ΡΑΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ραγάδες στην εγκυμοσύνηΠολλά πράγματα θα αλλάξουν όταν θα αποκτήσετε το μωράκι σας. Ο ύπνος σας, η αίσθηση της ελευθερίας, τα χρονοδιαγράμματά σας… Εκτός, όμως, από το… μεταβαλλόμενο πρόγραμμά σας, υπάρχουν και πολλές φυσικές αλλαγές που θα εντοπίσετε πάνω σας. Μια από αυτές είναι και οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη, απόλυτα συνηθισμένες για τις γυναίκες που γίνονται μαμάδες!

Αίτια
Οι ραγάδες εμφανίζονται μετά από αύξηση του σωματικού βάρους, απότομη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία ή στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Κάποιες φορές παρατηρούνται ραγάδες λόγω κληρονομικότητας. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ραγάδες εμφανίζονται χωρίς εμφανή λόγο, απλά και μόνο γιατί κληρονομήσαμε την προδιάθεση από κάποιο πρόγονό μας.

Ραγάδες στην εγκυμοσύνη

Ιδιαίτερη κατηγορία ραγάδων αποτελούν οι ραγάδες της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα στις περιοχές όπως η κοιλιά, το στήθος και οι μηροί, που είναι οι περιοχές στο κορμί μιας μέλλουσας μαμάς που μεταβάλλονται πιο πολύ. Οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη μπορούν εν μέρει μόνο να προληφθούν με τη χρήση ειδικών κρεμών που συστήνουν οι δερματολόγοι και με την αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης βάρους. “Κάθε γυναίκα μπορεί να πάρει μέχρι και 25 κιλά κατά την διάρκεια των 9 μηνών. Με τόσο απότομη αλλαγή βάρους, οι ραγάδες είναι η απόλυτα φυσιολογική αντίδραση του σώματος μιας γυναίκας“, αναφέρει χαρακτηριστικά η Heidi Waldorf, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη.

ραγάδες στην εγκυμοσύνη

Μπορώ να αποφύγω τις ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη των ραγάδων. Παρόλα αυτά, προσπαθήστε να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο με τη συχνή χρήση τοπικών κρεμών, λιπαντικών ουσιών και βαζελινούχων παρασκευασμάτων. Επίσης, η διατροφή μπορεί να προλάβει τις ραγάδες, ενισχύοντας την επουλωτική ικανότητα του δέρματος. Βιταμίνες που επιτελούν το σκοπό αυτό είναι κυρίως οι C και Ε. Επομένως, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητη, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις ραγάδες. Τέλος, σίγουρα βοηθάει η μη πρόσληψη υπερβολικού σωματικού βάρους, καθώς πολλές φορές παρ’όλη την σχολαστική τήρηση των προληπτικών μέτρων οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους.

Leave a Reply