έως τις 7 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο του εορτασμού το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει κάθε έτος τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα!

Το 2010, για πρώτη φορά, η πρωτοβουλία λίγων μητέρων, με απώτερο σκοπό την εθελοντική βοήθεια σε άλλες μητέρες ώστε να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, έγινε η αιτία να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση-γιορτή, αυτή του ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, που πλέον αποτελεί σύμβολο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για τη χώρα μας. Το 2022 αυτή η προσπάθεια έκλεισε 13 χρόνια παρουσίας και συνεχίζει.

Η Κατερίνα Ζαρίμη είναι μαία, συνεργάτης της μαιευτήρα-γυναικολόγου Στέλλας Ροΐδη.

Leave a Reply