ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΩΡΟ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

aeroplano me mwroΤα αεροπορικά ταξίδια δεν είναι προνόμιο των ενηλίκων και των μεγαλύτερων παιδιών. Πολλοί από εμάς θα χρειαστεί να «πετάξουν» μαζί με το βρέφος τους και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους  το αεροπορικό ταξίδι με μωρό θα είναι ασφαλές και άνετο.

αεροπλάνο με μωρό

Προετοιμάζοντας το ταξίδι

Για τις αεροπορικές εταιρείες, ένα παιδί θεωρείται βρέφος έως 2 ετών. Τα βρέφη επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην αγκαλιά του γονιού με μία επικουρική ζώνη ασφαλείας. Τα παιδιά άνω των 2 ετών πρέπει να έχουν τη δική τους θέση στο αεροπλάνο. Όμως,  η αγκαλιά μας δεν αρκεί για να συγκρατήσει το βρέφος με ασφάλεια, ειδικά σε περίπτωση αναταράξεων. Επιπλέον, η ζώνη ασφαλείας στα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένη για το σώμα ενός ενηλίκου. Γι’ αυτό το λόγο, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του παιδιού σε περίπτωση ατυχήματος ή αιφνίδιας διακοπής της διαδικασίας απογείωσης ή προσγείωσης. Τα παιδιά πρέπει να είναι περίπου 7 ετών ή να έχουν ύψος 125 cm, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τη συνήθη ζώνη ασφαλείας ενός  αεροσκάφους.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA-European Aviation Safety Agency) όσο και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA- Federal Aviation Administration), συνιστούν τη χρήση εγκεκριμένων και για χρήση σε αεροπλάνο παιδικών καθισμάτων ασφαλείας, σε ξεχωριστή θέση της καμπίνας επιβατών. Το πώς ακριβώς  θα γίνει αυτό εξαρτάται από τον κανονισμό της εκάστοτε αεροπορικής εταιρίας. Έτσι, είναι απαραίτητη η επικοινωνία  με την αεροπορική εταιρία κατά την προετοιμασία του ταξιδιού με παιδιά:

  • αναζητούμε το διαδικτυακό τόπο της αεροπορικής εταιρίας, όπου συνήθως υπάρχουν πληροφορίες για ταξίδι με βρέφη και παιδιά
  • επικοινωνούμε με την αεροπορική εταιρία για να πληροφορηθούμε αν το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, που έχουμε ήδη, επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στα αεροπλάνα της και με ποια διαδικασία.
  • κάποιες αεροπορικές εταιρίες έχουν παιδικά καθίσματα στα αεροσκάφη τους, οπότε ρωτάμε σχετικά.
  • η χρήση πάντως των παιδικών καθισμάτων ασφαλείας είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε αεροπορικής εταιρίας.
  • πολλές αεροπορικές εταιρίες δίνουν προτεραιότητα στην επιβίβαση οικογενειών με βρέφη και παιδιά.  

Αεροπορικό ταξίδι με μωρό

Πετώντας με το μωρό μας

Τα περισσότερα βρέφη αντιδρούν καλά στο αεροπορικό ταξίδι. Παρόλα αυτά, τα μωρά κλαίνε για διάφορους λόγους, εντός και εκτός αεροπλάνου! Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, ελέγχουμε για τους «συνήθεις υπόπτους» και ανταποκρινόμαστε ανάλογα: το μωρό μας μπορεί να πεινάει, να χρειάζεται αλλαγή πάνας, να ζεσταίνεται, να κρυώνει ή να βαριέται!

Άλλος παράγοντας ανησυχίας του μωρού μας στο αεροπλάνο μπορεί να προέρχεται από τα αυτιά, που είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της εξωτερικής πίεσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το εξωτερικό τμήμα του αυτιού χωρίζεται από το εσωτερικό τμήμα με μια λεπτή μεμβράνη, που ονομάζεται τυμπανική. Διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο πλευρών της τυμπανικής μεμβράνης προκαλεί προσωρινή μείωση της ακοής, δυσάρεστη αίσθηση συμφόρησης ή πόνο. Σε περίπτωση που το μωρό μας έχει καταρροή ή άλλα συμπτώματα ίωσης, η πιθανότητα να πονέσουν τα αυτιά του δυστυχώς αυξάνεται.

Ο καλύτερος τρόπος να ανακουφίσουμε το μωρό μας από τις αλλαγές της εξωτερικής πίεσης, είναι να το θηλάσουμε, να του δώσουμε μπιμπερό με γάλα ή πιπίλα, ιδίως κατά την απογείωση και κατά την έναρξη της διαδικασίας προσγείωσης, όταν μειώνεται σχετικά γρήγορα το υψόμετρο πτήσης.

Εάν το μωρό μας έχει λοίμωξη του αναπνευστικού ή ωτίτιδα, ρωτάμε τον παιδίατρό μας κατά πόσο χρειάζεται να του δώσουμε αναλγητικά. Τα τοπικά αποσυμφορητικά δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάνε και ούτως ή άλλως δε συνιστάται η χρήση τους στα βρέφη και τα παιδιά. Σε περίπτωση έντονης δυσφορίας λόγω ρινίτιδας ή ωτίτιδας, είναι προτιμότερο να αναβληθεί το αεροπορικό μας ταξίδι.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε ότι η ένταση του ήχου στη καμπίνα ενός αεροπλάνου μπορεί να κυμαίνεται από 60 έως και 100 decibels, με υψηλότερα επίπεδα κατά την απογείωση. Μικρές ωτασπίδες μπορεί να μειώσουν την έκθεση του μωρού μας σε υψηλές εντάσεις ήχου και έτσι να το διευκολύνουν να ηρεμήσει.

Για ένα καλό αεροπορικό ταξίδι με μωρό λοιπόν χρειάζεται προσοχή στην ασφάλεια, προστασία των αυτιών, ευρηματικότητα και υπομονή!

Leave a Reply