ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΩΡΟ, ΤΗΝ ΕΚΛΑΙΓΕ ΚΑΙ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ

Από ΤΟ ΜΩΒ – Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων το κείμενο που ακολουθεί.

Οργή και θλίψη για την 20χρονη Καρολάιν Κράουτς (Caroline Crouch), για μια ακόμα στυγνή δολοφονία γυναίκας από τον άντρα που είχε τα κλειδιά του σπιτιού της και τον έλεγχο μιας ζωής που αυτός φρόντισε να την κάνει σύντομη.

Το όνειρο μιας ευτυχισμένης οικογένειας, όπως περιγραφόταν, δεν ήταν παρά ένας εφιάλτης για τη νεαρή κοπέλα που είχε αποκοπεί από κάθε δραστηριότητα, από σπουδές, κοινωνικό περιβάλλον και ανεξαρτησία, και είχε φτάσει στο σημείο να θέλει να εγκαταλείψει μαζί με το βρέφος της τον “γαμπρό των ονείρων”, για λόγους που μπορούμε να φανταστούμε, δηλαδή την κάθε είδους κακοποίηση, αλλά εκείνος επέλεξε να τη σκοτώσει αφού δεν θα ήταν πια «ιδιοκτησία» του.

Σκότωσε τη “γυναίκα του” μπροστά στο παιδί, κι αυτή είναι μια βία κατά του παιδιού που είδε τη μάνα του να ασφυκτιά μέχρι θανάτου μπροστά στα μάτια του, κάτι που καταγράφεται στην άγουρη συνείδησή του για όλη του τη ζωή.

Κι αφού η Λυδία, 11 μηνών, επέζησε από τη δολοφονική ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της μητέρας της, τη χρησιμοποίησε για να σκηνοθετήσει την υποτιθέμενη δράση των ληστών, τοποθετώντας τη στην πλάτη της άψυχης μητέρας της. Και δεν σταματά εκεί, παρά λίγα μόνο λεπτά μετά την ομολογία του, ο στυγερός γυναικοκτόνος ζήτησε να κινηθεί η διαδικασία για την επιμέλεια της Λυδίας, κάνοντας ψυχρούς υπολογισμούς, προκειμένου να εκτίσει μικρότερη ποινή!

Σε αυτή τη βία δεν αναφέρεται η εισαγγελική πρόταση, ενώ αναφέρεται στο φόνο του σκυλιού, δίνοντας μεγαλύτερη αξία στο σκυλί παρά στο παιδί. Ποιος θα μεριμνήσει για την προστασία των δικαιωμάτων της Λυδίας;

Και μετά τις συκοφαντίες και το κυνήγι μεταναστών και ληστών, από δημόσιες αρχές αλλά και εισαγγελείς, πολιτικούς, δημοσιολογούντες που φοβούνται την εγκληματικότητα που είναι “εισαγόμενη”, αποκαλύπτεται ότι ο δολοφόνος δεν ήταν άλλος από τον συνήθη σύζυγο, άλλωστε αυτός ξεχώριζε από τη δουλειά του και το στάτους.

Ήταν και ρατσιστής ο φονιάς, αφού θέλησε να παραπλανήσει τις αρχές με τις δηλώσεις του για “ξένους” ληστές και δολοφόνους. Και εκτός από πιλότος, ήταν και σκηνοθέτης, αποτυχημένος όπως αποδείχθηκε.

«Αν παραδινόταν στις αρχές χωρίς παραπλάνηση μετά το φόνο, θα έκανε ούτε καν 4 χρόνια φυλακή», είπε ο αστυνομικός συνδικαλιστής Μπαλάσκας σε τηλεοπτική του εμφάνιση, αποτιμώντας τόσο χαμηλά την αξία της ζωής μιας γυναίκας και τη βία κατά του παιδιού που είδε τη μητέρα του να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του. Το αν θα τιμωρηθεί ο Μπαλάσκας, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν μειώνει τη σημασία της δήλωσής του, από αυτούς και αυτές που πιστεύουν σε τέτοιες δηλώσεις, αλλά δεν το λένε.

Όλα αυτά αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πόσο φτηνά αποτιμάται η ζωή μιας γυναίκας, μπροστά στις υπέρτερες ανάξιες αξίες της πατριαρχικής εξουσίας και του ρατσισμού.

Όλα τα έκανε δήθεν για το παιδί του, για την αγάπη που του είχε, δήλωσε ο καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, που μάλλον θα είχε ακούσει για τις υποτιθέμενες ψευδείς καταγγελίες των γυναικών για κακοποίηση που ακούστηκαν τόσο ηχηρά κατά τη συζήτηση του νόμου Τσιάρα για την παραμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, που ψηφίστηκε πριν δύο μήνες από την ελληνική βουλή. Είπαν σε όλους τους τόνους οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου, ότι υπέρτερο συμφέρον του παιδιού είναι να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς του, ακόμα αποκάλεσαν αποξενώτριες τις γυναίκες που καταγγέλλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Τώρα να περιμένουμε την απόφαση ότι αφού αυτό το παιδάκι δεν έχει και τους δύο γονείς, έστω ας μεγαλώσει με τον έναν; Εξάλλου ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λοβέρδος είπε μέσα στη Βουλή ότι αυτός που κακοποιεί τη γυναίκα του δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλός πατέρας. Ε, αν την κακοποιεί και λίγο ακόμα στερώντας της την ζωή, και πάλι μπορεί να είναι καλός πατέρας, όπως ορκίζεται ο φονιάς. Και ο κ. Λοβέρδος δεν διαγράφηκε από το κόμμα του για μια τέτοια δήλωση.

Το φεμινιστικό κίνημα απαιτεί από την κοινωνία που συγκλονίστηκε από το βιασμό και φόνο της Ελένης Τοπαλούδη, από το διπλό φονικό στη Μακρυνίτσα, από το φόνο της Καρολάιν Κράουτς, να μην το ξεχάσει την επόμενη ημέρα, ώστε να μην συνεχίσουν οι κακοποιήσεις γυναικών που δεν καταλήγουν στο φόνο, αλλά και οι φόνοι που είναι η ακραία εκδοχή κακοποίησης.

• Απαιτεί την κατηγορία του Αναγνωστόπουλου για όλες τις πράξεις του κατά της Καρολάιν και της Λυδίας και την τιμωρία του γι’ αυτές
• Απαιτεί να στηρίξουν το αίτημα για ακύρωση του νόμου Τσιάρα που δίνει άπλετο χώρο στην αύξηση της βίας εναντίον γυναικών και παιδιών.
• Απαιτεί να στηρίξουν το αίτημα για καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα, ώστε να είναι ορατή αυτή η πράξη για να ανοίξουν οι πόρτες να εξαλειφθεί.
• Απαιτεί να θεσμοθετεί ειδική πρόνοια και στήριξη των παιδιών των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.
• Απαιτεί να ενισχυθούν οι δομές στήριξης των γυναικών που κακοποιούνται με οικονομική ενίσχυση και πρόσληψη επαρκούς και κατάλληλου προσωπικού.
• Απαιτεί την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που έχει υπονομευθεί με την προσθήκη της Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής.

ΤΟ ΜΩΒ – Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων mail: [email protected] Τηλ. 6971-880268

Leave a Reply