“Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ” ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Η επιστήμη των ΧριστουγέννωνΌσοι πιστεύουν ότι ο Santa έρχεται από την καμινάδα κάνουν λάθος, στην πραγματικότητα έρχεται από την καρδιά… Πάμε να φτιάξουμε το δικό μας γιορτινό παραμύθι στο Ίδρυμα Ευγενίδου και την «Επιστήμη των Χριστουγέννων»!

Και το 2022, τα Χριστούγεννα μπαίνουν κάτω από το επιστημονικό «μικροσκόπιο» του Ιδρύματος. Η επιστημονική ομάδα του έχει στόχο να μυήσει τα παιδιά και το ευρύ κοινό σε επιστημονικά θέματα μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων. Τα παιδιά θα «ταξιδέψουν» στον κόσμο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της αστρονομίας με χριστουγεννιάτικες εκπαιδευτικές παραστάσεις και εργαστήρια με φυσική και online παρουσία.

Για μια ακόμα χρονιά, λοιπόν, το Ίδρυμα Ευγενίδου, για τις μέρες των γιορτών, έχει ετοιμάσει για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του ποικιλία δραστηριοτήτων που συνδυάζουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τη μαγεία των παραμυθιών και το χριστουγεννιάτικο πνεύμα των ημερών. Συγκεκριμένα από αρχές Δεκεμβρίου πέρα από το καθιερωμένο πρόγραμμα προβολών σε Πλανητάριο, και δράσεων στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας και στο Utech Lab, στις δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνονται:

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

Khrumka
Σε ένα φανταστικό ταξίδι μέσα στο χιονισμένο δάσος, ο μικρός Κρούμκα και οι φίλοι του εντυπωσιάζονται από το Βόρειο Σέλας, παρατηρούν τη διαδρομή ενός αστεροειδούς και θαυμάζουν τους αστερισμούς του χειμωνιάτικου ουρανού. Μέσα από τη συναρπαστική αυτή διαδρομή τους περιμένουν μοναδικές εκπλήξεις! Προτείνεται για ηλικίες 5+ ετών

Το άστρο των Χριστουγέννων
Τι είδους άστρο οδήγησε τους τρεις σοφούς Μάγους στο θείο Βρέφος της Βηθλεέμ; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα; Κάνοντας ένα ταξίδι πίσω στους αιώνες που πέρασαν, ξεκινώντας από τη γέννηση του Θείου Βρέφους στη φτωχική φάτνη της Βηθλεέμ, η παράσταση «Το Άστρο των Χριστουγέννων» ξεδιπλώνει ιστορικά, όσο και επιστημονικά δεδομένα μέσα από ένα ιδιαίτερο μουσικό και οπτικό θέαμα. Προτείνεται για όλη την οικογένεια

Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας

Χριστουγεννιάτικες Χλαπάτσες! Ανακαλύπτοντας την επιστήμη της χλαπάτσας
Παίξε με τα πολυμερή και φτιάξε τις πιο εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες χλαπάτσες! Το εορταστικό εργαστήριο επιστήμης θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να μελετήσουν τις ιδιότητες της φύσης των υλικών (στερεά, υγρά και αέρια), με έναν διασκεδαστικό τρόπο, και να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της επιστήμης στην καθημερινότητά τους. Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών.

Χριστουγεννιάτικες Μηχανικές Κατασκευές (online). Γυρίζει, φωτίζει και χιονίζει!…
Μπορώ να φτιάξω τεχνητό χιόνι; Πώς μπορώ να φωτίσω ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με βασικές αρχές της Μηχανικής με έναν διασκεδαστικό τρόπο! Απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών.

OhChristmas TreeBot. Κατασκεύασε και προγραμμάτισε το δικό σου περιστρεφόμενο χριστουγεννιάτικο δέντρο!
Φέτος τις γιορτές, οι μικροί μας φίλοι θα κατασκευάσουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο που περιστρέφεται, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό lego WeDo 2.0. Θα προγραμματίσουν την κατασκευή τους έτσι ώστε να αναβοσβήνουν φωτάκια και να αναπαράγεται χριστουγεννιάτικη μουσική. Προτείνεται για ηλικίες 6-9 ετών.

Xmas RoboDeer. Κατασκεύασε τον δικό σου τάρανδο ώστε να μεταφέρει τα φετινά δώρα!
Τις φετινές γιορτές οι μικροί μας φίλοι θα κατασκευάσουν τον δικό τους Ρομποτικό Τάρανδο ώστε να μεταφέρει με το έλκηθρο τα χριστουγεννιάτικα δώρα σε όλα τα σπίτια. Προτείνεται για ηλικίες 9-12 ετών.

Επιστήμη των ΧριστουγέννωνΠαγωμένα Πειράματα. Μια παράσταση επιστήμης σε… χαμηλές θερμοκρασίες!
Βράζουν όλα τα υλικά στην ίδια θερμοκρασία; Τι παθαίνουν τα υλικά όταν βρίσκονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες; Μπορούμε να κατασκευάσουμε μία «κρύα» βόμβα; Μπορούμε να φτιάξουμε παγωτό εκτός ψυγείου; Ανακάλυψε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και εξερεύνησε τις ιδιότητες των υλικών σε… Χριστουγεννιάτικες θερμοκρασίες, μέσα από ζωντανά πειράματα! Μην ξεχάσεις τον σκούφο και τα γάντια σου! Προτείνεται για ηλικίες 5+ ετών

Επιστήμη των ΧριστουγέννωνUTech Lab

Σώσε τα Χριστούγεννα. Detectives vs agents: Μια επική γιορτινή περιπέτεια 
Ο Doctor Νο-Christmas, αλλεργικός στις χαρωπές φωνές των Χριστουγέννων, αποφάσισε να σκαρώσει μια ζαβολιά. Ως δημιουργός της πιο σύγχρονης μηχανής τυλίγματος δώρων, έκλεψε το μαγικό γρανάζι που μόνο αυτός ήξερε πώς. Ο Άγιος Βασίλης το κατάλαβε και έσπευσε στους Detectives να ξεκινήσουν έρευνα για να το βρουν. Ο Doctor no Christmas όμως αποφάσισε να τους βοηθήσει λίγο…ή ίσως και όχι…και ανέθεσε στους agents να στείλουν κρυπτογραφημένους γρίφους. Αν οι Detectives καταφέρουν και τους αποκρυπτογραφήσουν, ο Doctor no Christmas θα επιστρέψει αυτό που πήρε. Θα τα καταφέρουν; Θα διατηρηθεί η μαγεία της γιορτής; Προτείνεται για ηλικίες 10-13 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με την “Επιστήμη των Χριστουγέννων” του Ιδρύματος Ευγενίδου δείτε εδώ.

Leave a Reply