ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Παιδικό ΜουσείοΑπό την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018, το «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας» ανοίγει και πάλι για το κοινό και μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενεί την έκθεση έργων παιδιών με θέμα «Δημοκρατία για εμένα: Αναγνωρίζω την ταυτότητα, σέβομαι τη διαφορετικότητα», μια έκθεση που διοργανώνεται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, της Αντιδημαρχίας για το παιδί και του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum των The New York Times.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από Τετάρτη 12 έως Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018 & ώρες 11:00 – 15:00.

Παράλληλα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας, «Μέσα στο νερό», «Γεια σου, Πυθαγόρα», «Το σπίτι του προπάππου και της προγιαγιάς», «Κουζίνα» …

Στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, η μάθηση υποστηρίζεται από τα πραγματικά αντικείμενα, τις χειροπιαστές εμπειρίες και το παιχνίδι. Τα τρισδιάστατα εκθέματά του είναι ειδικά σχεδιασμένα για να διεγείρουν την περιέργεια και να παροτρύνουν τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία της μάθησης και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά μέχρι 12 χρόνων, αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ_2018_1

To «Παιδικό Μουσείο της Αθήνας» είναι ανοιχτό για το κοινό

Τετάρτη 11:00 – 19:00 και Πέμπτη έως Κυριακή 11:00 – 19:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη 

Επιπλέον, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει και πραγματοποιεί κάθε Σάββατο & Κυριακή εκπαιδευτικά προγράμματα & δραστηριότητες που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-12 χρόνων. Αντλούν τα θέματά τους από την επικαιρότητα και τον κόσμο που μας περιβάλλει έχοντας πάντα ως στόχο τη σύνδεση του Μουσείου με την κοινωνία. 

Συγκεκριμένα, για τον μήνα Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-3 χρόνων 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα  που υποστηρίζουν τη μάθηση μέσα από το παιχνίδι και τη χρήση αντικειμένων. Κύριος σκοπός τους είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το μουσείο από τη βρεφική τους ηλικία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για πολύ μικρά παιδιά και τους γονείς τους σχεδιάζονται με άξονα την αλληλεπίδραση μικρών και μεγάλων, την κοινωνικοποίηση και τη συνεργασία με άλλα παιδιά καθώς και τις θεματικές που συνδέονται με την καθημερινότητά τους.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής και οι θεματικές των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 και 2-3 χρόνων είναι κοινές, αλλά προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε ηλικίας και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές ώρες ως εξής:

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 1-2 χρόνων

Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 10:50 

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 2-3 χρόνων

Σάββατο – Κυριακή: 11:10 – 12:00

Τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018, «Οι φίλοι μας τα ζώα»

Πώς περπατάει η πάπια, ένα πουλί, ένας σκύλος; Ας μετρήσουμε τα πόδια τους! Ας μιμηθούμε τη φωνή τους! Θα περπατήσουμε όπως τα ζώα, θα ισορροπήσουμε και θα δημιουργήσουμε με ζυμάρι ένα αγαπημένο μας ζώο.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, «Μουσική & μουσικοί!»

Πόσους διαφορετικούς ήχους κάνουμε με το σώμα μας; Τι άλλους ήχους μπορούμε να παραγάγουμε χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα;

Χτυπάμε κουτάλια, πιάτα, καπάκια κατσαρόλας, μπουκάλια αλλά και μουσικά όργανα ανακαλύπτουμε διαφορετικούς ρυθμούς και δίνουμε την πρώτη μας συναυλία με μουσικά όργανα που κατασκευάζουμε οι ίδιοι.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, «Απόψε κάνεις μπαμ!»

Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί κανείς να κάνει θόρυβο; Πόσοι διαφορετικοί θόρυβοι υπάρχουν; Ποια αντικείμενα παράγουν ήχο; Με ποιον τρόπο;

Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν ήχους και παράγουν θορύβους με πρωτότυπα υλικά!

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, «Ένα ψωμί νόστιμο πολύ!»

Με ποιον τρόπο φτιάχνεται το ψωμί; Από ποια υλικά αποτελείται; Πόσο μαλακό είναι το αλεύρι; Πώς μυρίζει το ελαιόλαδο; Τι διαφορά έχουν η κόρα από την ψίχα; Τα παιδιά πειραματίζονται και δοκιμάζουν διαφορετικά υλικά δημιουργώντας το δικό τους ψωμί.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, «Χτίζω και γκρεμίζω»

Ολημερίς το χτίζουμε, το βράδυ το γκρεμίζουμε. Παίζουμε με αντικείμενα, μεγέθη, υλικά, δημιουργούμε πύργους, τους γκρεμίζουμε και μαθαίνουμε να ισορροπούμε. 

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018,  «Μ… μ… μεγέθη»                                                                                                                                        

Ποιος μπορεί να φοράει ένα παπούτσι νούμερο 50; Πόσοι χρειαζόμαστε για να σηκώσουμε έναν αναδευτήρα ενός μέτρου; Μέσα από πρωτότυπα αντικείμενα και τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου ανακαλύπτουμε το μικρό και το μεγάλο. Όλοι μαζί –μικροί και μεγάλοι- δημιουργούμε τα δικά μας ξεχωριστά αποτυπώματα.

H οικονομική συμμετοχή στο πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των:

10,00 € (για 1 ενήλικα και 1 παιδί) & 8,00 € για τους συνδρομητές του Ε.Π.Μ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00

Παρακαλείστε να φοράτε άνετα και απλά καθημερινά ρούχα καθώς θα χρειαστεί να καθίσετε στο πάτωμα, αλλά και να παίξετε με χρώματα, υλικά μαγειρικής κλπ.

PROGRAM@CMA-960x500

για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3-12 χρόνων  

«Ανοίγουν τα σχολεία…»

Το Σαββατοκύριακο 15 & 16 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένο στη νέα σχολική χρονιά. Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μπάρες για ένα υγιεινό πρωινό, να εξοικειωθούν με τα γράμματα και τα σχήματα, να εμπνευστούν και να γράψουν τις ιστορίες τους, να φιλοτεχνήσουν το εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους και να σχεδιάσουν πρωτότυπα σημειωματάρια.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Ας φτιάξουμε γραμματογλυκίσματα!» για οικογένειες με παιδιά 3-10 χρόνων

Ας συστηθούμε! Από ποιο γράμμα αρχίζει το όνομά μας; Τι μας θυμίζουν τα σχήματα των γραμμάτων; Πώς ακούγεται η… φωνή τους; Συνδέουμε το όνομά μας με τις συλλογές του μουσείου, γινόμαστε μάγειρες και μετατρέπουμε τα γράμματα σε μια γλυκιά… γραμματοσειρά!

12:15 – 13:00 «Ο χορός των σχημάτων», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Ποιο σχήμα κατρακυλάει πιο γρήγορα σε μία κατηφόρα; Ποιο περπατά αργά σαν τη χελώνα; Κι αν τα τρίγωνα είχαν φωνή ποιο τραγούδι θα μας έλεγαν; Μέσα από ήχους και ρυθμούς ανακαλύπτουμε σχήματα και αριθμούς στο σώμα, στη φύση, στη μουσική κι όλος ο κόσμος ήχος θα γενεί!

13:15 – 14:00 «Οι καλοκαιρινές μας ιστορίες σε κόμικ», για παιδιά 7-12 χρόνων

Σπλάς! Μπάγκ! Ντόινγκ! Τι ιστορίες κρύβονται πίσω από αυτούς τους ήχους; Πώς συνδέονται αυτές με τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις; Ελάτε να εμπνευστούμε από τις διακοπές και να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτότυπες κομικο-περιπέτειες… καρέ-καρέ!

14:15 – 15:00 «Κάθε πρωί που κίναγαν να πάνε στο … σχολείο», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων

Στα δυο μας πόδια καθημερινά τα φοράμε και για το σχολείο ξεκινάμε! Τι είναι; Η πατούσα μας γίνεται… η μούσα μας για να εμπνευστούμε τα πιο πρωτότυπα  σχολικά σημειωματάρια για δουλειές του ποδαριού. Ή μήπως όχι;

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!», για όλη την οικογένεια

Ποιες τροφές μας δίνουν ενέργεια; Πώς ξεκινάμε τη μέρα μας γεμάτη διάθεση και δύναμη; Βρώμη, μέλι, στάλες σοκολάτας και άλλες υπερ-τροφές ενώνονται και γίνονται οι σούπερ ήρωες που θα… στηρίξουν την ημέρα μας!

12:15 – 13:00 «Ζω- ΓΡΑΦΗ- ζουμε;», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Από ποιο γράμμα αρχίζει το όνομά σου; Τι θυμίζουν τα σχήματα των γραμμάτων; Πώς ακούγεται η … φωνή τους; Τα παιδιά γίνονται «γραμματοερευνητές», συνδέουν το όνομά μας με τις συλλογές του μουσείου και μεταμορφώνουν τα γράμματα σε μια φανταστική ζω- ΓΡΑΦΗ- κή!

13:15 – 14:00 «Μια ιστορία θα σου πω με το ν και με το σ!»,  για παιδιά 4-6 χρόνων

Το Μουσείο των Γραμμάτων μάς προσκαλεί να περιηγηθούμε στον κόσμο της φαντασίας. Σε αυτό το έκθεμα που έχει δημιουργηθεί από τα παιδιά, τα γράμματα γίνονται ήρωες και το όνομα του καθενός μας καθορίζει την πλοκή. Και η ιστορία ξεκινά…

14:15 – 15:00  «Βαλ’ το στο πρόγραμμα!», για παιδιά 7-12 χρόνων

Δευτέρα, Τρίτη Τετάρτη, Πέμπτη… Παρασκευή! Ποια μέρα πηγαίνεις βόλεϊ, κολύμβηση, ζωγραφική, αγγλικά; Τι ώρα συναντάς τους φίλους σου; Έλα να κατασκευάσουμε μαζί το πιο ευφάνταστο ημερήσιο πρόγραμμα και κέρδισε χρόνο για… παιχνίδι!

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον… κόσμο!

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν σε ένα ταξίδι στον κόσμο! Από τα ζώα της υδρογείου  στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και από τις συνήθειες των λαών γύρω από το τραπέζι σε ένα ρόφημα, το οποίο ταξιδεύει από το παρελθόν και ενώνει όλον τον κόσμο!

Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, ανακαλύπτουμε εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και μετακίνησης, γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τα σήματα της τροχαίας και φτιάχνουμε το κολατσιό μας για… τον δρόμο! 

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Chokola `j, cacahuat ή απλώς … σοκολάτα;», για όλη την οικογένεια

Από πού μας ήρθε η σοκολάτα; Ποια είναι η σχέση της σοκολάτας με τον πολιτισμό των Μάγια και των Αζτέκων; Παιδιά και γονείς ανακαλύπτουν το ταξίδι της σοκολάτας και φτιάχνουν ένα σοκολατένιο ρόφημα!

12:15 – 13:00 «Από πού κρατάει η σκούφια τους;», για οικογένειες με παιδιά 3-6 χρόνων

Ένας κόσμος γεμάτος ζώα και ζωή! Ελάτε να ανακαλύψουμε πλάσματα της στεριάς, του ουρανού και της θάλασσας και να τα τοποθετήσουμε… επί χάρτου!

13:15 – 14:00 «Από ποιον πλανήτη είσαι;», για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρόνων

Γύρω – γύρω όλοι, γύρω από τον ήλιο! Τι φαντάζεστε ότι μπορεί να  συναντήσει κανείς σε ένα ταξίδι στο διάστημα; Ελάτε να γνωρίσουμε τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και να δημιουργήσουμε έναν ακόμα για να τον βάλουμε σε τροχιά τον δικό μας απέραντο γαλαξία!

14:15 – 15:00 «Όλοι μαζί στο τραπέζι», για όλη την οικογένεια

Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Ευρώπη ή Αφρική; Μαγειρικά σκεύη, εργαλεία κουζίνας και μπαχαρικά από όλο τον κόσμο, προσγειώνονται στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας και μας φέρνουν με αφορμή το φαγητό όλους λίγο πιο… κοντά και γύρω από το τραπέζι!

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Ένα μπισκότο… για τον δρόμο!», για όλη την οικογένεια

Αλεύρι, ζάχαρη, νερό, χρώματα και μυρωδιές ζυγίζονται, ανακατεύονται και μπερδεύονται στο μπολ…κι έτοιμο! Ένα μπισκότο… για το δρόμο!

12:15 – 13:00 «Με αεροπλάνα και βαπόρια», για παιδιά 3-6 χρόνων

…και χίλιους τρόπους νέους θα σκαρφιστώ για μια μέρα χωρίς αυτοκίνητο! Θα φτιάξω το δικό μου όχημα –πραγματικό ή φανταστικό- και θα «μετακινηθώ» μέσα και έξω από την πόλη μου.

13:15 – 14:00 «Ο Τούμπας», για παιδιά 4-6 χρόνων

Άμπρα κατάμπρα, τούμπα τουλούμπα,  κάνε μια τούμπα και μια κωλοτούμπα. Έλα να ανακαλύψουμε με ποιον τρόπο η Φυσική κάνει τον κωλοτούμπα μας να κυλάει μαγικά….  Ή μήπως φυσικά;

14:15 – 15:00 «Ο κύριος Κ.Ο.Κ. στο μουσείο μας», για οικογένειες με παιδιά 5-10 χρόνων

Ποια είναι τα βασικά σήματα οδικής κυκλοφορίας; Ποια η σημασία τους; Τα αναγνωρίζουμε και κατασκευάζουμε ένα σήμα, για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία μέσα στο μουσείο.

Τέχνη και Επιστήμη, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος! (Albert Einstein)

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου πλημμυρίζουμε τη ζωή μας με τέχνη εμπνευσμένη από το φθινόπωρο! Μουσική, εικαστικά, μαγειρική και η ημέρα μας γίνεται… έργο τέχνης!

Την Κυριακή 30  Σεπτεμβρίου μικροί και μεγάλοι γινόμαστε επιστήμονες! Πειραματιζόμαστε με τον μαγνητισμό,  εξετάζουμε μορφές ενέργειας, ερευνούμε τις ιδιότητες του αέρα και πειραματιζόμαστε με μαγειρικές αλ…χημείες!

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Μαγειρική Τέχνη! Ένας κορμός… στο πιάτο μου!», για όλη την οικογένεια

Τι σχέση έχει ένας κορμός με τη μαγειρική; Πειραματιζόμαστε  με μυρωδιές, γεύσεις και υλικά και παρασκευάζουμε τον δικό μας σοκολατένιο κορμό.

12:15 – 13:00 «Μουσικός βροχοποιός», για οικογένειες με παιδιά 3-4 χρόνων

Πώς είναι ο ήχος της βροχής; Πώς ακούγεται ο αέρας; Με τι μοιάζει ο κεραυνός, η βροντή, η καταιγίδα; Ελάτε να εξασκήσουμε την ακοή μας και να δημιουργήσουμε το δικό μας ευφάνταστο μουσικό… βροχοποιό!

13:15 – 14:00  «Φυσώ και δημιουργώ», για παιδιά 4-6 χρόνων

Η ανάσα μας γίνεται το πινέλο και τα χρώματα πηγή έμπνευσης. Με οδηγό τη φαντασία μας σχηματίζουμε σχήματα στο χαρτί, δίνουμε μορφή στο αφηρημένο και δημιουργούμε τις δικές μας ιστορίες.

14:15 – 15:00 «Όπου φυσάει ο άνεμος πάω….», για οικογένειες με παιδιά 5-10 χρόνων Προς τα πού φυσάει ο άνεμος; Τι εννοούμε όταν λέμε φυσάει νοτιάς ή βοριάς; Φτιάχνουμε τον δικό μας ανεμοδείκτη και ξεκινάμε να καταγράφουμε τις αλλαγές του καιρού.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

11:15 – 12:00 «Επιστήμονες στην κουζίνα», για όλη την οικογένεια                          

Ποια υλικά μαγειρικής διαλύονται στο νερό; Ποιους τρόπους χρησιμοποιεί ένας χημικός για να ανακαλύψει τις ιδιότητές τους; Γινόμαστε επιστήμονες και πειραματιζόμαστε με αλεύρι, σόδα, κόκκινο λάχανο και άλλα υλικά και γνωρίζουμε τις ιδιότητές τους.

12:15 – 13:00 «Επιστήμονες… του αέρα!», για οικογένειες με παιδιά 5-10 χρόνων

Παρατηρούμε, ερευνούμε, πειραματιζόμαστε με τις ιδιότητες του αέρα και δημιουργούμε τις δικές μας χρωματιστές… αερο-διαδρομές!

13:15 – 14:00  «Μαγνήτισέ με!», για όλη την οικογένεια

Ποια αντικείμενα μαγνητίζονται στο Παιδικό Μουσείο; Ποια όχι; Γιατί συμβαίνει αυτό; Γινόμαστε  ερευνητές, ανακαλύπτουμε τις ιδιότητες του μαγνήτη και φτιάχνουμε μια κατασκευή που …. μαγνητίζει.

14:15 – 15:00 «Μεταμορφώνουμε… την ενέργεια», για παιδιά 7-12 χρόνων

Ένα μπαλόνι, ένα σεσουάρ, ένας καθρέφτης, ένας σπάγκος, μία τρόμπα και άλλα πολλά μεταμορφώνονται σε όργανα πειραμάτων. Μεταμορφωνόμαστε κι εμείς σε επιστήμονες και η ενέργεια αλλάζει… μορφές. 

40918817_10157799736004691_5247202566755844096_n

Οι ώρες λειτουργίας του “Παιδικού Μουσείου της Αθήνας” είναι Τετάρτη 11:00–19:00 και Πέμπτη έως Κυριακή 11:00–15:00. H είσοδος στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας είναι ελεύθερη. Η συμμετοχή των παιδιών στα προγράμματα είναι προαιρετική –καθώς υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης ερμηνείας στα εκθέματα- και δηλώνεται στην υποδοχή του Μουσείου την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος.

O αριθμός συμμετοχών σε κάθε πρόγραμμα είναι περιορισμένος και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Παιδικό Μουσείο

 Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄17-19, 106 75 Aθήνα

Tηλ. 2103312995, Φαξ. 2103241919

E-mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Facebook: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ /HELLENIC CHILDREN’S MUSEU  

Leave a Reply