ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΡΙΓΓΙΟΥ

μαιευτικού συριγγίουΗ Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το μαιευτικό συρίγγιο, σπάνιο στις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ένας αποτρέψιμος και ιάσιμος τραυματισμός που αφορά την τεκνοποίηση και προκαλείται κυρίως από παρατεταμένο ή δύσκολο τοκετό. Δημιουργείται μεταξύ των γεννητικών οργάνων και της ουροδόχου κύστης ή στο έντερο. Συχνά συνυπάρχουν και νευρολογικά προβλήματα. Συνήθως το μαιευτικό συρίγγιο συμβαίνει στις έφηβες που τεκνοποιούν και το ποσοστό θανάτου των παιδιών κατά τη γέννηση είναι πολύ μεγάλο. Επιπλέον, αφήνει γυναίκες με ακράτεια και ντροπή με αποτέλεσμα να απομονώνονται από τις κοινότητές τους και να αποκλείονται κοινωνικά. 

d9002895c0f69b7562d36d8be0a63d71

Το μαιευτικό συρίγγιο είναι μία εξουθενωτική κατάσταση που συνεχίζει να αφήνει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες να υποφέρουν μέσα στη μοναξιά και και τη ντροπή, αποτελώντας ίσως ένα από τα πιο αποτελεσματικά παραδείγματα άνισης πρόσβασης στη φροντίδα της μητέρας, της υγείας και, μέχρι πρόσφατα, ένα από τα πιο κρυφά φαινόμενα. 

Ο ΟΗΕ καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό του Μαιευτικού Συριγγίου (International Day to End Obstetric Fistula) το 2012, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας του για την εξάλειψη της αρρώστιας αυτής, υπενθυμίζοντάς μας ότι τα περισσότερα συρίγγια μπορούν να θεραπευτούν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση συνήθως καταφέρνουν να επανέλθουν στη φυσιολογική τους ζωή και να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Υποσαχάρεια Αφρική, την Ασία, τις αραβικές χώρες, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική πάσχουν από μαιευτικά συρίγγια, ενώ και κάθε χρόνο καταγράφονται 50.000 έως 100.000 νέα περιστατικά.

ΠΗΓΗ

Leave a Reply