25 ΠΑΡΑΞΕΝΑ -ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ- ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Συγκεντρώσαμε τα 25 πιο περίεργα πράγματα σχετικά με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό που μπορεί να τα ξέρετε ήδη, ή ίσως να μην τα έχετε καν φανταστεί…

1. Κατά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, το μωρό αρχίζει να ουρεί μέχρι και ένα λίτρο, παρακαλώ, μέσα στη μήτρα! Και φυσικά πίνει τα ούρα.

2. Οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν τα πόδια τους να πρήζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω της κατακράτησης υγρών. Μπορεί μάλιστα να ανεβείτε ακόμα και ένα ολόκληρο νούμερο παπούτσι. Το χειρότερο; Μπορεί το πόδι σας να παραμείνει σε αυτό το νούμερο και μετά τη γέννα.

3. Η μήτρα έχει αρχικά περίπου το μέγεθος ενός μικρού ροδάκινου και στο τέλος αποκτά το μέγεθος ενός καρπουζιού. Ουσιαστικά το αρχικό της μέγεθος πολλαπλασιάζεται σχεδόν 500 φορές!

4. Η καρδιά της εγκύου μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αντλεί όλο και περισσότερο αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού που μεγαλώνει.

5. Αν είστε ψηλή ή υπέρβαρη, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες για πολύδυμη κύηση.

6. Ένα μωρό αποκτά τα δακτυλικά του αποτυπώματα, που είναι μοναδικά, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, περίπου στη 10η εβδομάδα.

7. Ακριβώς με το τέλος της εγκυμοσύνης σας, ο πλακούντας σας θα παραγάγει την ίδια ποσότητα οιστρογόνων που μια (μη έγκυος) γυναίκα παράγει σε τρία χρόνια!

8. Τα μωρά κάνουν μια σειρά από πράγματα μέσα στη μήτρα. Χαιρετούν, πιπιλούν το δάχτυλο και φυσικά… αυνανίζονται! Τα δε αρσενικά έμβρυα έχουν και στύσεις! Επομένως, να είστε προετοιμασμένη για το τι μπορείτε να δείτε κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος!

9. Η μακρύτερη εγκυμοσύνη που έχει καταγραφεί επιστημονικά διήρκεσε, το 1945, 375 ημέρες, δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα χρόνο. Η μέση εγκυμοσύνη διαρκεί 280 ημέρες.

10. Εννέα στις δέκα γυναίκες βιώνουν αλλαγή στον τόνο του δέρματός τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

11. Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο όγκο αίματος, σχεδόν 40% πάνω από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να ανοίγει η μύτη τους και να ματώνουν συχνά τα ούλα τους.

12. Τα μωρά κλαίνε στη μήτρα. Θεωρείται ότι έτσι εξασκούνται για μετά τη γέννησή τους. Ευτυχώς (ακόμα) δεν μπορείτε να τα ακούσετε.

13. Όσο είστε έγκυος και χάρη στις ορμόνες της εγκυμοσύνης τα μαλλιά σας είναι υπέροχα, πλούσια και λαμπερά. Αλλά μετά τη γέννηση έρχεται συχνά η λεγόμενη επιλόχειος τριχόπτωση!

14. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά μπορούν να γευτούν ό,τι τρώει η μητέρα και δη τις ισχυρές γεύσεις που διαπερνούν το αμνιακό υγρό.

15. Ορισμένες γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη στο άκουσμα του κλάματος κάποιου μωρού έχουν γαλακτόρροια.

16. Οι εγκυμονούσες μπορεί να σπάσουν ευκολότερα κάποιο οστό εξαιτίας της παραγωγής της ορμόνης ρηλαξίνης, που επιτρέπει στις αρθρώσεις να μαλακώσουν, έτσι ώστε τα ισχία και η λεκάνη να μπορούν να ανοίξουν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επομένως προσοχή σε πτώσεις, χέρια και πόδια!

17. Οι έγκυες γυναίκες έχουν μια αυξημένη αίσθηση της όσφρησης αλλά και της γεύσης. Κάποιες, βιώνουν επίσης το φαινόμενο της «μυρωδιάς-φάντασμα», μυρίζουν δηλαδή κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως αυτό γίνεται για να προστατέψει τις μέλλουσες μητέρες από την κατανάλωση τροφών, οι οποίες μπορεί να μην είναι επικίνδυνες για έναν ενήλικα, αλλά μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

18. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες αναπτύσσουν την περίφημη linea nigra στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μαύρη αυτή γραμμή είναι κάθετη και διατρέχει την κοιλιά, ξεκινώντας από την περιοχή της ήβης και φτάνοντας μέχρι τον αφαλό ή σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το στέρνο. Συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.

19. Εκτός από τις μέλλουσες μαμάδες, παίρνουν κιλά και οι μέλλοντες μπαμπάδες. Επίσης, μπορεί να έχουν πρωινή αδιαθεσία, ακόμα και κράμπες στην κοιλιακή χώρα. Ο όρος είναι γνωστός ως συμπονετική εγκυμοσύνη, «ανδρολοχεία» ή σύνδρομο Couvade.

20. Η μόνη μέθοδος που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να προκαλέσει τοκετό είναι η διέγερση των θηλών, καθώς έτσι παράγεται η ορμόνη ωκυτοκίνη.

21. Στη μήτρα, τα θηλυκά έμβρυα αναπτύσσουν όλα τα ωάρια που θα απελευθερωθούν στη ζωή τους. Αντίθετα, στα αγόρια το σπέρμα δεν αναπτύσσεται μέχρι την εφηβεία.

22. Μόλις μια γυναίκα μείνει έγκυος, ο οργανισμός της αναπτύσσει ένα νέο όργανο που ονομάζεται, λόγω σχήματος, πλακούντας. Οι άνθρωποι είναι τα μόνα θηλαστικά που δεν τρώνε τον πλακούντα μετά τη γέννηση. Παρ’ όλα αυτά, στα αρχαία ελληνικά «πλακούς» και στα λατινικά «placenta» ονομαζόταν ένα επίπεδο, σαν τούρτα, γλυκό.

23. Μία στις τρεις γυναίκες γεννούν πλέον παγκοσμίως με καισαρική τομή. Αυτός ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια!

24. Μια μελέτη του John Hopkins Institute έχει αποδείξει ότι όντως οι γυναίκες που υποφέρουν από καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανότερο να γεννήσουν μωρά με πολλά μαλλιά. (Σε εμένα πάντως δεν συνέβη, είχα ατελείωτες καούρες και γέννησα δυο καραφλά μωράκια.)

25. Ένα στα 2.500 βρέφη γεννιέται με ένα ή περισσότερα δόντια. Αυτά διαφέρουν από τα νεογιλά δόντια και τις περισσότερες φορές πέφτουν λίγο μετά τη γέννηση.

Leave a Reply