ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑΣ

Preeklampsia-hamil-penyebab-gejala-bahaya-faktor-risiko

Η προεκλαμψία είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές τόσο για την έγκυο όσο και για το μωρό που κυοφορεί. Αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θνησιγένειας και τη δεύτερη αιτία μητρικού θανάτου στη Βρετανία. Αφορά 38.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 6% των εγκύων, και προκαλείται λόγω δυσλειτουργίας του πλακούντα. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιας μορφής, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις – περίπου 1% των εγκύων – η ζωή τόσο της μητέρας όσο και του μωρού τίθεται σε κίνδυνο. Σαν αποτέλεσμα, περίπου 1.000 νεογέννητα χάνονται κάθε χρόνο.

Σε σοβαρές μορφές προεκλαμψίας ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η άμεση γέννηση του μωρού για να σωθεί η μητέρα. Εάν η επιπλοκή αυτή εμφανιστεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά επειδή μπορεί να εμφανιστεί από την 20η ακόμη εβδομάδα, εάν το μωρό γεννηθεί πολύ πρόωρα, η ζωή του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, Βρετανοί γιατροί προσπαθούν να αναπτύξουν μία σειρά από τεστ, που όταν θα αναλύονται από ένα πρόγραμμα υπολογιστή, θα μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια 84% αν η μητέρα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Κάτι τέτοιο θα έδινε στους γιατρούς τη δυνατότητα να αποφασίσουν πιο εμπεριστατωμένα αν θα προχωρήσουν σε πρόωρο τοκετό ή αν η μητέρα μπορεί να συνεχίσει με ασφάλεια την εγκυμοσύνη της μόνο με παρακολούθηση. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το ερευνητικό τμήμα της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Βρετανίας και έχει δοκιμαστεί σε 50 νοσοκομεία της χώρας, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ευρέως ως εφαρμογή σε smartphone

Το τεστ βασίζεται σε 12 διαφορετικές πληροφορίες, που συλλέγονται από αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων αλλά και το ιατρικό ιστορικό της εγκύου (όπως για παράδειγμα, πίεση, ηπατική και νεφρική λειτουργία, κορεσμός οξυγόνου, επίπεδο τοξινών, αριθμός αιμοπεταλίων). Όταν συνδυαστούν οι πληροφορίες αυτές, δείχνουν στους γιατρούς την πιθανότητα να εμφανίσει η ασθενής σοβαρό πρόβλημα υγείας μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Αν η πιθανότητα είναι μεγάλη, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε τοκετό. Διαφορετικά, θα συνεχιστεί η κύηση με παρακολούθηση.

Τα συμπτώματα της προεκλαμψίας που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, ώστε να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας είναι ο έντονος πονοκέφαλος, προβλήματα όρασης, ξαφνικό πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τασούλα Μελισσοπούλου

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο 31ebdomades.gr, ένα site με βασικό αντικείμενο την προωρότητα.

Leave a Reply