Τράπεζα Θεμάτων: Αναβλήθηκαν οι εξετάσεις σε πολλά λύκεια της χώρας

τράπεζα θεμάτωνΠροβλήματα «με το καλημέρα» στις ενδοσχολικές εξετάσεις που ξεκινούσαν σήμερα, Δευτέρα, για τα λύκεια. Από το πρωί, μαθητές και καθηγητές χρειάστηκε να περιμένουν ώρες για να μπορέσουν να πάρουν τα θέματα – και σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η σημερινή εξέταση αναβλήθηκε. Τι ακριβώς συνέβη; Διευθυντές και εκπαιδευτικοί δεν μπορούσαν να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων για να κάνουν την κλήρωση των θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων, όπως ορίζεται από τον νόμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μετά την πολύωρη ταλαιπωρία εκπαιδευτικών και μαθητών, «παρά την πρωινή καθυστέρηση, κανονικά διεξήχθησαν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στην πλειονότητα των λυκείων. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γ’ λυκείου, οι μαθητές εξετάστηκαν κανονικά σήμερα».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείο, σε μεγάλο αριθμό λυκείων αποφασίστηκε η μη διεξαγωγή των εξετάσεων, με αποτέλεσμα, εκτός από την κούραση, την ταλαιπωρία και το στρες χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών, να υπάρχουν πλέον προβλήματα και σχετικά με τον προγραμματισμό των ενδοσχολικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κάθε σχολείο θα διαμορφώσει το δικό του πρόγραμμα, ανάλογα με τα μαθήματα που χάθηκαν σήμερα. Εν τω μεταξύ, σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είναι σε αναμονή αναλυτικής ενημέρωσης από το ΕΔΥΤΕ για την αιτία του προβλήματος που ανέκυψε το πρωί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως είναι τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα. Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί. Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες. Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών».

Leave a Reply