ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ: ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

πλάσματαΜπορεί ο άνθρωπος να πάτησε τα πόδια του στη Σελήνη και να μη βρήκε εκεί παράξενους εξωγήινους, αλλά κάποια μικρά ξεχωριστά πλάσματα ξεπήδησαν από τη… Μικρή Σελήνη! Η Ρόζα το Τερατάκι, το Κίτρινο Πουλάκι και ο Βάτραχος Τρίκλωπας, δημιουργήματα της Olga de Dios και το Μαμούν των Αλίκης Γιαννάκη και Ματθαίου Αμανατιάδη (εικ.: Στέλλα Δημητρακοπούλου) είναι κάποια από τα πλάσματα που θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι οι μικροί αναγνώστες! Είναι πλάσματα γλυκά, πλάσματα ξεχωριστά, πλάσματα βγαλμένα από την πραγματικότητα, από το μέρος εκείνο της πραγματικότητας το πασπαλισμένο με τη φαντασία μικρού παιδιού!

Τα πλασματάκια αυτά κρύβουν δυνάμεις που ούτε τα ίδια γνωρίζουν και αυτό είναι το κοινό τους χαρακτηριστικό. Όπως, λοιπόν, τα τερατάκια αυτά μέσα από τις περιπέτειες τους ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους, αποδέχονται τη διαφορετικότητα τους, δημιουργούν νέες συνθήκες καλύτερης ζωής και ανακαλύπτουν νέους τρόπους και τόπους ύπαρξης, έτσι και όλα τα παιδάκια μέσα τους έχουν όλες αυτές τις δυνατότητες και δυνάμεις αρκεί να βρουν έδαφος γόνιμο, να πειραματιστούν, να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που τα κάνουν να διαφέρουν από τους άλλους ανθρώπους, αλλά και που αυτά τα ίδια αποτελούν βασική προϋπόθεση ώστε ο κόσμος να γυαλίζει από ομορφιά σαν ένα υπέροχο ψηφιδωτό.

Και αν αναρωτιέστε ποιο είναι αυτό το έδαφος… δεν είναι άλλο από αυτό που καλλιεργούμε εμείς οι φροντιστές τους. Πρόκειται για ένα έδαφος γεμάτο κατανόηση, υπομονή και τροφή, κυρίως πνευματική! Όπως το λίπασμα είναι απόλυτα αναγκαίο για το εδάφους, προσωπικά πιστεύω πως η καλλιέργεια των μικρών μας φιντανιών χρειάζεται το πιο σημαντικό λίπασμα από όλα, αυτό το λίπασμα που δυναμώνει τη φαντασία, ένα μείγμα από παιχνίδι, ανάγνωση, ζωγραφική και μουσική. Κι όλα αυτά μπορούν να συναντηθούν μέσα σε ένα βιβλίο, είτε είναι γραμμένο έμμετρα είτε απλά, μπορεί να παρασύρει τον ακροατή και τον αναγνώστη σε ένα υπέροχο παιχνίδι φαντασίας, σε ένα παιχνίδι δημιουργικής διαδικασίας. Τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες, προβάλλουν ανθρώπους είτε της ίδιας ηλικίας είτε μεγαλύτερους σε κάθε ιστορία, επεξεργάζονται και τελικά χωράνε μέσα τους όλους τους μεγάλους αλλά και μικρούς καθημερινούς τους προβληματισμούς. Θα ανακεφαλαιώσω αλλάζοντας την πρώτη φράση… Μπορεί ο άνθρωπος να ανακάλυψε τη Σελήνη, αλλά η μικρή Σελήνη ανακάλυψε τα πιο γλυκά πλάσματα και μέσα από αυτά δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς ανθρώπους να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους!

cover1Ρόζα το Τερατάκι: Η Ρόζα είναι ένα τρυφερό και γελαστό τερατάκι που διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα τέρατα του χωριού της! Της αρέσει να γελάει, να παίζει και να ανακαλύπτει καινούρια πράγματα! Μια μέρα αποφασίζει να φύγει από το μέρος που γεννήθηκε και να ξεκινήσει ένα ταξίδι εξερέυνησης. Ανεβαίνει βουνά, διασχίζει τη θάλασσα και περνά ακόμα και την έρημο μέχρι που φτάνει σε έναν τόπο πολύχρωμο με περίεργα τέρατα που όλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά ζουν χαρούμενα και αρμονικά! Μια ιστορία που μας βοηθά να αντιληφθούμε τη διαφορετικότητα ως ένα στοιχείο που εμπλουτίζει την κοινωνία μας. Η Ρόζα το Τερατάκι είναι ένα εγκώμιο της ελευθερίας για την ελευθερία!

front-coverΤο Κίτρινο Πουλάκι: Ο αγαπημένος φίλος της Ρόζας έρχεται για να μας πει τη δική του ιστορία. Ένα μικρό κίτρινο πουλάκι που δεν μπορεί να πετάξει, αλλά με την εφευρετικότητα, το πείσμα και την βοήθεια των φίλων θα ανοίξει τα φτερά του για να ανακαλύψει τον κόσμο και να δώσει έμπνευση σε όλα τα “αδύνατα” πλάσματα που θα συναντήσει! Το δεύτερο βιβλίο της Olga de Dios, είναι μια ιδιαίτερη ιστορία ενός πουλιού που είναι γεμάτο πάθος για τη ζωή και ελπίδα για το μέλλον. Η διαφορετικότητα, η εσωτερική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας, αλλά και η αξία του να μοιραζόμαστε αυτό που έχουμε με τους γύρω μας γίνονται κατανοητά μέσα από την ιστορία και την εικονογράφηση, χωρίς όμως να αποτελούν τον αυτοσκοπό του βιβλίου.

ce92ce91cea4cea1ce91cea7ce9fcea3-cea4cea1ce99ce9ace9bcea9cea0ce91cea3-frontΒάτραχος Τρίκλωπας: Ο Βάτραχος Τρίκλωπας είναι ένα ιδιαίτερο πλάσμα που μεγαλώνει σε ένα μολυσμένο περιβάλλον. Η καλή του όραση θα τον βοηθήσει μια μέρα να ανακαλύψει την αιτία που ο ουρανός είναι μόνιμα γκρίζος. Αλλά τι μπορεί να κάνει ένας μικρός και μόνος βάτραχος μπροστά σε ένα θηριώδες εργοστάσιο που λειτουργεί νυχθημερόν; Μα τι άλλο από το να ζητήσει τη βοήθεια των φίλων του και να δράσουν όλοι μαζί ομαδικά! Και τότε ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, ακόμα και το γκρίζο εργοστάσιο.

ce9cce91ce9cce9fcea5ce9d-frontΜαμούν: Τι είναι άραγε αυτό το μαμούν; Μήπως είναι μαμούθ; Ή μαμούνι; Και γιατί όταν του φωνάζεις ¨ξου, ξου, ξου”, αυτό έρχεται κατά πάνω σου, αντί να φύγει; Ο Ξου είναι ο ήρωας αυτής της ιστορίας. Ένα πλάσμα καλόκαρδο, που προέκυψε από τη διασταύρωση μαμουνιού και μαμούθ! Τι μπορεί, όμως, να πάει στραβά όταν ο Ξου ξεκινά γεμάτος χαρά να πάει στην παιδική χαρά, για να βρει καινούριους φίλους; Μήπως η προβοσκιδομύτη του θα σταθεί εμπόδιο στη συλλογή νέκταρ; Μήπως το καβούκι του δεν ενδείκνυται για τσουλήθρα; Μήπως το βάρος του τον εμποδίζει από το να γίνει πιλότος; Κι όμως;! Ο Ξου, αυτό το αλλόκοτο πλάσμα, με την περίεργη όψη και το απωθητικό όνομα θα καταφέρει να φωτίσει τον δρόμο για την αληθινή φιλία. Στο τέλος, η υπομονή, το πείσμα και η αγάπη για τους άλλους θα νικήσουν την απάθεια, τον φόβο και τα στερεότυπα.

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.

Leave a Reply