ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ

κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιάΗ κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιά αποτελεί μια ανθυγιεινή συνήθεια που θα πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αποφυγή των αναψυκτικών από τα παιδιά έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι βλάπτουν την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Ας δούμε όμως, για ποιους λόγους είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση αναψυκτικών από τα παιδιά:

  • Διαθέτουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Ενδεικτικά, ένα κουτάκι «κανονικού» αναψυκτικού περιέχει περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και αυξημένου σωματικού βάρους στα παιδιά.
  • Δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό, προσφέροντας ουσιαστικά «κενές» θερμίδες, ενώ η κατανάλωσή τους μπορεί να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της παιδικής διατροφής.
  • Δεν επιφέρουν αίσθημα κορεσμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερο «τσιμπολόγημα» ή υπερκατανάλωση τροφής σε κάποιο από τα επόμενα γεύματα.
  • Έχει αποδειχθεί πως η κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με τα επίπεδα πρόσληψης ασβεστίου και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φωσφορικά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απορρόφησής του από τον οργανισμό.
  • Ορισμένα αναψυκτικά περιέχουν σημαντική ποσότητα καφεΐνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υπερέντασης, νευρικότητας, ευερεθιστότητας και αϋπνίας.

Συνεπώς, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν έτσι ώστε τα αναψυκτικά να καταναλώνονται σπάνια και σε ειδικές περιστάσεις, όπως για παράδειγμα σε κάποια γιορτή ή πάρτι γενεθλίων. Ακόμα καλύτερα δε, να μην καταναλώνονται καθόλου. Βέβαια, καθώς οι ίδιοι αποτελούν βασικό πρότυπο για τα παιδιά θα πρέπει να περιορίζουν και τη δική τους κατανάλωση αναψυκτικών και ειδικότερα μπροστά στα παιδιά, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιοριστεί και η διαθεσιμότητά τους στο σπίτι. Άλλωστε το ίδιο βλαπτικά είναι και για εμάς, τους ενήλικες.

Leave a Reply