Λονδίνο: Ένας προορισμός-κίνητρο για την ξενόγλωσση εκπαίδευση

ΛονδίνοΜπορεί ένα ταξίδι στο Λονδίνο να αποτελέσει κίνητρο για την ενδυνάμωση των μαθητών στην ξενόγλωσση εκπαίδευση; Φυσικά και μπορεί! Έχοντας ένα πραγματικό πλαίσιο για τη χρήση της γλώσσας, μπορεί να προσφέρει κίνητρα και μια αίσθηση σκοπού, καθιστώντας τη διαδικασία της μάθησης πιο ευχάριστη.

Τα Χριστούγεννα, το Λονδίνο αποτελεί έναν από τους πιο παραμυθένιους προορισμούς για μεγάλους και παιδιά λόγω του μεγαλοπρεπούς στολισμού και του χριστουγεννιάτικου κλίματος που καλλιεργείται ήδη από τα τέλη του Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου. Πώς μπορεί όμως ένα γιορτινό (ή και όχι) ταξίδι να αποτελέσει κίνητρο για μάθηση; Τα ταξίδια είναι ένα ολιστικός τρόπος μάθησης, που οδηγεί τον μαθητή στην καλλιέργεια συγκεκριμένων δεξιοτήτων, συνδυάζοντας την πολιτιστική υπερέκθεση με τις πρακτικές απλής επικοινωνίας στη χώρα που επισκέπτεται.

Γλωσσική εμπειρία
Η παρουσία σε αγγλόφωνο περιβάλλον παρέχει μια ασυνήθιστη και εξαιρετική γλωσσική εμπειρία. Η ακρόαση φυσικών ομιλητών καθώς και η συμμετοχή σε συνομιλίες με θέμα τις καθημερινές δραστηριότητες στα αγγλικά μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών Το Λονδίνο είναι ένα κράμα πολιτισμών, ένας κόμβος διεθνών δραστηριοτήτων, όπου οι διαφορετικές προφορές αγγλικών εξοικειώνουν τα παιδιά με τη διαφορετικότητα και τη φυσικότητα, ενισχύοντας την ακουστική τους ικανότητα. Έτσι, προσαρμόζονται σε κάτι το οποίο είναι πολύτιμο, στη γλωσσική ανάπτυξη .

Πολιτισμός
Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας περιλαμβάνει την κατανόηση του πολιτιστικού πλαισίου χώρας στην οποία αυτή ομιλείται. Το Λονδίνο αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο, καθώς συνδυάζει την κατανόηση του βρετανικού πολιτισμού και της ιστορίας με επισκέψεις σε εμβληματικά μουσεία και γκαλερί, σε διάσημα αξιοθέατα όπως στο Big Ben, στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, στο Παλάτι του Buckingham, στη γέφυρα του Λονδίνου κ.ά. Τα εξαιρετικά θέατρα και οι παραστάσεις στο West End και στο θέατρο του Σαίξπηρ, η ιεροτελεστία του απογευματινού τσαγιού, καθώς και ένας περίπατος σε κάποιο από τα πάρκα της πρωτεύουσας της Αγγλίας ενισχύουν την πολιτισμική έκθεση και προάγουν τη γλωσσική κατανόηση και την ικανότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας σε διαφορετικές καταστάσεις. Επίσης, παρέχουν ευκαιρίες στους μαθητές να μάθουν για τη γλώσσα στο πλαίσιο της ιστορίας, της λογοτεχνίας και της πολιτιστικής σημασίας της!

Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Η παρουσία των μαθητών στο Λονδίνο τούς παρέχει εύκολη πρόσβαση σε αγγλόφωνα μέσα, όπως εφημερίδες, βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Η ενασχόληση με αυτά στο μητρικό τους περιβάλλον μπορεί να ενισχύσει την κατανόηση της γλώσσας και να εκθέσει τους μαθητές στην αυθεντική χρήση της, παρέχοντας εξοικείωση δίχως την εναλλακτική των ελληνικών εκπομπών ή των υποτίτλων!

Εκπαίδευση
Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα όπου φιλοξενεί πολλά πανεπιστήμια υψηλών προδιαγραφών και στα οποία φοιτούν πολλοί Έλληνες. Μια επίσκεψη μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και την εξερεύνηση πανεπιστημιουπόλεων, την παρακολούθηση διαλέξεων ή εργαστηρίων και την έκθεση σε ακαδημαϊκό περιβάλλον, η οποία μπορεί να εμπνεύσει τους φοιτητές που εξετάζουν μελλοντικές σπουδές στο εξωτερικό. Επιπλέον, προσφέρει πολλά μαθήματα σε μαθητές άλλων χωρών σε σχολεία ξένων γλωσσών και κολέγια με μαθήματα προσαρμοσμένα σε διαφορετικά επίπεδα επάρκειας. Η εγγραφή σε ένα βραχυπρόθεσμο γλωσσικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνήθως, μπορεί να προσφέρει δομημένες ευκαιρίες μάθησης, επιτρέποντάς στους μαθητές να εστιάσουν σε συγκεκριμένες γλωσσικές δεξιότητες, να παίρνουν μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να δικτυωθούν και να αποκτήσουν φίλους από άλλες χώρες.

Συγκοινωνίες
Είναι εξαιρετικής σημασίας για έναν μαθητή να μπορεί να εμπλακεί σε συνομιλίες που αφορούν τον τρόπο μετακίνησής του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μπορεί να αισθανθεί ανεξάρτητος και να κατανοήσει σε φυσικό περιβάλλον τις οδηγίες που μπορεί να λάβει. Το μετρό και τα κόκκινα λεωφορεία είναι κατά βάση ο τρόπος μετακίνησης στο κέντρο της πόλης, αλλά και τα μαύρα ταξί με τους άνετους χώρους μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.

Τι καλύτερο δώρο για ένα παιδί που μαθαίνει αγγλικά από ένα ταξίδι-εμπειρία για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Η στολισμένη Oxford Street, η ακριβοθώρητη Bond Street καθώς και η έντονη σε κίνηση Regent Street είναι η διαφορά που θα ενισχύσει την αγάπη των παιδιών για την αγγλική γλώσσα και θα κάνει το έργο των δασκάλων και των γονέων πιο εύκολο!

Η Αθηνά Δερμεντζή είναι EFL-EAL Teacher-Bilingual Education, M.A. in Special Educational Needs (U.E.L.), CELTA certified  (Cambridge University) Oral Examiner, Athina.derme@gmail.com

Leave a Reply