ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ;;

Φωτογραφία από Antallaktikaexartimata.gr

Προφανώς, ο καθένας από εμάς θέλει να αγοράσει το καλύτερο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Φυσικά, δεν υπάρχει ένα καλύτερο, κατάλληλο για όλα τα παιδιά. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να βρείτε το τέλειο κάθισμα αυτοκινήτου που ταιριάζει στο παιδί σας. Κατά την επιλογή, το βάρος, η ηλικία και, συχνά, το ύψος του παιδιού είναι σημαντικά, επειδή όλα τα παιδιά είναι ξεχωριστά, και εσωτερικά, αλλά και…εξωτερικά! Επομένως, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η σωστή ομάδα καθισμάτων αυτοκινήτου χωρίς τις συμβουλές κάποιου ειδικού.

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα καθίσματα αυτοκινήτου isofix μπορούν να ασφαλιστούν με την αρχική ζώνη ασφαλείας. Κατά τη σύγκριση μοντέλων από τον τύπο που επιλέξατε, δώστε προσοχή στις βαθμολογίες που έλαβαν στις δοκιμές σφαλμάτων. Να θυμάστε ότι όλα τα καθίσματα αυτοκινήτων που είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ECE) ή τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) πληρούν τα υψηλά πρότυπα παθητικής ασφάλειας των παιδιών στην Ευρώπη.

Επιλογή καθίσματος αυτοκινήτου

Το κάθισμα αυτοκινήτου πρέπει να φέρει το σήμα ECE 44 ή ECE 129 (i-Size). Αυτό εξασφαλίζει ότι το μοντέλο έχει περάσει ολόκληρο τον κύκλο δοκιμών στην Ευρώπη και συμμορφώνεται με την αντίστοιχη έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου ασφάλειας. Όταν επιλέγετε κάθισμα αυτοκινήτου για ένα βρέφος, σκεφτείτε πόσο χρόνο θα πρέπει να περάσει στο αυτοκίνητο. Για σύντομα ταξίδια, αναζητήστε θέσεις για γκρουπ 0+. Αν και όλα έχουν σχεδιαστεί για παιδιά βάρους έως 13 κιλών, τα καθίσματα δεν έχουν το ίδιο μέγεθος, διαφορετικά μοντέλα δεν είναι όλα το ίδιο ευρύχωρα. Σε ορισμένα μοντέλα, το παιδί μπορεί να μείνει στο καρεκλάκι έως και ένα χρόνο, σε άλλα μπορεί να… μεγαλώσει γρηγορότερα. Η δυνατότητα τοποθέτησης του καθίσματος της ομάδας 0+ στο πλαίσιο είναι βολική για τη μεταφορά ενός παιδιού σε ένα κάθισμα έξω από το αυτοκίνητο. Να θυμάστε επίσης ότι τα μωρά πρέπει να μεταφέρονται στραμμένα προς τα πίσω για όσο το δυνατόν περισσότερο, και αυτός ο κανόνας πρέπει να τηρείται για τουλάχιστον ένα χρόνο, έως ότου ο λαιμός του μωρού γίνει ισχυρότερος και μαθαίνει να κάθεται καλά. Εάν ένα μικρό παιδί κάτω των έξι μηνών πρέπει να κάνει μεγάλα ταξίδια, προσέξτε επίσης τις θέσεις των ομάδων 0 (ή συνδυασμένες ομάδες 0/0 +, 0/0 + / 1) για να μπορέσετε να μεταφέρετε το μωρό σε ανακλινόμενη θέση. Δυστυχώς, σε γενικές γραμμές, τα καθίσματα αυτοκινήτου της Ομάδας 0 είχαν πολύ κακή απόδοση σε ανεξάρτητες δοκιμές σύγκρουσης, οπότε πάρε αυτήν την αγορά πολύ σοβαρά ή αποφύγετε να ταξιδέψετε σε μεγάλες αποστάσεις με ένα μωρό κάτω των 6 μηνών. Στα βρέφη, τα κινητικά νεύρα και οι μύες εξακολουθούν να είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένοι, οι σύνδεσμοι του λαιμού δεν έχουν ενισχυθεί, με αποτέλεσμα ο λαιμός να είναι εύθραυστος και αδύνατος, ενώ το κεφάλι είναι βαρύτερο από όλα τα άλλα μέρη του σώματος και το βάρος του είναι το ένα τέταρτο του σώματος του βρέφους. Λάβετε υπόψη ότι το παιδί στο κάθισμα της ομάδας 0 (καθώς και στις συνδυασμένες ομάδες) πρέπει να ασφαλίζεται με φαρδιές και μαλακές εσωτερικές ζώνες και πρέπει να φοράτε επιπλέον προστασία γύρω από το κεφάλι του παιδιού.

Τα καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά έως 18 kg (ομάδες 0, 0+ και 1) έχουν εσωτερικές ζώνες ασφαλείας. Ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην πόρπη, είναι σημαντικό να μη φαίνεται εύθραυστο και να είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να μην μπορεί να το αναιρέσει. Η υφασμάτινη επένδυση στην περιοχή της πόρπης πρέπει να είναι φαρδιά και πυκνή, έτσι ώστε η πόρπη να μην τραυματίζει την κάτω κοιλιακή χώρα του παιδιού σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης. Σημειώστε επίσης πόσο άνετα είναι οι ιμάντες ώμου και λαιμού. Τα παιδιά κάτω των τριών (και μερικά μεγαλύτερα) κοιμούνται συχνά ενώ ταξιδεύουν. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε ξεχωριστές θέσεις ύπνου και αφύπνισης στην καρέκλα, με άλλα λόγια, είναι βολικό εάν το πίσω μέρος της καρέκλας μπορεί να ρυθμιστεί. Αυτή η επιλογή είναι αρκετά κοινή, αλλά το εύρος προσαρμογής ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή. Φυσικά, κάθε πρόσθετο χαρακτηριστικό προσθέτει αξία σε οποιοδήποτε μοντέλο καθίσματος αυτοκινήτου. Όμως, κατά τη διαδικασία λειτουργίας, αποδεικνύεται ότι όλες αυτές οι λειτουργίες δεν είναι καθόλου περιττές και αξίζουν τα χρήματά τους.

Όταν επιλέγετε κάθισμα αυτοκινήτου για παιδιά από 1 έτους, πρώτα απ ‘όλα, προετοιμάστε τα για αυτήν την αγορά. Ειδικά αν τα παιδιά δεν είχαν προηγουμένως συνηθίσει το κάθισμα αυτοκινήτου. Τα μωρά που μεταφέρονται σε κάθισμα αυτοκινήτου από την βρεφική ηλικία δεν παρουσιάζουν αρνητική αντίδραση. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να καθίσει στο κάθισμα αυτοκινήτου της επιλογής του. Πρέπει να είναι άνετοο, αλλιώς θα είναι ιδιότροπο στο δρόμο και θα σας αποσπά από την οδήγηση. Πριν αγοράσετε, “δοκιμάστε” το κάθισμα αυτοκινήτου στο αυτοκίνητο. Ενώ πολλά καθίσματα αναφέρονται ως καθίσματα γενικής χρήσης, ενδέχεται να μην ταιριάζουν στο προφίλ των καθισμάτων του αυτοκινήτου σας και η ζώνη ασφαλείας μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλη για να τα ασφαλίσει. Το διαβατήριο καθίσματος ISOFIX δείχνει τα μοντέλα αυτοκινήτων για τα οποία αυτό το κάθισμα είναι κατάλληλο. Βεβαιωθείτε ότι το μοντέλο του αυτοκινήτου σας αναφέρεται. Λάβετε υπόψη ότι η παρουσία μιας βάσης isofix σε ένα όχημα μπορεί επίσης να εξαρτάται από το επίπεδο εξοπλισμού ενός συγκεκριμένου μοντέλου. Επικοινωνήστε με τον αντιπρόσωπό σας για λεπτομέρειες. Όσο πιο εύκολο είναι να τοποθετήσετε το κάθισμα του αυτοκινήτου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι όλοι στην οικογένειά σας θα μπορούν να τοποθετήσουν σωστά το κάθισμα του αυτοκινήτου όταν χρειάζεται. Πριν από την αγορά, ο πωλητής πρέπει να σας δείξει πώς να προσαρμόσετε σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου στο αυτοκίνητο και το παιδί στο κάθισμα αυτοκινήτου.

Δώστε προσοχή στο εάν το κάθισμα του αυτοκινήτου διαθέτει πλευρική προστασία κεφαλής και ώμου για να αυξήσει την ασφάλεια του παιδιού σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Κατά την εγκατάσταση ενός καθίσματος αυτοκινήτου στο μπροστινό κάθισμα, φροντίστε να απενεργοποιήσετε τον αερόσακο του συνοδηγού (εάν υπάρχει). Διαφορετικά, απαγορεύεται η μεταφορά του στο μπροστινό κάθισμα. Εάν ανησυχείτε σοβαρά για την ασφάλεια του παιδιού σας φροντίστε την! Και να θυμάστε – όταν μεταφέρετε ένα παιδί σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου, μην ξεχάσετε να δεθείτε και εσείς με τη ζώνη ασφαλείας. Εξάλλου, τα παιδιά μας πρώτα απ ‘όλα προσπαθούν να πάρουν παράδειγμα από τον εμάς.

Leave a Reply