ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΒΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ BIG BROTHER ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Big BrotherΤην εγκληματική κουλτούρα του βιασμού αναπαράγει το Big Brother, από την αρχή σαφώς δομημένο για να προβάλει ρητορική μίσους, όπως αποδεικνύει ένα εμετικό σχόλιο από παίκτη του: «Να πάω κάθε μέρα με μια να αδειάζω το πακέτο μου αλλιώς έχει βιασμό». Αυτή η φράση ειπώθηκε από τον Αντώνη Αλεξανδρίδη, με το σχετικό βίντεο να μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα σε ζωντανή σύνδεση! Την κατάπτυστη φράση ξεστόμισε ο Κρητικός λεβεντομαλάκας, ξεχυλισμένος από τεστοστερόνη, οποίος, σε συζήτηση με δύο ακόμα παίκτες, τους δίδυμους Βαρουξήδες που χαζογελούσαν ακούγοντάς τη.  Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το να γελάς, να κάθεσαι σιωπηλός, να μην αντιμιλάς ή να μην αντιδράς αρνητικά σε κάποιον που μιλάει για βιασμό σε καθιστά ηθικά εξίσου ένοχο. Όπως ηθικά ένοχοι είναι και για το γεγονός ότι δέχτηκαν να γκομενίζουν επί μια εβδομάδα με την ίδια κοπέλα και να τη δουλεύουν μες στα μούτρα της.

Ο ίδιος χυδαίος παίκτης είχε προκαλέσει και στο παρελθόν, δηλώνοντας ότι «δε συμπαθεί τους γκέι» [φίλε, οι άνθρωποι κρίνονται από την προσωπικότητά τους και όχι από το τι κάνουν στο κρεβάτι, έχω γνωρίσει αντιπαθέστατους στρέιτ, μπάι και γκέι, και συμπαθέστατους στρέιτ, μπάι και γκέι] προκαλώντας πλήθος αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήδη από την έναρξη του ριάλιτι. Κάτι τέτοιοι τύποι και η ανοχή σε αυτούς σκότωσαν τον Βαγγελη Γιακουμακη, τον Ζακ Κωστόπουλο και την Ελενη Τοπαλούδη και πόσους και πόσες άλλες που δεν ξέρουμε ή λησμονούμε. Ο Αντώνης εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό αντρών που σκέφτονται με αυτόν τον ελεεινό τρόπο. Την υποβάθμιση της γυναίκας ή του ομοφυλόφιλου και τη “μαγκιά” του να είσαι -και καλά- ο “γαμιας”. Και δεν εξέφρασε κάποια άποψη, εξέφρασε επιθυμίες και ανάγκες που διώκονται ποινικά.Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό Big Brother είχε υπάρξει βιασμός μιας παίκτριας από συμπαίκτη της, σε λάιβ μετάδοση και προφανώς ο ΣΚΑΪ, που ειδικεύεται στα παντός τύπου ξεπλύματα, μυρίστηκε αίμα. Αλλά λογάριασε, τουλάχιστον απόψε, χωρίς τον ξενοδόχο. Τα λόγια του Αλεξανδρίδη καταγράφτηκαν από τις κάμερες και η αντίδραση μερίδας των χρηστών των σόσιαλ μίντια, αλλά και του Στέλιου Πέτσα [προς τιμήν του, ακόμα κι αν έγινε αναγκαστικά και μόνο για επικοινωνιακούς σκοπούς] ήταν άμεση.

Η αγνόηση, η αδιαφορία, το “οχ, αδερφέ, πλάκα έκανε” και “μια μαλακία είπε το παιδί, να γελάσουμε”, μπροστά σε αυτή της φράση που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού, από τους συντελεστές της εκπομπής, αποτελεί ηθική συναυτουργία στην καλλιέργεια ενός νοσηρού σκεπτικού. Ο βιασμός είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Το ίδιο αποτρόπαιες είναι και οι απόψεις που τον νομιμοποιούν. Το ελληνικό κράτος έχει θεσμούς που πρέπει να παρέμβουν ή μάλλον να είχαν ήδη παρέμβει. Και οι χορηγοί θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει εδώ και ώρες. Μόνο μια εταιρεία, με επίσημη ανακοίνωσή της, δήλωση ήδη ότι σταματά να στηρίζει το ριάλιτι. Οι υπόλοιπες ας μην αργήσουν… [Update: Έχουν αποχωρίσει ήδη άλλες δυο].

Μια εκπομπή που δίνει πάτημα κοινωνικού κανιβαλισμού σε [εν δυνάμει;] βιαστές, ομοφοβικούς, ρατσιστές, φασίστες, σεξιστές και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, που τους δίνει δημόσιο βήμα λόγου [συχνά βάσει σεναρίου], απλά πρέπει να κοπεί. Χωρίς δεύτερη συζήτηση. Γιατί νομιμοποιεί τους βιαστές, τους ομοφοβικούς, τους ρατσιστές, τους φασίστες, τους σεξιστές που ζουν ανάμεσά μας και είναι πολλοί και οι οποίοι καθημερινά στοχοποιούν κι εμάς και τα παιδιά μας. Κι αυτοί πρέπει άμεσα να τεθούν στο περιθώριο της κοινωνίας μέχρι να καταλάβουν [αν ποτέ το καταλάβουν, γιατί προφανώς η ανατροφή τους ήταν λανθασμένη και ελλιπής] πως είμαστε όλοι άνθρωποι. Η σιωπή είναι συνενοχή. Η ανοχή είναι συνενοχή. Ας μην ξεχνάμε τον Γιώργο Λιάγκα και τα σχόλιά του για τη φοιτήτρια πριν από λίγους μήνες. Αλλά η μνήμη μας ως λαού είναι βραχεία… Η Κατερίνα Γκαγκάκη, που χαζογέλαγε ως πανελίστρια του Λιάγκα και παραιτήθηκε από την Τεχνόπολη, είναι σήμερα Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών. Περαστικά μας.

[Update: Ο Αλεξανδρίδης αποβλήθηκε από το παιχνίδι. Από αύριο θα κυκλοφορεί ελεύθερος. Μη βρει νερό να δροσιστεί, σκιά να ξαποστάσει. Μόνο που, δυστυχώς,  στα χωριά στην Κρήτη και θα του λένε «καλά τα είπες, σύντεκνε. Έτσι Είναι»].

Υ.Γ.Ξέρετε πόσοι φίλοι των παιδιών μου βλέπουν Big Brother, αγαπητοί γονείς; Σωστά μαντέψατε… Πολλοί. Αγαπητοί γονείς, μη μεγαλώνετε μάτσο αγόρια και μπάρμπι κορίτσια. Και μην τους καίτε το μυαλό στην κακή τηλεόραση.

Υ.Γ.2 Ένας εισαγγελέας μπορεί να βρεθεί να ελέγξει την ιδιωτική ζωή αυτού του υποκείμενου;

Υ.Γ.3 Ο Big Brother ρώτησε τον Αλεξανδρίδη όντως αν έχει ασκήσει βία σε γυναίκα. Αυτό κατάλαβαν ότι ήταν το  θέμα; Η βία σε γυναίκα συγκεκριμένα; Όχι η βία και η κουλτούρα του βιασμού γενικά; Αν είναι βία σε άντρα, παιδί, ζώο, κοκ, είμαστε εντάξει, παιδιά; Δεν τρέχει κάστανο;

Υ.Γ4 Μην τυχόν και τα λοιπά βορθοκάναλα δώσουν στον παίχτη βήμα λόγου τις υπόμενες ημέρες… ΟΥΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ.

Leave a Reply