ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ

Πώς να μιλήσεις στην κόρη σου για το σώμα τηςΠώς να μιλήσεις στην κόρη σου για το σώμα της, βήμα πρώτο:

Μην της μιλήσεις καθόλου για το σώμα της, μόνο μάθε της πού χρησιμεύει, πώς λειτουργεί.

Μην της πεις τίποτα αν χάσει βάρος, μην της πεις τίποτα αν πάρει βάρος.

Αν πιστεύεις ότι το σώμα της είναι πανέμορφο, ούτε αυτό να της το πεις. Πες της καλύτερα: «Φαίνεσαι τρομερά υγιής», «δείχνεις πολύ δυνατή», «είναι ολοφάνερο πως είσαι ευτυχισμένη, λάμπεις ολόκληρη». Ή, καλύτερα, επαίνεσέ την για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το σώμα της. Μη σχολιάζεις μπροστά της και μαζί της τα σώματα των άλλων γυναικών, ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Δίδαξέ της την ευγένεια απέναντι στους άλλους, αλλά κυρίως στον εαυτό της.

Ποτέ μη μιλήσεις άσχημα για το δικό σου σώμα μπροστά της, ποτέ μην της μιλήσεις για την καινούργια σου δίαιτα. Βασικά μην της δίνεις την εντύπωση ότι κάνεις δίαιτα. Να τρέφεσαι υγιεινά, να μαγειρεύεις υγιεινά, αλλά ποτέ μα ποτέ μην πεις «δεν το τρώω αυτό γιατί παχαίνει». Γιατί η κόρη σου θα ντρέπεται κάθε φορά που τρώει κάτι που «παχαίνει».

Να την ενθαρρύνεις να τρέχει γιατί τη χαλαρώνει, να κάνει ορειβασία γιατί δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να συναντήσεις το πνεύμα σου από την κορυφή ενός βουνού. Να την αφήσεις να κάνει σερφ, αναρρίχηση και ό,τι σε φοβίζει, γιατί και ο φόβος τής χρειάζεται πού και πού.

Να τη βοηθήσεις να αγαπήσει το ποδόσφαιρο, την κωπηλασία, το χόκεϊ, γιατί και με αυτά θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Εξήγησέ της ότι ποτέ δεν θα πάψει να χρειάζεται την ομαδική δουλειά. Μην την πιέζεις να ασχολείται με ένα άθλημα, αν δεν το αγαπάει αληθινά.

Απόδειξέ της ότι οι γυναίκες δεν χρειάζονται έναν άντρα για να μεταφέρουν τον καναπέ, να συναρμολογήσουν ένα έπιπλο ή να επισκευάσουν την πόρτα του πλυντηρίου.

Μάθε της να φτιάχνει νόστιμα σοκολατένια κέικ. Μετάδωσέ της την αγάπη σου για τις βόλτες, τα ταξίδια, τις εξερευνήσεις.

Μπορεί η κόρη σου, όπως και εσύ, να έχει γεμάτους γοφούς ή φαρδιές πλάτες. Είναι εύκολο να μισήσει κανείς τα σημεία του σώματος που δεν μπορεί να στριμώξει σε στενά τζιν και μικροσκοπικά μπλουζάκια. Μην το κάνεις, μην την αφήσεις να το κάνει. Πες της ότι με αυτά τα πόδια μπορεί να τρέξει μαραθώνιο, και οι πλάτες της χωρούν τα πνευμόνια που της επιτρέπουν να παίρνει βαθιές ανάσες. Με αυτά μπορεί να φωνάξει, να τραγουδήσει, να σηκώσει τον κόσμο.

Θύμιζε λοιπόν κάθε μέρα στην κόρη σου ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει με το σώμα της είναι να ζωντανεύει την πανέμορφη ψυχή της.

Θα ήθελα να το έχω γράψει εγώ. Όμως το έγραψε η Sarah Koppelkam. Εγώ μπορώ να το ξαναγράψω απλά και να το αφιερώσω στις γυναίκες που μεγαλώνουμε. 

One Response

  1. manamana 21 Ιανουαρίου, 2016

Leave a Reply