ONASSIS SEXUALITY EDUCATION DAY

sexuality posterOnassis Sexuality Education Day. Επιστήμονες, ειδικοί και εκπαιδευτικοί έρχονται σε μια ημερίδα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Για να εξελίσσονται οι νέοι μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους καταλαβαίνει.

Το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει δράσεις και πυροδοτεί συζητήσεις για όλα εκείνα τα σημαντικά ζητήματα που αναδεικνύουν και προωθούν την ιδέα μιας κοινωνίας συμπερίληψης – ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκεύματος, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, γεωγραφικής προέλευσης και κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου. Στις 15 Δεκεμβρίου η Στέγη ανοίγει, με το Onassis Sexuality Education Day, μια μεγάλη συζήτηση για τη Σεξουαλική Αγωγή, που αναδεικνύει τη σημασία ένταξής της ως αυτοτελούς μαθήματος στο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για να μπορούν παιδιά, νέοι και νέες να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους με υγεία και να νιώθουν ασφαλείς μέσα στις σχέσεις που διαμορφώνουν.

Πόσα πράγματα γνωρίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το σώμα τους; Για το φύλο τους; Για το σεξ; Πόσα από τα πράγματα που γνωρίζουν προέρχονται από έγκυρη πηγή πληροφόρησης; Παραμελώντας την ενημέρωση για τη σεξουαλική αγωγή των παιδιών, δεν ασχολούμαστε με ένα ζήτημα που συντροφεύει και απασχολεί έναν άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Η σεξουαλικότητα αποτελεί κεντρικό και ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Παρέχοντας γνώσεις για τις συναισθηματικές, κοινωνικές, διυποκειμενικές και σωματικές όψεις της σεξουαλικότητας, η Σεξουαλική Αγωγή ξεκινά από νωρίς στην παιδική ηλικία και συνεχίζεται στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.

Επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, κοινωνιολόγοι, οικογενειακοί ψυχοθεραπευτές, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φορείς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, τον τομέα Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στα Σχολεία και τον Κυβερνοχώρο της UNESCO, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», το Homo Evolution, το Athens Pride, το «Κέντρο Ζωής», το «Πολύχρωμο Σχολείο», τον «Τόπο Ψυχοθεραπείας», τον ΟΚΑΝΑ, μιλούν στη Στέγη στο Onassis Sexuality Education Day, σε μια ημέρα αφιερωμένη στη Σεξουαλική Αγωγή.

Η Σεξουαλική Αγωγή στοχεύει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ικανότητας των παιδιών και των νέων να κάνουν συνειδητές και υγιείς επιλογές με γνώμονα τον σεβασμό, όσον αφορά τις σχέσεις, τη σεξουαλικότητα και τη συναισθηματική και σωματική υγεία τους.

Σταδιακά εφοδιάζει και ενδυναμώνει τα παιδιά, τους νέους και τις νέες με πληροφορίες, δεξιότητες και θετικές αξίες, ώστε να καταλαβαίνουν και να απολαμβάνουν τη σεξουαλικότητά τους, να δημιουργούν ασφαλείς σχέσεις και να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα τη σεξουαλική υγεία και ευτυχία, τόσο τη δική τους όσο και των άλλων γύρω τους. Η ποιοτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη σεξουαλική αγωγή έχει θετικό αντίκτυπο στις στάσεις και τις αξίες και μπορεί να επιτύχει την ισορροπία στη δυναμική μιας σχέσης οικειότητας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της κακοποίησης και προάγοντας τις συναινετικές σχέσεις που στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Onassis Sexuality Education Day-Πρόγραμμα

11:45 – 13:00

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΑΙΤΗΣΗ

Χαρτογραφούμε το πλαίσιο σχετικά με τη Σεξουαλική Αγωγή και υγεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση τις υπάρχουσες έρευνες και σύγχρονες μελέτες περιπτώσεων που αφορούν την επιτυχή ενσωμάτωση της σεξουαλικής υγείας και αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα. Οι ομιλητές παρουσιάζουν τις απόψεις τους σε 10λεπτες τοποθετήσεις.

Ομιλητές

Dr. Pedro Nobre: Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τη Σεξουαλική Υγεία

Dr. Osmo Kontula: Ερευνητής Καθηγητής, Ερευνητικό Ινστιτούτο Πληθυσμού, Οικογενειακή Ομοσπονδία της Φινλανδίας, Υπεύθυνος του τομέα Σεξουαλικής Αγωγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία

Prof. James O’Higgins Norman: Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και Πόρων Κατά του Εκφοβισμού (ABC), Πανεπιστήμιο Δουβλίνου, Πρόεδρος Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στα Σχολεία και τον Κυβερνοχώρο της UNESCO

13:00 – 14:15

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες είναι οι τρέχουσες πρακτικές σε εθνικό επίπεδο; Στη συζήτηση παρουσιάζονται συγκεκριμένες μελέτες περιπτώσεων και ζητημάτων που αφορούν το θέμα της σεξουαλικής αγωγής και της αγωγής για την υγεία, μέσα από 10λεπτες τοποθετήσεις ομιλητών.

Ομιλητές

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Μαίρη Χιόνη: Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας

Μαργαρίτα Γερούκη: Πρώην Σχολική Σύμβουλος, συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού για τη Σεξουαλική Αγωγή, κάτοχος βραβείου Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή (2019), από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία, για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού

Ηλίας Γκότσης: Κοινωνιολόγος, Οικογενειακός Ψυχοθεραπευτής & Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Εκπαίδευσης ΟΚΑΝΑ.

15:15 – 16:30

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Η συζήτηση έχει τη μορφή στρογγυλής τραπέζης μεταξύ βασικών φορέων στο θέμα της σεξουαλικής αγωγής και υγείας, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για περαιτέρω δράσεις στο μέλλον.

Ομιλητές

Γιάννος Λιβανός: Διευθυντής του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Γιάννης Παπαγιαννόπουλος: CEO του Homo Evolution και Ιδρυτικό Μέλος του Athens Pride

Κωστής Χατζημωράκης: Διευθυντής του «Κέντρου Ζωής» (ΜΚΟ που από το 1991 στηρίζει τους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, τις οικογένειες και τους συντρόφους τους)

Έλενα Σκαρπίδου: Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Μέλος της ΜΚΟ «Πολύχρωμο Σχολείο»

Δρ. Νάνσυ Παπαθανασίου: Επιστημονικά Υπεύθυνη Orlando LGBT+, Διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Λίζα Τσαλίκη: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ του ΕΚΠΑ

Κώστας Γκοτζαμάνης: Ψυχίατρος και διευθυντής του κέντρου «Τόπος Ψυχοθεραπείας»

17:00 – 17:50

Απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Συμπεράσματα και επόμενα βήματα.

18:00 – 20:00

Live streaming της παράστασης Tom in Greece (Tom à la ferme) του Michel Marc Bouchard στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τη Μικρή Σκηνή.

Onassis Sexuality Education DayΠληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Διοργάνωση: Ίδρυμα Ωνάση

Συντονιστής: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (Culture & Strategy Advisor του Ιδρύματος Ωνάση)

Επιστημονική Συνεργάτης: Μαργαρίτα Γερούκη 

Ομάδα εργασίας Ιδρύματος Ωνάση

Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση

Έφη Τσιότσιου, Εκτελεστική Διευθύντρια & Διευθύντρια Παιδείας Ιδρύματος Ωνάση

Στέλλα Τάτση, Διευθύντρια Υποτροφιών Ιδρύματος Ωνάση

Χριστίνα Παναγιωτάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση

Μυρτώ Λάβδα, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Στέγης Ιδρύματος Ωνάση

Δημήτρης Δρίβας, Διευθυντής Επικοινωνίας & Μarketing Ιδρύματος Ωνάση

Νίκος Αθανασόπουλος, Creative Leader

Δανιήλ Βεργιάδης, Campaign Manager

Έλενα Χωρέμη, Events Producer

Onassis Sexuality Education Day

11:45 – 13:00 | Σεξουαλική Αγωγή, μια παγκόσμια απαίτηση

13:00 – 14:15 | Σεξουαλική Αγωγή στην Ελλάδα

15:15 – 16:30 | Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

17:00 – 17:50 | Απαντήσεις σε ερωτήσεις.
18:00 – 20:00 | Live streaming της παράστασης Tom in Greece (Tom à la Ferme)  

Είσοδος ελεύθερη

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης στο λινκ που ακολουθεί

https://www.eventora.com/el/Events/onassis-sexuality-education-day 

Για περισσότερες πληροφορίες

https://www.onassis.org/el/whats-on/onassis-sexuality-education-day 

Κεντρική Σκηνή | 15 Δεκεμβρίου 2019 | 11:45 – 20:00

Leave a Reply