ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ | ΜΑΪΟΣ 2017

ekpaideutika1Κάθε Σαββατοκύριακο του Μαΐου, παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.

paidika 6

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ 

Γιατί ο λαγός τρέχει γρήγορα; Η μουσική της ζούγκλας…  

Εργαστήριο για γονείς και παιδιά

Κυριακή 7/5, 11.30-13.00 & Κυριακή 14/5, 11.30-13.00

Ήταν κάποτε μια εποχή που ο λαγός ήταν πιο αργός από τη χελώνα. Μια μέρα ένα μάνγκο έφερε μεγάλη αναστάτωση στη ζούγκλα.Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα ο λαγός τρέχει γρήγορα. Γιατί;

 Στο τελευταίο εργαστήριο της χρονιάς, θα ακολουθήσουμε τα αναστατωμένα ζώα της ζούγκλας για να δούμε τι ήταν αυτό που έκανε τον λαγό να τρέχει. Στη συνέχεια θα φέρουμε στο εργαστήρι μας τους ήχους της ζούγκλας, θα πάρουμε όσπρια, ζυμαρικά, λάστιχα, κουτιά, ντενεκεδάκια κι άλλα πολλά και θα τα μετατρέψουμε σε μουσικά όργανα που θα ακούγονται σαν το ποδοβολητό των ζώων. Γονείς και παιδιά θα πειραματιστούν με υλικά, ήχους, αντικείμενα και, στο τέλος, θα σχηματίσουμε όλοι μαζί τη μπάντα της ζούγκλας!
Ο συνδυασμός ήχου και αντικειμένου είναι έμφυτος στα παιδιά αυτής της ηλικίας. Τα παιδιά δοκιμάζουν κάθε αντικείμενο για να δουν τι ήχο παράγει και φτιάχνουν αυτοσχέδια μουσική. Στο εργαστήρι θα πάνε ένα βήμα πιο πέρα αυτήν την έμφυτη τάση τους, με το να δημιουργήσουν μουσικά όργανα που θα αναπαράγουν τον ήχο που κάνει ένα ζώο ή το βάδισμα του. Οι γονείς θα αφεθούν στη μαγεία των ήχων και θα ανακαλύψουν ξανά τη χαρά του να κάνουν φασαρία!

Υ.Γ: Γονείς και παιδιά, φορέστε άνετα και πρόχειρα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €15, φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο), αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

Η δύναμη του χρώματος

Ιμπρεσιονισμός*, Μεταϊμπρεσιονισμός*, Αφηρημένος εξπρεσιονισμός*

Σάββατο 13/5, 11:00-12:30 & Κυριακή 28/5, 11:30-13:00

Σε ένα λιβάδι γεμάτο παπαρούνες ένα κορίτσι συναντά την τύχη του. Οι πίνακες του C. Monet, του V. Van Gogh, του J. Pollock και του M. Rothko ζωντανεύουν την ιστορία και μας δίνουν έμπνευση για τα παιχνίδια μας με το χρώμα.

Στο τελευταίο εργαστήρι της χρονιάς θα βγούμε στον κήπο του μουσείου για να ζωγραφίσουμε, να παρατηρήσουμε το φως και τα χρώματα και να κάνουμε τα έργα μας με γρήγορες και κοφτές πινελιές όπως έκαναν οι Ιμπρεσιονιστές.
Στο τέλος, θα επιστρέψουμε στο εργαστήριό μας για να πειραματιστούμε με την κίνηση και τα χρώματα και να φτιάξουμε ένα μεγάλο ομαδικό έργο που θα το ζήλευε και ο J. Pollock!

Γονείς, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε κι εσείς στο τελικό έργο του εργαστηρίου και στο τελευταίο για φέτος παιχνίδι των χρωμάτων.

Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα και να φέρουν και δεύτερο ζευγάρι κάλτσες!

Ιμπρεσιονισμός*: καλλιτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε στη Γαλλία το 1870. Κύριο χαρακτηριστικό του ιμπρεσιονισμού στη ζωγραφική ήταν τα ζωντανά χρώματα, οι μικρές, λεπτές και εμφανείς πινελιές, οι συνθέσεις σε εξωτερικούς χώρους και η έμφαση στην αναπαράσταση του φωτός. Οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι ήθελαν να αποτυπώσουν την άμεση εντύπωση (impression) που προκαλεί ένα αντικείμενο ή μια εικόνα.
Μεταϊμπρεσιονισμός*: αναπτύχθηκε το 1886 και ήταν η προέκταση του ιμπρεσιονισμού. Οι μεταϊμπρεσιονιστές ζωγράφοι διατήρησαν τις τεχνικές του ιμπρεσιονισμού, συνέχισαν να χρησιμοποιούν έντονα χρώματα και να έχουν θέματα από την καθημερινή ζωή, αλλά επιδίωκαν να δώσουν μεγαλύτερο συναισθηματισμό στα έργα τους.
Αφηρημένος εξπρεσιονισμός*: καλλιτεχνικό ρεύμα στη ζωγραφική που αναπτύχθηκε στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1940. Το όνομα του κινήματος προήλθε από τον συνδυασμό της συναισθηματικής έντασης του γερμανικού εξπρεσιονισμού με την μη-αναπαραστατική αισθητική των ευρωπαϊκών κινημάτων αφηρημένης τέχνης, όπως το Bauhaus και ο κυβισμός. Οι καλλιτέχνες του ρεύματος δεν σχετίζονταν άμεσα μεταξύ τους σε ό,τι αφορά την τεχνική και την αισθητική τους.

Για παιδιά 4-5 ετών
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και  την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10, φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο), αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

IMG_7697

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 7/5, 11:30-13:30

Μια εικόνα και η σκιά της

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε εικόνες με ανακυκλώσιμα αντικείμενα; Χρησιμοποιούμε τη σκιά και, με διάφορα αντικείμενα, όπως κούτες, σωλήνες και άλλα, δημιουργούμε εικόνες και πλάσματα της φαντασίας μας. Αποτυπώνουμε τη δική μας σκιά και το κενό γεμίζει με σχέδια και χρώματα.

Ορατά και αόρατα παιχνίδια

Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 13/5, 11:00-13:00

Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 28/5, 11:30-13:30  

Τι είναι το Μαύρο Θέατρο; Από πού κρατάει η σκούφια του; Πώς ανατρέπονται οι αποστάσεις; Εξαφανίζονται ή εμφανίζονται ξαφνικά τα αντικείμενα που δίνουν την ψευδαίσθηση της αιώρησης; Σε έναν κόσμο μαγικό, όπου το φως γίνεται μαύρο και οι σκιές λευκές, θα παίξουμε ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο. Θα γίνουμε μέρος του φωτός ή της σκιάς και θα χρησιμοποιήσουμε όλο μας το σώμα για να αφηγηθούμε δικές μας μικρές ιστορίες.

Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Εισιτήριο: €12, Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο), Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10
Πληροφορίες – Κρατήσεις:
210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

IMG_7486

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

Πρόσκληση σε Συμπόσιο
Κυριακή 2/4, 11:30-12:30

Τι είναι ένα συμπόσιο; Δύσκολα περιγράφεται με λόγια…
Ευτυχώς, οι αρχαίοι αγγειογράφοι το ζωγράφισαν στα αγγεία τους. Όσα περισσότερα ανακαλύψουμε στις Μόνιμες Συλλογές, τόσο πιο πολλά θα μάθουμε για τη διατροφή και τη διασκέδαση των αρχαίων Ελλήνων.
Στο τέλος,θα διοργανώσουμε το δικό μας συμπόσιο !

Οι Έμποροι της Μεσογείου
Κυριακή 9/4, 11:30-12:30

Σε αυτή τη διαδρομή συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι ρόλων και γινόμαστε για λίγο… αρχαίοι έμποροι. Ταξιδεύουμε σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της αρχαίας Μεσογείου μαζί με τα εμπορεύματα και τις σφραγίδες μας. Ανταλλάσσουμε προϊόντα, κλείνουμε συμφωνίες, και όταν χρειαστεί, προσφέρουμε θυσίες στους θεούς, προκειμένου να αποκτήσουμε τα αγαθά που χρειάζεται η πόλη μας ή έστω για να μην βουλιάξει το πλοίο μας…

Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο:  €7 (για ένα παιδί και συνοδό), επιπλέον ενήλικας  €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 7294220, Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00

προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
T: 210 7228321-3

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ημερομηνίες και το αναλυτικό πρόγραμμα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο www.cycladic.gr

Leave a Reply