1821. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ

Η Επανάσταση και οι ήρωεςΠαιδάκια μου αγαπημένα, φέτος που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από το θαύμα του Εικοσιένα, μου ήρθε στο μυαλό μια λαμπρή ιδέα: δεν φωνάζω, λέω, τα Κολλητήρια να τους μιλήσω για την Επανάσταση; Μωρέ, μήπως να γράψω κι ένα βιβλίο που να μείνει στην ιστορία; Επειδή όμως γράμματα πολλά δεν ξέρω, ζήτησα από μια φίλη μου, την Κατερίνα Καρόγιαννη, που έχει, λένε, καλή πένα, να βάλει ένα χεράκι. Ύστερα πήγα και βρήκα τον ταλαντούχο σκιοπαίκτη και σκηνοθέτη Ηλία Καρελλά, που γνωριζόμαστε κάμποσα χρόνια και ξέρω ότι είναι μέγας καλλιτέχνης, και του παρήγγειλα να ζωγραφίσει τις εικόνες. Ήρθαν λοιπόν τα Κολλητήρια κι άρχισαν τις ερωτήσεις: «τι είναι επανάσταση;», «πώς περνούσαν οι Έλληνες κατά την Τουρκοκρατία;», «πότε ξεσηκώθηκαν;», «ποιοι πολέμησαν στις μεγάλες μάχες;» και σταματημό δεν είχαν.

Η κυρία συγγραφέας με συμβούλευσε να απαντώ με λόγια απλά και να αφηγηθώ τα γεγονότα όπως έγιναν στ’ αλήθεια. Και να μην αραδιάσω ούτε ημερομηνίες πολλές ούτε λέξεις δύσκολες, για να μην παιδέψετε το μυαλουδάκι σας με έννοιες ακαταλαβίστικες. Και ο κύριος εικονογράφος, όμως, μου είπε καθαρά και ξάστερα ότι εικόνες βίας δεν θα ζωγραφίσει, οπότε να προσέχω τα λόγια μου. Τώρα θα μου πείτε, πόλεμος χωρίς βία γίνεται; Εγώ πάντως δεν του χάλασα το χατίρι, γι’ αυτό και δεν μπήκα σε λεπτομέρειες, όταν μιλούσα για τις μάχες που έδωσαν οι σπουδαίοι αγωνιστές, ούτε για το τέλος που είχαν μερικοί.

Όχι να το παινευτώ, αλλά είχα κι άλλη μια φανταστική ιδέα: να προσθέσουμε και αυτοκόλλητα στην ιστορία, για να «κολλήσετε» ακόμη περισσότερο εσείς οι μικροί αναγνώστες με την Επανάσταση! Το βιβλίο μας “1821. H Επανάσταση και οι ήρωες” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις susaeta και ελπίζουμε να το διαβάσετε πολλοί και να το αγαπήσετε πολύ! Για να δούμε όμως τι έχουν να πουν και οι φίλοι που με βοήθησαν:

Κατερίνα Καρόγιαννη: «Ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης έδωσε την ευκαιρία τόσο στον Ηλία Καρελλά όσο και σ’ εμένα να διηγηθούμε από κοινού, εκείνος με εικόνες κι εγώ με λέξεις, την ιστορία της Επανάστασης του 1821 βλέποντάς τη μέσα από τη δική του μοναδική ματιά. Τους ευχαριστώ θερμά και τους δυο: τον Καραγκιόζη που μου επέτρεψε να μιλήσω εκ μέρους του και τον Ηλία που “έπιασε” το ύφος του κειμένου και κυριολεκτικά… ζωγράφισε!» (Παρεμπιπτόντως, επειδή είμαι σίγουρη ότι αγαπάτε, εκτός από τον Καραγκιόζη, και τη μυθολογία, σας προτείνω να διαβάσετε και τα υπόλοιπα βιβλία μου, που επίσης κυκλοφορούν από τις εκδόσεις susaeta: Οι 12 θεοί του Ολύμπου… κι ακόμη ένας!, Οι 12 άθλοι του Ηρακλή και Θησέας, ο ήρωας της Αθήνας.)

Ηλίας Καρελλάς: «Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε, οι ζωντανές παραστάσεις και τα αφιερώματα για την επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση, που είχα προγραμματίσει, ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Αντί για μια διαδικτυακή μετάδοση, προτίμησα να μιλήσω στα παιδιά για το 1821 με ένα βιβλίο. Το ευφάνταστο αλλά και μεστό κείμενο της Κατερίνας Καρόγιαννη μου έδωσε έμπνευση για να ζωγραφίσω τις εικόνες της Επανάστασης και των Ηρώων, όπως εκείνη τις διηγείται, αλλά και όπως θα ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια ενός μικρού παιδιού». (Και επειδή ξέρω καλά πόσο πολύ αγαπάτε τον Καραγκιόζη, στις εκδόσεις susaeta θα βρείτε και τα υπόλοιπα βιβλία μου: Άκουσε Καραγκιόζη, Άκουσε τους Όρνιθες, Χρωματίζω τον Καραγκιόζη και Φτιάξε τον Καραγκιόζη!)

Το βιβλίο 1821. H Επανάσταση και οι ήρωες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις susaeta.

Leave a Reply