ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Όταν ήμουν μικρό παιδί είχα ένα μεγάλο πάθος… Δεν σταματούσα να διαβάζω ελληνική μυθολογία! Ο Ηρακλής, ο Ιάσονας, ο Τρωικός πόλεμος, ο Θησέας και τόσα άλλα μυθικά πρόσωπα είχαν μπει στη ζωή μου και γέμιζαν με εικόνες την φαντασία μου!

Αναζητώντας με νοσταλγία αντίστοιχα βιβλία για να τα διαβάσω στην κόρη μου “έπεσε” στα χέρια μου η παιδική σειρά Ελληνική Μυθολογία από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο! Ξεκίνησα να διαβάζω στην μικρή μου τους 12 θεούς του Ολύμπου της Άννας Χατζημανώλη. Ούσα πια μεγάλη, μαμά και ψυχολόγος μπορώ να εκτιμήσω ακόμα πιο πολύ την αξία του να διαβάζεις στο παιδί σου κείμενα που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία!

12969416_938892372884850_2146286558_n

Οι μύθοι κλείνουν μέσα τους έναν πλούτο και ένα βάθος και παραμένουν αθάνατοι στους αιώνες, εμπνέοντας καλλιτέχνες  σε όλο τον κόσμο! Ποια λοιπόν θα μπορούσε να είναι καλύτερη πηγή έμπνευσης για τα μικρά μας, από αυτές τις ανεκτίμητες ιστορίες βγαλμένες από την ανάγκη των προγόνων μας να κατανοήσουν και να εξηγήσουν τη ζωή!

Από πολύ μικροί τείνουμε σε μια ανεξαρτητοποίηση από άτομα στα οποία από τη φύση μας είμαστε προσκολλημένοι και στη δημιουργία μιας προσωπικότητας αυτόνομης και ανεξάρτητης, ικανής να αντεπεξέλθει μόνη της στις απαιτήσεις και στους κινδύνους της ζωής! Θα έλεγα πως η ελληνική μυθολογία έχει την δυνατότητα δίχως να προμηθεύσει  πληροφορίες σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, να βοηθήσει στην εσωτερική ανάπτυξη του παιδιού!

Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μου είχα μιλήσει για το πώς τα παραμύθια μεγαλώνουν γερά παιδιά και αν σκεφτούμε πως τα παραμύθια είναι η εξέλιξη, κατά κάποιο τρόπο, της αρχαίας μυθολογίας, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο πολιτισμός μας είναι γεμάτος με θησαυρούς!

Μια συμβουλή, ίσως και προτροπή, δεν αρκεί να διαβάζουμε παραμύθια και ιστορίες στα παιδιά μας! Είναι σημαντικό να συζητάμε και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας δημιούργησε η εκάστοτε ιστορία ώστε να αποφευχθούν αγωνίες ή και παρεξηγήσεις στο μυαλό του παιδιού μας (όσο πιο μικρό το παιδί τόσο πιο πολύ χρειάζεται να γίνει αυτό)!

Καλή σας ανάγνωση!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στο http://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply