TECH4FAMILY ΑΠΟ ΤO GENDERHOOD

tech 4 familyH ΑΜΚΕ Genderhood, σε συνεργασία με την InterMediaKT, διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση tech 4 family, στο πλαίσιο του Meet and Code. Η εκδήλωση θα γίνει μέσω Zoom το Σάββατο 10/10, 11:00 – 14:00 και απαιτείται προεγγραφή. Απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια 8-10 ετών και τις μητέρες/κηδεμόνες/φροντίστριες αυτών. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τις 9 Οκτωβρίου ΕΔΩ
Γιατί είναι απαραίτητο ένα εργαστήρι μόνο για κορίτσια-γυναίκες; Απαντά στην ανάγκη για διαγενεακές εκδηλώσεις που ενισχύουν τη σχέση κοριτσιού-γυναίκας μέσω της ενασχόλησης με εργαλεία που προάγουν έναν επαγγελματικό προσανατολισμό πέραν των στερεοτυπικών επαγγελμάτων που προορίζονται για γυναίκες. Σκοπός είναι να μεταφερθεί ο ενθουσιασμός της τεχνολογικής μάθησης στα παιδιά. Παρουσιάζοντας το παρελθόν και το μέλλον του προγραμματισμού, τα παιδιά ενθαρρύνονται για την ενασχόλησή τους με τα επαγγέλματα STEM. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της ιστορικής ανασκόπησης με την ανάδειξη των «μεγάλων» γυναικείων ονομάτων και ποιες είναι οι επιτεύξεις τους στον τομέα του προγραμματισμού. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στο μέλλον, παρουσιάζοντας σε μητέρες και κόρες τις επιστημονικές και επαγγελματικές προοπτικές μιας καριέρας στον κώδικα και την τεχνολογία (επαγγελματική απορρόφηση, εξέλιξη, οικονομικές αποδοχές). Στο δεύτερο μέρος, θα διδαχτούν οι μαθήτριες βασικές αρχές προγραμματισμού με Scratch.
Σε όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν διαδραστικά online εργαλεία κάνοντας τη διαδικασία συμμετοχική για παιδιά και ενήλικους. Το δεύτερο μέρος θα περιέχει διαδραστικές ασκήσεις όπου τα κορίτσια που συμμετέχουν θα ακολουθούν βήμα – βήμα την εισηγήτρια για τη δημιουργία εφαρμογών/παιχνιδιών με πολύ απλά εργαλεία.
Αναλυτικό Πρόγραμμα
11.00 – 11.15  Άσκηση γνωριμίας με ζωγραφική
11.15 – 11.35  Γυναίκες στην τεχνολογία – το χθες και το σήμερα αναδρομή
11.35 – 12.00  Γυναίκες στην τεχνολογία- το χθες και το σήμερα: δυνατότητες και προοπτικές
12.00 – 12.15  Πώς φαντάζομαι το μέλλον της κόρης μου
12.15 – 12.30  Διάλειμμα
12.30 – 13.15  Εισαγωγή στον προγραμματισμό με Scratch
13.15 – 14.00  Εργαστήριο δημιουργίας εφαρμογών/παιχνιδιών από τα παιδιά με τη χρήση Scratch
Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει για την InterMediaKT την έναρξη του Patras Junior Codecamp, μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που έχει ως στόχο να εισάγει μαθήτριες και μαθητές στον συναρπαστικό κόσμο του Προγραμματισμού και της Τεχνολογίας. Όσα κορίτσια επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο της Κυριακής, που αφορά προγραμματισμό με alice (προγραμματισμός σε τρισδιάστατο περιβάλλον) σε μαθητές. https://patrascodecamp.eu/.Πίσω από το Meet and Code βρίσκονται οι SAP, Haus des Stiftens gGmbH και οι συνεργάτες/ιδες του δικτύου των χωρών της TechSoup Ευρώπης (για εμάς στην Ελλάδα Impact Hub Athens).
Λίγα λόγια για τις εκπαιδεύτριες: Η Αντωνέλα Κοτσώνη και η Νάντια Ρόδη μοιράζονται τον ενθουσιασμό της τεχνολογικής εκπαίδευσης και της εξίσωσης του ψηφιακού χάσματος των φύλων (digital gender gap). Η Αντωνέλα είναι εκπαιδεύτρια μη τυπικής μάθησης και η Νάντια είναι μηχανικός πληροφορικής. Οι δυο τους έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στο παρελθόν με δραστηριότητες και έργα που προωθούν την τεχνολογική μάθηση για κορίτσια και γυναίκες.
Λίγα λόγια για το GenderhoodΤο Genderhood είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εκπαιδεύει και προάγει την ισότητα των φύλων. Υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ενεργού μάθησης και των πρακτικών τέχνης. Ο οργανισμός οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, κοινωνικοπολιτισμικές δραστηριότητες και δημιουργικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Η αποστολή του Genderhood είναι να συμβάλει σε μια κοινωνία όπου όλα τα άτομα θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ανεξαρτήτως φύλου.
Λίγα λόγια για την ΙnterMediaKT: H InterMediaKT είναι μια ΜΚΟ που εδρεύει στην Πάτρα και εργάζεται από το 2012 στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αποστολή της InterMediaKT είναι να εξασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης για όλους τους ανθρώπους. Μέσω τεχνολογικών εργαλείων, συνεργασιών και ανταλλαγής ορθών πρακτικών, προσπαθούν να πετύχουν τον κύριο στόχο τους, τη Μεταφορά Γνώσης.
Χρήσιμες πληροφορίες
Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020
Ώρα: 11.00 – 14.00
Για κορίτσια 8 – 10 ετών με τις μητέρες τους/κηδεμόνες/φροντίστριες αυτών
H συμμετοχή είναι δωρεάν.

Leave a Reply