ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ|ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Φέτος τις γιορτές στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ταξιδεύουμε με το Καράβι των Χριστουγέννων! Γιορτάζουμε το ελληνικό παραδοσιακό μας έθιμο, πλέουμε σε τόπους μακρινούς, εξερευνούμε το μαγικό κόσμο της φαντασίας και στέλνουμε παντού το μήνυμα της προσφοράς, της χαράς και της αισιοδοξίας, που ειδικά τις άγιες αυτές ημέρες παίρνει μία άλλη διάσταση.

Για το 2016, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εύχεται το Καραβάκι των Χριστουγέννων να μας ταξιδέψει σε ήρεμα νερά, σε πορεία για ένα καλύτερο αύριο.

Χριστουγεννιάτικο Καράβι: Η Ελλάδα είναι τόπος ευλογημένος, με το δώρο της θάλασσας και του απέραντου γαλάζιου που την περιβάλλει. Xώρα ναυτικών με καθημερινά βιώματα από τη θάλασσα. Παραδοσιακά, τα παιδιά έφτιαχναν μόνα τους τα παιχνίδια τους με φαντασία και αγάπη, όπως τα καραβάκια. Εμπνευσμένα από μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους, ήταν τιμητικό καλωσόρισμα για τους ναυτικούς και ταυτόχρονα τάμα στον Αη Νικόλα για να τους κρατά ασφαλείς στα κύματα. Στην πατρίδα μας, ήταν έθιμο να στολίζουμε για τα Χριστούγεννα το Καράβι και τα παιδιά να κρατούν ένα μαζί τους στα κάλαντα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θεατρικό δρώμενο-Το Καράβι των Χριστουγέννων-Αίθριο Κέντρου ΓΑΙΑ

Στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, η Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ παρουσιάζει ένα γιορτινό θεατρικό δρώμενο, με ζωντανή μουσική που μας μεταφέρει σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον με πετάγματα γλάρων, κινήσεις πολύχρωμων ψαριών,
μεγάλα κύματα που προκαλεί μια φάλαινα φυσητήρας και ένα σαλάχι σε ρόλο φύλακα του βυθού. Η Δάφνη, η ηρωίδα του παραμυθιού, ταξιδεύει μ’ ένα μικρό καράβι σε έναν μακρινό τόπο. Με τη βοήθεια ενός ιππόκαμπου ξεπερνάει θαλασσινά εμπόδια και φτάνει λίγο πριν από το στολισμό του γιορτινού καραβιού για να οργανώσει μαζί με τους φίλους της, τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όλα τα παιδιά-θεατές, συμμετέχουν στο θεατρικό «ζύμωμα» μιας μεγάλης βασιλόπιτας και διασκεδάζουν με ένα αυτοσχέδιο θαλασσινό καρουσέλ.

Εργαστήρι Ζωγραφίζω και ταξιδεύω-Αίθουσα «Κύκλος» – Α’ όροφος Κέντρου ΓΑΙΑ

Στην αίθουσα της ζωγραφικής και των χειροτεχνιών τα παιδιά φτιάχνουν το δικό τους καράβι, τα δικά τους στολίδια που παίρνουν μαζί τους και συνθέτουν ένα καλλιτεχνικό έργο με τα χάρτινα καραβάκια του Αντώνη Καστρινάκη.

Δραματοποιημένα παραμύθια-Αίθουσα «Εξερευνητές» – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

«Ιστορίες με Καλικάντζαρους»του Φίλιππου Μανδηλαρά (19,20/ 12 και 2,3/ 1)

«Ο ΚαλΟκάντζαρος σώζει το Καλικαντζαροχωριό» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (21,22,23,24 και 26,27,28,29,30,31/ 12)

Με την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ σε κείμενα από τις εκδόσεις Πατάκη

berlin_kastrinakis_1

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Μόνιμες εκθέσεις Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και Κέντρου ΓΑΙΑ

Περιοδικές Εκθέσεις-Έκθεση του Αντώνη Καστρινάκη με τα γνωστά του καραβάκια-«Αμμωνίτες» – Κέντρο ΓΑΙΑ

To 1999 ήταν η χρονιά που ο Αντώνης Καστρινάκης εμπνεύστηκε το πρώτο του καραβάκι. Από τότε ακολούθησαν μια σειρά από εκατοντάδες καραβάκια! Ιδιαίτερα, πολύχρωμα, με ανεξάντλητη ποικιλία, μας μεταφέρουν στο όνειρο και τη φαντασία. Εφέτος τα Χριστούγεννα, παραχωρεί τα χάρτινα καραβάκια του στα παιδιά για το εργαστήρι «Ζωγραφίζω και Ταξιδεύω». Ένα μέρος της εικαστικής δουλειάς του, από διαφορετικές χρονικές στιγμές-περιόδους και εκθέσεις του παρουσιάζεται στο Κέντρο ΓΑΙΑ.

«Ανακαλύψτε την Αγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές»-Αίθουσα «Natura» – Α’ όροφος Κέντρου ΓΑΙΑ 

Εντυπωσιακή παρουσίαση προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura, 2000. Με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων δίδονται πληροφορίες για τις περιοχές, τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούν.

«Το Μήνυμα της Θάλασσας»-Μπαλκόνι Α’ ορόφου Κέντρου ΓΑΙΑ

Επιστημονική και εικαστική έκθεση για θαλάσσια απορρίμματα, τις επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή, στα οικοσυστήματα και στον άνθρωπο που θέτει το βασικό ερώτημα: Μπορώ να είμαι μέρος της λύσης; Το θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα απασχολεί έντονα την παγκόσμια κοινότητα, ως μία από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές απειλές του 21ου αιώνα, διότι τα πλαστικά είναι ανθεκτικά υλικά και η διάσπασή τους είναι εξαιρετικά αργή. Ορισμένα αντέχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον για δεκαετίες, εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες χρόνια.

Επισκεφθείτε !

Museum Shop: Μία μεγάλη ποικιλία αντικειμένων σε προσιτές τιμές σας περιμένει για να διαλέξετε δώρα για εσάς και τους αγαπημένους σας. Μία ιδιαίτερη πρόταση, το γούρι του Μουσείου για το 2016 ! Ειδικά για φέτος: επιλεγμένα, βιολογικά προϊόντα από την Κρήτη.

Museum Café – Restaurant (είσοδος από Λεβίδου 13): Για να απολαύσετε επιμελημένα γεύματα σε ένα ζεστό, ξεχωριστό χώρο στον κήπο του Μουσείου.

Café Αμμωνίτες (Κέντρο ΓΑΙΑ): Με μικρά γεύματα και λιχουδιές, ιδανικό για ένα διάλειμμα κατά την διάρκεια της επίσκεψης σας στο Μουσείο.

Τα δύο Café λειτουργούν με την εγγύηση ποιότητας του «Δειπνοσοφιστήριον-Catering”.

kalanta_500_1

Πληροφορίες Εορταστικού Προγράμματος

Ημέρες λειτουργίας: Σάββατο 19/12/2015 έως και Κυριακή 03/01/2016, 10:00 – 16:00

Κλειστό: Ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Γενική είσοδος: 8 ευρώ για ενήλικες και παιδιά από 2 ετών

Οικογένειες με 2 παιδιά: 28 ευρώ

Οικογένειες με 3 παιδιά: 34 ευρώ

Δωρεάν: παιδιά έως 2 ετών, εθελοντές του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ΑΜΕΑ

Έκπτωση 50%: πολύτεκνες οικογένειες, ΦΙΛΟΙ ΜΓΦΙ, μέλη ICOM, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, ξεναγοί, δημοσιογράφοι.

Είσοδος: από ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά

Επικοινωνία: 210 8015870

www.gnhm.gr