ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ

ρολό κοτόπουλοΑν δεν είστε φαν της γαλοπούλας, αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε, αν θέλετε να πειραματιστείτε στα φετινά σας καλέσματα, ιδού μια συνταγή από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου που θα κάνει τους συνδαιτυμόνες σας να…γλείφουν τα δάχτυλά τους. Απολαυστικό και ζουμερό ρολό κοτόπουλο με πουρέ γλυκοπατάτας και σοταρισμένα κάστανα με αποξηραμένα φρούτα, ιδανικό για κάθε γιορτινό τραπέζι.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 55-60 λεπτά
Για 4 άτομα

Υλικά
1 ρολό κοτόπουλο gluten free Αγγελάκης
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
100 γρ. κρεμμύδι
Χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ
2 κουταλιές πετιμέζι
1 σκελίδα σκόρδο
60 γρ. κονιάκ
350 γρ. ζωμός κοτόπουλο

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας:
400 γρ. γλυκοπατάτες καθαρισμένες
150 γρ. πατάτες καθαρισμένες
25 γρ. βούτυρο
70 ml κρέμα γάλακτος

Για τα κάστανα:
10 κάστανα βρασμένα
2 κουταλιές ξανθές σταφίδες
2 κουταλιές μαύρες σταφίδες
4 αποξηραμένα βερίκοκα
50 ml ρακόμελο
1 κουταλιά βούτυρο
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβετε τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες στα 4 και μετά σε μικρές φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί. Προσθέτετε 100 ml νερό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο βούτυρο, σκεπάζετε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες τις αποσύρετε από τον φούρνο, τις τοποθετείτε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε το βούτυρο μαζί με την κρέμα γάλακτος, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και με ένα πρες πουρέ τις λιώνετε, μέχρι να πάρουν την επιθυμητή υφή.
Σε ένα ξύλο κοπής, με κοφτερό μαχαίρι, ψιλοκόβετε καλά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά, και προσθέτετε τα 40 γρ. βούτυρο να λιώσουν. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην πάρουν χρώμα. Πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να μη φαίνεται άλλο, και σβήνετε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το κονιάκ, προσθέτετε το πετιμέζι μαζί με το ξύσμα και τον χυμό λάιμ και τον ζωμό κοτόπουλο, ανακατεύετε μέχρι να πάρει μία βράση και αποσύρετε από τη φωτιά. Τοποθετείτε το ρολό κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος, περιχύνετε με τη σάλτσα του τηγανιού, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, στον αέρα, για 40-45 λεπτά.
Σε ένα ξύλο κοπής, με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τα κάστανα σε τέταρτα και ψιλοκόβετε τα αποξηραμένα βερίκοκα. Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε μια κουταλιά βούτυρο. Σοτάρετε τα κάστανα μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα, τα βερίκοκα, τις ξανθές και τις μαύρες σταφίδες για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σβήνετε με το ρακόμελο και μόλις γλασάρει αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Όταν το ρολό κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο, αφαιρείτε το δίχτυ και το κόβετε σε φέτες. Σερβίρετε σε μεγάλα ατομικά πιάτα τον πουρέ γλυκοπατάτας, από πάνω το ρολό κοτόπουλο, τη σάλτσα του κοτόπουλου και τέλος τα σοταρισμένα κάστανα.

Leave a Reply