5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΓΙΑ ΜΩΡΟ (ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ Σ’ΤΙΣ ΠΕΙ ΕΥΘΕΩΣ)

μωρόΠοτέ μου δεν είχα ως σκοπό την οικογένεια. Ανέκαθεν σφύριζα ανέμελη “θα ζήσω ελεύθερο πουλί” και κοιτούσα υποτιμητικά όσες φίλες και γνωστές είχαν από μικρές όνειρο να κάνουν μωρό. Μου φαινόταν μικροαστικό κατάλοιπο μιας κουλτούρας που κάνει πλύση εγκεφάλου στις γυναίκες, ξεκινώντας με ροζ Bibi-bo (για τις παλιότερες) και Barbie (για τις νεότερες) σε διάφορες εκδοχές νυφών-συντρόφων του John-John και του Ken και καταλήγοντας σε “αθώους” υπαινιγμούς για το “πότε θα σοβαρευτείς επιτέλους, πάτησες τα 30, καιρός είναι να κάνεις παιδιά”. “Εγώ θα σπουδάσω και θα ταξιδέψω”, έλεγα! “Θα ζήσω πρώτα και μετά μπορεί, ίσως, το βλέπουμε”,  σκεφτόμουν, ζηλεύοντας παράλληλα το… ελευθέρας που είχαν οι αρσενικοί συνομήλικοί μου από τέτοιες συζητήσεις.

Έτσι, λοιπόν, όλα αυτά, είτε από αντίδραση είτε εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν είχα τον κατάλληλο σύντροφο, τα απέρριπτα. Μέχρι που γνώρισα τον υπέροχο σύντροφό μου και συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να ζήσουμε μαζί αυτό το ταξίδι. Είχα την αφελή εντύπωση (έπειτα από μαρτυρίες πολλών στο περιβάλλον μου ότι η σύλληψη είναι πιο απλή κι από το πάτημα ενός κουμπιού) ότι θα ερχόταν πανεύκολα. Δυστυχώς, όμως, ο χρόνος περνάει και θετικό τεστ εγκυμοσύνης δεν προκύπτει. Και το άγχος αυξάνεται. Σε αυτό το διάστημα, έχω ακούσει πολλά και δυστυχώς δεν είχα εκείνη τη στιγμή το ψυχικό σθένος να τα αντιμετωπίσω, ούτε να πω ευθέως τις σκέψεις μου χωρίς να γίνω αγενής ή κακιασμένη.

Στην πραγματικότητα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί με τις φίλες μαμάδες τις εξής συμβουλές:

  • Μη με ρωτάς πολλά για το πώς πάει. Αφενός είναι ευαίσθητο θέμα, οπότε άσε εμένα να σου μιλήσω για αυτό εάν είμαι έτοιμη. Αφετέρου κάποια στιγμή θα πάρεις απαντήσεις αφού μετά τον βήχα, τον έρωτα και τα χρήματα, μια κοιλιά εγκυμοσύνης επίσης δεν μπορεί να κρυφτεί.
  • Μη μου πεις “εγώ συνέλαβα μωρό με την πρώτη”. Yeap, true story! Να πω συγχαρητήρια; Δεν το ήξερα ότι είναι διαγωνισμός. Μάλλον είναι πιο πιθανό να απαντήσω ότι εμείς αποφασίσαμε να χαρούμε το σεξ λίγο ακόμα.
  • Μη με βομβαρδίζεις καθημερινά με φωτογραφίες του μωρού σου. Προφανώς και το μωρό σου είναι ο κόσμος σου όλος, αλλά είναι σαν να επιδεικνύεις μετάλλιο μαραθωνίου σε κάποιον που θέλει να τρέξει αλλά είναι με γύψο στο πόδι.
  • Μη μου λες “θα έρθει”. Μπορεί να μην έρθει, οπότε μη μου δίνεις ελπίδες.
  • Μη μου λες να χαλαρώσω. Πώς δεν το σκέφτηκα μόνη μου, αλήθεια; Αντίθετα, αν μπορείς, έλα πάρε με μια βόλτα ή πάρε με ένα τηλέφωνο στο οποίο -εννοείται- θα μιλάμε για οτιδήποτε άλλο εκτός από παιδιά.

Λένε ότι δεν μπορείς να αντιληφθείς το ταξίδι της μητρότητας αν δεν το περάσεις. Αντίστοιχα μια γυναίκα που συνέλαβε εύκολα δεν μπορεί να αντιληφθεί την ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας που κάνει προσπάθειες, δαπανώντας κόπο και χρόνο και ψυχικά αποθέματα ώστε να συλλάβει. Μόνο οι γυναίκες που έχουν περάσει αυτή τη δοκιμασία ξέρουν. Σε κάθε περίπτωση, η μία πρέπει να στηρίζει την άλλη…

Κ.Π.

Leave a Reply