ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΑΓΟΡΙΩΝ…

για τις μαμάδες αγοριώνΔεν ήμουν από τις γυναίκες που πριν κάνουν παιδιά ονειρεύονταν κορίτσια. Ή αγόρια. Όχι για να μη διαπράξω ύβρη απέναντι στη ρήση: «γερό να ‘ναι και ό,τι να ΄ναι», αλλά γιατί πραγματικά θεωρούσα ότι η έλευση των παιδιών αλλάζει ούτως ή άλλως τις ισορροπίες. Έκανα λάθος. Γιατί ναι, οι ισορροπίες αλλάζουν ούτως ή άλλως. Αλλά με διαφορετικό τρόπο. Το να μεγαλώνει μια μαμά αγόρια, δηλαδή όντα διαφορετικών βιολογικών προδιαγραφών είναι-μεταξύ άλλων-πρόκληση. Μια σχέση-λάστιχο, τη μια να πρέπει να το τεντώνεις και την άλλη να το αφήνεις. Μια δύσκολη συνταγή που απαιτεί σωστές και δίκαιες δόσεις τεστοστερόνης και επιρροές οιστρογόνων.

Μετά από πολλά συναπτά έτη καθημερινής συμβίωσης με λιλιπούτεια αρσενικά καταθέτω έναν μικρό κατάλογο συμβουλών σε όλες εκείνες τις μαμάδες αγοριών που το soundtrack της ζωής τους συνθέτουν ποδοβολητά, οπαδικές ιαχές, πανηγυρισμοί κάθε είδους και υπεραπλουστευμένες απορίες που πάντα καταλήγουν στο καθοριστικής σημασίας ερώτημα: «τώρα τι θα φάω;»

 1. Ακολουθήστε τον σε κάποια δραστηριότητα. Ποδήλατο, περπάτημα στη βροχή, πεζοπορία-εξερεύνηση, κολύμβηση, καράτε, ζωγραφική, ταινίες, διάβασμα; Αποφασίστε να μάθετε κάτι καινούριο μαζί του, τα αγόρια ενθουσιάζονται, τα στερεότυπα ραγίζουν. Win-win situation.
 2. Γνωρίστε του τον συναρπαστικό κόσμο του…νοικοκυριού. Πηγαίνουμε το πιάτο μας στο νεροχύτη, βοηθάμε στο άπλωμα των ρούχων (που βελτιώνει και τη λεπτή τους κινητική) μαζεύουμε το δωμάτιό μας, πλένουμε τα πιάτα, μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε τα βασικά. Μάθετε στα αγόρια σας να συμμετέχουν, να γίνονται πιο επιδέξιοι, να σέβονται.
 3. Αφήστε το να επιλέξει. Τα ρούχα του, το φαγητό του, το κούρεμά του, τα χόμπι του, τους φίλους του. Μην διαλέγετε για αυτόν. Κάντε ένα βήμα πίσω και παρακολουθήστε σε «πρώτη προβολή» τον άνθρωπο μου μεγαλώνετε να μεγαλώνει…κι άλλο.
 4. Μάθετέ του τι σημαίνει ισότητα. Με το να είστε εσείς ανεξάρτητη και δυνατή. Δουλέψτε, συναναστραφείτε, γυμναστείτε. Τα κορίτσια μπορούν να τα κάνουν όλα και ο γιος σας πρέπει να το διαπιστώνει καθημερινά.
 5. Αγκαλιάστε το. Πολύ. Όχι παντού. Όποτε το χρειάζεται εκείνο, όχι όποτε το χρειάζεστε εσείς.
 6. Ελέγξτε την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιείστε όλα τα δυνατά και θεμιτά μέσα που σας επιτρέπουν να το κάνετε.
 7. Θυμίζετε στον γιο σας  καθημερινά ότι ήρθαν σε αυτόν τον κόσμο για να κάνουν κάτι σημαντικό. Για να αλλάξουν τον κόσμο.
 8. Μάθετέ του να διεκδικούν με πυγμή αλλά χωρίς ίχνος επιθετικότητας αυτό που θέλει.
 9. Κάντε το σπίτι σας το καταφύγιό του. Γεμίστε το αγάπη, ασφάλεια και αποδοχή. Ακούστε τον. Σας μιλάει, ακόμα και αν δεν ακούτε τη φωνή του.
 10. Να του επαναλαμβάνετε ότι τον αγαπάτε. Μέχρι να το εμπεδώσει. Και να το κάνει ό,τι θέλει. Ποδήλατο χωρίς βοηθητικές, γκολ, άριστα, πρώτο φιλί, πρώτο ραντεβού. Αγόρι είναι…

4 Σχόλια

 1. Σταυρουλα 13 Νοεμβρίου, 2015
 2. Ioanna 13 Νοεμβρίου, 2015
 3. Amalia Moustaki 17 Νοεμβρίου, 2014
 4. Βουλα Βαφειαδακη 16 Νοεμβρίου, 2014

Leave a Reply