ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΗΝΙΓΓΙΔΑ Β

Έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες από το πρώτο κουδούνι του Σεπτεμβρίου. Όλοι μιλούν για μια σχολική χρονιά αλλιώτικη από τις άλλες ‒και δεν έχουν άδικο: Ήδη τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν κλείσει, ενώ μέσα στη σχολική τσάντα, μαζί με τα βιβλία και τα τετράδια, βρίσκονται αντισηπτικά, παγούρι, μάσκες. Οι εκπαιδευτικοί φέτος βλέπουν πρόσωπα κατά το… ήμισυ, ενώ οι εμείς, οι γονείς, προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα «τελετουργικά» υγιεινής και φροντίδας. Η προσοχή όλων έχει στραφεί στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και στην προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους από τον κορονοϊό, καθώς η εξελισσόμενη πανδημία μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Ενώ όμως οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορονοϊό βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν πρέπει οι γονείς να ξεχνούν ότι υπάρχουν δεκάδες άλλα σοβαρά και δυνητικώς θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα, για τα οποία ήδη έχουμε στη διάθεσή μας αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Ένα από αυτά είναι η μηνιγγίτιδα Β. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις, εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.  Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι. Βρέφη μικρότερα του ενός έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης, η οποία σύντομα θα καταγράφει πολλά περιστατικά, όπως κάθε φθινόπωρο και χειμώνα: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα. Μπορεί, λοιπόν, να δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο η εξέλιξή της μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική.

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών, όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Όλα τα μωράκια, ηλικίας από 2 μηνών και πάνω, μπορούν να εμβολιαστούν. Δυστυχώς, όμως, ο έγκαιρος εμβολιασμός, βάσει του προβλεπόμενου προγραμματισμού και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού, είναι μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας, καθώς ειδικά κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση των εμβολιασμών. Όμως, ειδικά φέτος, με την πανδημία του κορονοϊού σε έξαρση, αλλά και τη γρίπη και τις φθινοπωρινές λοιμώξεις, η προστασία από κάθε θανατηφόρο νόσημα μέσω του εμβολιασμού είναι επείγουσα και επιτακτική.

Ας γίνουμε λοιπόν και εμείς οι γονείς… καλοί μαθητές. Ενημερωνόμαστε για τις σοβαρές νόσους που προλαμβάνονται, όπως η μηνιγγίτιδα β. Ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα εμβολιασμού και προστατεύουμε τα παιδιά μας.

Leave a Reply