ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Και αυτόν τον μήνα το Τaλκ έψαξε, ξεφύλλισε, διάβασε και σας προτείνει τα καλύτερα φθινοπωρινά αναγνώσματα.

1

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο Φίλοι στο λόφο, μια διαχρονική, παιχνιδιάρικη και συγκινητική ιστορία, από τη συγγραφέα Λίντα Σάρα, και τον εικονογράφο Μπέντζι Ντέιβις, σε απόδοση του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Το υπέροχο αυτό παραμύθι,  που θα γίνει η αφορμή να εξηγήσετε στα παιδιά την αξία της ανιδιοτελούς και γενναιόδωρης φιλίας, μιλάει για τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα παιδιά μεταξύ τους και για τη χαρά της παρέας. Ο Μπερτ και ο Έθο είναι κολλητοί και περνούν ώρες μαζί παίζοντας στον λόφο. Μια μέρα, όμως, καταφθάνει ένα καινούργιο αγόρι, που θέλει να μπει στην παρέα τους. Είναι δυνατόν οι δύο να γίνουν τρεις; Ναι, διότι η πραγματική φιλία δεν συνάδει με κτητικές συμπεριφορές και μπορεί να μας αλλάξει και να ομορφύνει τη ζωή μας.

2

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί. Ένα κλουβί σαν όλα τα άλλα κλουβιά, με μια διαφορά: μέσα του δεν ζούσε ούτε καναρίνι, ούτε καρδερίνα, ούτε παπαγαλάκι, ούτε άλλο κανένα πουλί. Ήταν ένα κλουβί άδειο… «Συμφορά μου», σκεφτόταν. «Ένα άδειο κλουβί είναι ένα κλουβί που έχει χάσει όλη του την… κλουβοσύνη! Ένα άδειο κλουβί πώς να ’ναι ο εαυτός του; Πώς να ’ναι ευτυχισμένο;» Και, μια μέρα, αποφάσισε να πάει να βρει την τύχη του… Το εξαιρετικής αισθητικής βιβλίο «Μια φορά κι έναν καιρό ένα κλουβί», της Ροδούλας Παππά, με πανέμορφα σχέδια από τη Σέλια Σωφραί, και εμπλουτισμένο με έμμετρα στιχάκια, κυκλοφορεί στη σειρά Τσαλαπετεινός των Εκδόσεων Νεφέλη και απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών.

3

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τέσσερα βιβλιοροδάκια! «Ο Τομ το τρακτέρ», που δουλεύει στη φάρμα, «Η Τρέισι το τρένο», που θα περάσει μια καταπληκτική ημέρα στην παραλία, οι γενναίοι «Πυροσβέστες», που ανεβαίνουν στο όχημα και ξεκινούν μια καταπληκτική διάσωση, και «Ο Ρίκι το αγωνιστικό», που είναι έτοιμος για τον πρώτο του συναρπαστικό αγώνα στην πίστα, υπόσχονται ότι θα κρατήσουν καταπληκτική συντροφιά και θα διασκεδάσουν τους λιλιπούτειους αναγνώστες προσχολικής ηλικίας.

4

Αν τα παιδιά σας δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο φθινοπωρινό πρόγραμμα και δεν μπορούν να κοιμηθούν νωρίς, διαβάστε τους πριν από τον ύπνο «Όμορφες Ιστορίες για Καληνύχτα» (Εκδόσεις Ψυχογιός). Γνώρισε την Ίζι, που θα κοιμηθεί για πρώτη φορά στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού της, τις δίδυμες που κάνουν δύσκολη τη ζωή της μπέιμπι σίτερ τους, τον μικρό Λίο, που δεν θέλει να κοιμηθεί, καθώς και πολλούς ακόμη μοναδικούς χαρακτήρες. Με τρυφερή εικονογράφηση και 21 πρωτότυπες ιστορίες, τα παιδιά θα λατρέψουν αυτήν την υπέροχη συλλογή και θα έχουν δίχως άλλο… όνειρα γλυκά!

5

Τι θα γινόταν αν μια μέρα όλα τα γράμματα της αλφαβήτας αποφάσιζαν να πάνε διακοπές; Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς γράμματα και λέξεις; Τα βιβλία θα ήταν άδεια και οι συγγραφείς θα μελαγχολούσαν! Μέσα από μια διασκεδαστική ιστορία και πολλά ευχάριστα γλωσσικά παιχνίδια, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας κάνουν παρέα με τον Άρη και τη Μάγια, ένα «Ταξίδι στη Χώρα της Αλφαβήτας», και διασκεδάζουν με τα γράμματα, κεφαλαία και μικρά. Το εκπαιδευτικό βιβλίο των Ευθυμίας Ανδριώτη και Κωνσταντίνας Αρμενιάκου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου.

6

Ποιο είναι «Το πρώτο Χλουτς»; Την απάντηση μας δίνει η Τζιν Ουίλις, στο ομώνυμο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση Τζένι Ντέσμοντ και μετάφραση Αντώνη Παπαθεοδούλου. Μπλιαχ φορά κι έναν καιρό, ήταν η Χλουτς. Η Χλουτς ήταν το πρώτο Χλουτς στο σύμπαν. Είδε το πρώτο φεγγάρι και τα πρώτα αστέρια, τα πρώτα φρούτα και λουλούδια. «Δικά μου, όλα δικά μου!» είπε. Αν όμως δεν υπήρχε μόνο ένα Χλουτς… αλλά δύο; Γνωρίστε έναν πρωτότυπο, αστείο μύθο για την αξία τού να μοιράζεσαι και για το πόσο ο κόσμος ανήκει σε όλους μας.

7-1

Οι Εκδόσεις Κόκκινο μας συστήνουν τον Αριόλ, την ιδανική παρέα για να ξεκινήσουμε με χαμόγελο τη νέα σχολική χρονιά, μέσα από δύο κόμικς με τις διασκεδαστικές του περιπέτειες, σε κείμενα του Emmanuel Gilbert, εικονογράφηση του Marc Boutavant και μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά. Στο πρώτο βιβλίο, «Αριόλ. Ένας γαϊδαράκος, όπως εσύ κι εγώ», γνωρίζουμε μέσα από 12 ιστορίες αυτόν τον μπλε γαϊδαράκο με τα γυαλιά και το σχεδόν ανθρώπινο σώμα, που ζει σε ένα προάστιο μιας πόλης με τον μπαμπά και τη μαμά του. Ο καλύτερος φίλος του είναι ένα γουρούνι. Είναι ερωτευμένος με μια όμορφη αγελαδίτσα από την τάξη του. Ο δάσκαλός του είναι ένας μεγάλος σκύλος και ο καθηγητής γυμναστικής ένας χοντρός κόκορας. Είναι, με άλλα λόγια, ένα κανονικό παιδί, όπως όλα τα παιδιά!

7-2

Στο δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Ο Ιππότης Ίππος», που περιλαμβάνει 13 ιστορίες, γνωρίζουμε, μέσα από ένα τραγούδι, τον Ιππότη Ίππο, έναν… ωραίο τύπο, ατρόμητο και φοβερό, έναν σούπερ ήρωα που θαυμάζει ο Αριόλ! Σημειώνουμε ότι θα ακολουθήσουν περισσότεροι από 10 τόμοι!

8

Φαγάκια νόστιμα, λιχουδιές, φρούτα και λαχανικά, πατατάκια και σουβλάκια… Μα πώς έμπλεξε έτσι η Αριάδνη; Οι Μπαλονάκηδες με τη βασίλισσά τους, την Παχυσαρκία, και οι Μανταλάκηδες, με τη δική τους βασίλισσα, την Ανορεξία, προσπαθούν να την πάρουν με το μέρος τους. Θα τα καταφέρει να τους αντιμετωπίσει και να στεφθεί… «Βασίλισσα Καλοφαγού»; Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γράφει το ομώνυμο παραμύθι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση. Διαβάστε, λοιπόν, μια πολύ… νόστιμη και αστεία  ιστορία για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

9

Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και το βιβλίο του  Φίλιππου Μανδηλαρά «Κρήτη. Από τον Μίνωα ως σήμερα», σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια.  Άλλωστε, ένα νησί με τόση ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει από την επιτυχημένη σειρά βιβλίων «Η πρώτη μου ιστορία». Με απλά και διασκεδαστικά στιχάκια, ο συγγραφέας αφηγείται στους μικρούς αναγνώστες την ιστορία του νησιού, από τον μυθικό βασιλιά Μίνωα έως τις μέρες μας. Σημαντικότεροι σταθμοί στο μακρόχρονο αυτό ταξίδι, η Βυζαντινή εποχή, η Κρητική Αναγέννηση, η επανένωση με την Ελλάδα αλλά και η Μάχη της Κρήτης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

10

-Το θέλω τώρα! φώναξε η Μαρία από το δωμάτιό της. Η μαμά της για άλλη μια φορά δεν της απάντησε. Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που της ζητούσε κάτι η κόρη της. Παλιότερα, της έκανε όλα τα χατίρια. Αυτό όμως δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει τακτική… Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί, με παραστατική εικονογράφηση  της Πωλίνας Παπανικολάου, το νέο βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή «Το θέλω τώρα!», μια ιστορία για τα παιδιά εκείνα που απαιτούν με… άκαμπτη επιμονή. Ο  συγγραφέας προσεγγίζει τη συνηθισμένη αυτήν συμπεριφορά που απασχολεί έντονα τους γονείς, καθώς συχνά δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν και πώς να εξηγήσουν στο παιδί ότι υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να ξεπερνάμε. Η έκδοση περιλαμβάνει οδηγίες προς γονείς και εκπαιδευτικούς από την ψυχολόγο Μαρία Δρόσου.

11

Το ρολόι ξεκίνησε να χτυπάει δυνατά σημαίνοντας μεσάνυχτα. Στο δωδέκατο χτύπημα, ακούστηκε από τα υπόγεια της κουζίνας Γκουρμέ μια απελπισμένη κραυγή και όλο το παλάτι σηκώθηκε στο πόδι. Ποιος φώναζε έτσι; Τι να ’χε συμβεί μέσα στη νύχτα; Τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα. Κάποιος είχε κλέψει την Τυχερόπιτα των Μαγισέφ κι αυτό θα τους έφερνε μεγάλη κακοτυχία. Η βασίλισσα Μπεσαμέλα κάλεσε αμέσως τον διάσημο ερευνητή Σοκολατίν Μπαλάντες να αναλάβει τη δύσκολη αυτήν υπόθεση. Η τύχη των Μαγισέφ, των καλύτερων μάγων της μαγειρικής, βρισκόταν πια στα χέρια του. Άραγε θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο; «Η εξαφάνιση της Τυχερόπιτας», της Πέρσας Σούκα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gema σε εικονογράφηση Στάθη Πετρόπουλου, είναι ένα πρωτότυπο παιδικό μυθιστόρημα για παιδιά 6 έως 9 ετών με μοντέρνα γραφή, αστυνομική δράση με ένταση και συνεχείς ανατροπές, που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα.

12-1

Οι Κουρσάροι Τζόλλυ-Ρότζερς είναι οι ήρωες της νέας σειράς βιβλίων του Τζόνι Νταντλ (Εκδόσεις Πατάκη). Στην πρώτη συναρπαστική περιπέτεια «Οι Κουρσάροι Τζόλλυ-Ρότζερς και η στοιχειωμένη γαλέρα» σαλπάρουμε μαζί με τη Ματίλντα, τον Τζιμ και φυσικά με τους κουρσάρους! Κάθε πανσέληνο, ένα μυστηριώδες καράβι εμφανίζεται κοντά στην ακτή του Πληξοχωριού και άγριοι πειρατές λεηλατούν την περιοχή. Θα μπορέσουν η Ματίλντα και ο Τζιμ να πάρουν πίσω τον κλεμμένο θησαυρό και να εξαφανίσουν τους πειρατές ή θα καταλήξουν κι εκείνοι… για πάντα πάνω στη στοιχειωμένη γαλέρα;

12-2

Στη δεύτερη περιπέτεια, «Οι κουρσάροι Τζόλλυ-Ρότζερς και η καταραμένη σπηλιά», ένας καταραμένος θησαυρός έχει στοιχειώσει τους Τζόλλυ-Ρότζερς και τους κρατάει αιχμάλωτους σε μια σπηλιά. Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να τους σώσει είναι η Ματίλντα. Αλλά για να τα καταφέρει, πρέπει πρώτα να βρει τι θα κάνει με τις τρεις μάγισσες της θάλασσας.

13

Πειρατική περιπέτεια και για την αγαπημένη μας Μιμή τη νευρική, την ηρωίδα που δίνει το όνομά της στη σειρά της Μέγκαν Μακντόναλντ  (Εκδόσεις Μεταίχμιο). Στο βιβλίο «Μιμή η νευρική: Πολύχρωμες περιπέτειες – Το θεότρελο κυνήγι του θησαυρού», η οικογένεια της Μιμής ρίχνει άγκυρα στο Κορακονήσι, όπου τους υποδέχεται ένας μονόφθαλμος πειρατής με ένα μπερδεμένο μούσι κι έναν χάρτη θησαυρού. Πριν προλάβεις, λοιπόν, να πεις «Αχόι, στεριανοί», η Μιμή και ο Στάμος ψάχνουν για χρυσάφι. Αλλά δεν είναι οι μόνοι… Θα καταφέρουν τα δυο αδέρφια να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους, λύνοντας πρώτοι τους μυστικούς κώδικες προτού τελειώσει ο χρόνος;

14

Οι  Εκδόσεις Ψυχογιός παρουσιάζουν δύο σούπερ graphic novels για παιδιά από 8 ετών. Το πρώτο είναι η νέα «ξενέρωτη», της Ρέιτσελ Ρενέ Ράσελ, που έχει ξετρελάνει χιλιάδες κορίτσια σε όλον τον κόσμο, με τίτλο «Το ημερολόγιο μιας ξενέρωτης 10: Ιστορίες από μια όχι και τόσο τέλεια νταντά μικρών ζώων». Στο βιβλίο, η Νίκι, οι φίλες και ο αγαπημένος της πρέπει να κρύψουν και να προστατέψουν εφτά πανέμορφα κουταβάκια.

15

Το δεύτερο, ο «Κίνδυνος Παντού» του Ντέιβιντ Ο’ Ντόχερτι, είναι ένα εγχειρίδιο για την αποφυγή του κινδύνου, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο πιο γνωστός «κινδυνολόγος» του κόσμου, ο Δοκτέρ Νόελ Ζόουν, που δίνει κάποια από τα πιο αστεία μαθήματα επιβίωσης σε αγόρια και κορίτσια.

16-1

Ο Δημήτρης Χασάπης και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο εμπλουτίζουν με δύο νέους τίτλους τη σειρά «Μαθαίνω μαθηματικά μέσα από την Τέχνη», σε κάθε βιβλίο της οποίας παρουσιάζεται το έργο ενός ζωγράφου μέσα από τον τρόπο που ο ίδιος αξιοποίησε βασικές έννοιες των μαθηματικών. Έτσι, με απλό και παραστατικό τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν για τη συμμετρία, τα τετράπλευρα, τη γεωμετρία του κύκλου, τις κάθετες και τις παράλληλες γραμμές. Στο βιβλίο «Ζωγραφίζω όπως ο Κλέε και μαθαίνω για την ισότητα και την ομοιότητα των σχημάτων» τα παιδιά από 9 ετών μαθαίνουν ποια σχήματα είναι ίσα και ποια σχήματα είναι όμοια, αλλά και πώς σχεδιάζουμε ίσα και όμοια σχήματα.

16-2

Στο βιβλίο «Ζωγραφίζω όπως ο Ντε Κίρικο και μαθαίνω για τη γεωμετρία της προοπτικής», τα παιδιά μαθαίνουν τι είναι η σχεδίαση με προοπτική, αλλά και πώς σχεδιάζουμε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο σε ένα φύλλο χαρτί που έχει δύο διαστάσεις. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει ένα σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη, ενώ στο τέλος εξοικειώνει τα παιδιά με τα χρώματα και τον χρωματικό κύκλο.

17

Από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μόλις κυκλοφόρησε «Το μυστικό του Βελισσάριου», το νέο βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου. Ο συγγραφέας αφηγείται στα παιδιά την ιστορία του ζωγράφου Belisario Corenzio, που δήλωνε πάντα υπερήφανα Αρκάς, δηλαδή Κυπαρίσσιος. Ο Βελισσάριος, ένα δωδεκάχρονο αγόρι από την Αρκαδία της Πελοποννήσου, φτάνει, γύρω στα 1570, στο μεγάλο λιμάνι της Νάπολι στη Νότια Ιταλία, σε μιαν άγνωστη γη. Άραγε, ονειρευόταν ήδη πως θα γίνει μεγάλος ζωγράφος, πως με την τέχνη του θα κατακτήσει τα πλούσια σαλόνια της εποχής και θα στολίσει τις μεγαλόπρεπες εκκλησίες της πόλης; Σίγουρα πάντως έδειχνε από μικρός ότι ήξερε να αναμετριέται με τις αναποδιές της ζωής, να αρπάζει τις ευκαιρίες και να στρώνει τον δικό του δρόμο. Ταξίδεψε στη Βενετία για να μαθητεύσει δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, και γυρίζοντας στη Νάπολι, έκανε πολλές γνωριμίες και γρήγορα δημιούργησε το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό εργαστήριο της περιοχής. Ο Βελισσάριος με το πινέλο του ‒και όχι με το σπαθί‒ κέρδισε μια θέση αξιοζήλευτη στη νέα πατρίδα του, αλλά σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε την Ελληνική Αδελφότητα της Νάπολι.

18

Ο μοχθηρός Σέμιουελντ Άσκελ τριγυρνά στο Άπλκρος κρυμμένος μέσα στον μανδύα του με τους καθρέφτες, μαζί με ένα σμήνος από κοράκια. Τι ψάχνει άραγε; Φαίνεται πως τα μαγικά πλάσματα της Κούφιας Γης έχουν εξαγριωθεί εξαιτίας του… Για τα παιδιά από 9 ετών, που τους αρέσουν τα μυστήρια, προτείνουμε το νέο βιβλίο του Pierdomenico Βaccalario «Emporium – Ο χάρτης των κρυφών περασμάτων», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

19

Δύο βιβλία της Κίρας Σίνου για παιδιά από 10 ετών κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις Εκδόσεις Κέδρος. «Οι ψαράνθρωποι του ανοιχτού πελάγους» είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Μας αφηγείται την ιστορία της Ναΐνας, που ζει ειρηνικά στον βυθό της θάλασσας και ανήκει στον λαό των ψαρανθρώπων. Ξαφνικά, όμως, αρχίζει να βλέπει ανεξήγητα όνειρα: ότι τάχα έχει πόδια και ότι περπατάει αντί να κολυμπάει. Μια πρωτοφανής τρικυμία θα τη φέρει μακριά από τον τόπο της, όπου θα γνωρίσει τον Αλμάζ, έναν άλλον ψαράνθρωπο. Οι δύο νέοι θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους. Κι αν είναι αλήθεια αυτό που λένε μερικοί, ότι δηλαδή ο κόσμος κάποτε δεν ήταν όλος θάλασσα, μα υπήρχε και στεριά; Ή πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν μέρη όπου η γη δεν καλύπτεται από νερό; Τους δύο νέους περιμένουν πολλές περιπέτειες και ακόμη περισσότερες εκπλήξεις.

20

«Η Δυναστεία των Μίσκα» αποτελείται από έξι πρωτότυπες μα πάνω απ’ όλα αληθινές ιστορίες, που φωτίζουν ιδιαίτερα χαρίσματα των ζώων και ενδιαφέρουσες πτυχές της συνύπαρξής τους με τους ανθρώπους. Γάτες και σκύλοι, αλλά και πελεκάνοι, και θαλάσσιες χελώνες, και κουνέλια έχουν εδώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η Κίρα Σίνου, που είχε πάντα για συντροφιά της τα ζώα και τα αγάπησε όσο λίγοι, διηγείται με τρυφερότητα και ζωντάνια τις ιστορίες τους όπως τις έζησε.

21

Η Μαρία Παπαγιάννη γράφει τα «Παπούτσια με φτερά» (Εκδόσεις Πατάκη), ένα μυθιστόρημα φαντασίας για την ποίηση, για τα μικρά θαύματα και τους μεγάλους αγώνες, για το κυνήγι της χώρας της Ουτοπίας, ένα βιβλίο, δηλαδή, με κανονικούς ανθρώπους που επιμένουν να ονειρεύονται. Ένα βιβλίο για τους δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον άλλον, τον κρυμμένο, που άλλοτε υπάρχει στη φαντασία μας κι άλλοτε στον δικό μας βυθό και που ίσως μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτηματικά ή τα γιατί που μας πληγώνουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Κι αν στον πάνω κόσμο πρωταγωνιστεί η ποίηση, στον άλλο, στην Πολιτεία του Βυθού, καμβάς είναι η επανάσταση και συνδετικός κρίκος –όπως πάντα στα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη– ένα παραδοσιακό παραμύθι που μάλιστα μ’ έναν τρόπο… χαρίζει τον τίτλο στο βιβλίο. Η μικρή Ρόζα μεγαλώνει με τον πατέρα της που είναι ψαράς αλλά στα κρυφά γράφει ποιήματα. Κάποια στιγμή, κυνηγημένη από κακές σκέψεις, θα ακολουθήσει τον Γκαμπίτο, τον γάτο με το ένα μάτι, στην Πολιτεία του Βυθού, που ετοιμάζεται για πόλεμο για τον πιο κουφό λόγο που μπορεί να φανταστεί κανείς: για τις γλώσσες που χάνονται. Ποτέ ως τότε η Ρόζα δεν είχε σκεφτεί ότι και οι γλώσσες πεθαίνουν και μαζί τους πεθαίνουν τα παραμύθια, τα τραγούδια, τα όνειρα. Τώρα πρέπει να αποφασίσει αν θα τολμήσει να υψώσει το ανάστημά της και να δώσει κι αυτή τη δική της μάχη στις γειτονιές του κόσμου. Για παιδιά από 10 ετών.

22

Επίσης για παιδιά από 10 ετών, οι Εκδόσεις Ψυχογιός προτείνουν το βιβλίο «Μια γάτα στα τείχη», που θα εκπλήξει και θα κλέψει την καρδιά κάθε μικρού, αλλά και μεγαλύτερου αναγνώστη. Από την πολυβραβευμένη Καναδή συγγραφέα Ντέμπορα Έλις, σε μετάφραση Κώστιας Κοντολέοντα και εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου, το βιβλίο αυτό είναι ένα λογοτεχνικό κόσμημα. Μια γάτα τρυπώνει σ’ ένα σπίτι Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη στο οποίο έχουν εισβάλει δύο Ισραηλινοί στρατιώτες. Το σπίτι φαίνεται άδειο μέχρι τη στιγμή που η γάτα συνειδητοποιεί ότι εκεί μέσα κρύβεται ένα μικρό αγόρι. Μήπως πρέπει να το βοηθήσει; Τι μπορεί να κάνει όμως; Στο κάτω κάτω, είναι μια απλή γάτα. Ή μήπως δεν είναι; Όταν οι στρατιώτες ανακαλύπτουν το αγόρι και τα πράγματα περιπλέκονται, η γάτα αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα… πόδια της. Μια συγκινητική ιστορία που προσεγγίζει με τρυφερότητα και ευαισθησία τον πόλεμο και το μίσος που χωρίζει δύο λαούς στη Μέση Ανατολή.

23

Κλείνουμε με ένα βιβλίο για εφήβους. Η Τζουντ και ο δίδυμος αδερφός της, ο Νόα, είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Στα δεκατρία τους, ο κλειστός και απομονωμένος Νόα, που ζωγραφίζει διαρκώς, ερωτεύεται το αγόρι της διπλανής πόρτας, ενώ η ριψοκίνδυνη Τζουντ σερφάρει στα κύματα του ωκεανού φορώντας κατακόκκινο κραγιόν και συνήθως μιλάει για λογαριασμό και των δυο τους. Τρία χρόνια αργότερα, στα δεκάξι τους, η Τζουντ και ο Νόα έχουν αποξενωθεί. Μια απώλεια κι όλα τα μυστικά που είναι πλεγμένα γύρω και μέσα τους έχουν διαλύσει τη ζωή των διδύμων με διαφορετικό τρόπο για τον καθέναν. Μέχρι που η Τζουντ θα γνωρίσει έναν αλαζονικό, απρόβλεπτο άντρα, ο οποίος θα αποτελέσει την απροσδόκητη νέα δύναμη που θα αλλάξει και πάλι τις ισορροπίες. Ο Νόα διηγείται την ιστορία των πρώτων χρόνων. Η Τζουντ των κατοπινών. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι καθένας γνωρίζει μόνο τη μισή ιστορία κι ότι, αν έβρισκαν τον τρόπο να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, θα μπορούσαν να ξαναφτιάξουν τον κόσμο… Το «Θα σου χαρίσω τον ήλιο» της Τζάντι Νέλσον, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη, είναι ένα λαμπερό μυθιστόρημα που θα σας κόψει την ανάσα, επειδή καταφέρνει να μιλήσει για την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης την εποχή που ξανοίγεται στον κόσμο.

Leave a Reply