ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΠΟΛΥΚΑΡΠΑ

τυροπιτάκια πολύκαρπαΣήμερα μαγειρεύουμε τυροπιτάκια πολύκαρπα, χάρη σε ένα συνδυασμό κίτρινου και λευκού αλεύρου σίτου, στο οποίο έχουν προστεθεί 5 διαφορετικοί σπόροι: σίκαλης, βρώμης, ηλιόσπορου, σιταριού και κριθαριού.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15’
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20’
ΜΕΡΙΔΕΣ: 30
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολο
Υλικά:

Για τη ζύμη:

Για τη γέμιση:

  • 300 γρ. σκληρή φέτα (θρυμματισμένη)
  • 100 γρ. ανθότυρο (θρυμματισμένο)
  • 1 αυγό
  • πιπέρι & πάπρικα
  • φρέσκο δυόσμο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε με τη γέμιση, βάζοντας σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύοντάς τα καλά.
  2. Συνεχίζουμε με τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με όλα τα στερεά υλικά και τα βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής.
  3. Αρχίζουμε το ζύμωμα, με το εξάρτημα του γάντζου, και σιγά σιγά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το γάλα, μέχρι να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που πλάθετε χωρίς να κολλάει όμως.
  4. Αν μας ξεφύγει το νερό, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι για να το διορθώσουμε.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε μικρότερες μερίδες, τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά με μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
  6. Μεταφέρουμε σε πάγκο που έχουμε αλευρώσει και με έναν πλάστη ανοίγουμε φύλλο λεπτό, πάχους περίπου μισού εκατοστού ή και λεπτότερου. Με ένα κουπ πατ ή ποτήρι, διαμέτρου περίπου 10 εκ. κόβουμε τη ζύμη σε δίσκους.
  7. Παίρνουμε κάθε κομμάτι και βάζουμε λίγο από τη γέμιση. Κλείνουμε τη ζύμη καλά, πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
  8. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το αυγό ή με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  9. Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180ᵒC, για 15 -20 λεπτά περίπου.

Tip: Μπορούμε να  ετοιμάσουμε τη ζύμη από την προηγουμένη μέρα και να τη βάλουμε στο ψυγείο.https://alevri.com/recipes/tyropitakia-polykarpa

Leave a Reply