Η ΠΡΟΩΡΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Gita D. Mishra ανέλυσαν στοιχεία για 51.450 γυναίκες από πολλές χώρες και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στις οποίες η περίοδος ξεκίνησε πριν από τα 11 χρόνια τους, είχαν κατά 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν εμμηνόπαυση πριν από τα 40 τους και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 έως 44 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους στα 12 ή 13 χρόνια τους.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ μείνει έγκυες ή που ποτέ δεν είχαν κάνει παιδί, είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης (πριν τα 40 χρόνια τους). Αν όμως σε αυτές τις γυναίκες η έμμηνος ρύση είχε αρχίσει πρόωρα, έως τα 11 χρόνια τους, δηλαδή, τότε ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν πενταπλάσιος σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν περίοδο για πρώτη φορά στα 12 ή 13 τους και οι οποίες στη συνέχεια γέννησαν.

Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου μία στις 50 γυναίκες έχει πρόωρη εμμηνόπαυση έως τα 40, ενώ μία στις 13 έχει εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 έως 44 ετών. Γι’ αυτές τις γυναίκες ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι περίπου 5% και 10% αντίστοιχα.

Σημειώνουμε τέλος ότι ως εμμηνόπαυση ορίζεται ο τερματισμός της έμμηνου ρύσεως και κατ’ επέκταση της γονιμότητας, που ξεκινά 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας.

Leave a Reply