ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΠΑΜΕ… ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ!

βιβλιοπωλείοΤα σχολεία έκλεισαν και ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μας αυξάνεται και πάλι. Πάμε, λοιπόν, μια επίσκεψη στα βιβλιοπωλεία, να δούμε μερικές από τις καλύτερες αναγνωστικές προτάσεις. Σύντομα, θα ακολουθήσουν κι άλλες, μην ανησυχείτε 😉

1O Ούγκο, το περιστέρι, είναι ο φύλακας του πάρκου και το φροντίζει όπως και τους ανθρώπους που ζουν γύρω του. Στη γειτονιά, όμως, ζει κι ένα κορίτσι που δεν βγαίνει ποτέ να παίξει. Και τον Ούγκο τον νοιάζει. Θα καταφέρουν οι δυο τους να γίνουν φίλοι; Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο της Atinuke, «Ούγκο», μια γοητευτική ιστορία για την αξία της φιλίας και την αλληλεπίδραση με τους γύρω μας, με τις ζωηρές εικόνες της Birgitta Sif.

2

Οι πολυβραβευμένες δημιουργοί Αργυρώ Πιπίνη και Ίρις Σαμαρτζή μάς προσκαλούν σε ένα ονειρικό ταξίδι με οδηγό τη φαντασία και την ποίηση, που ξετυλίγεται στις σελίδες του αναδιπλούμενου βιβλίου των εκδόσεων Μάρτης «Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο», με έκταση που ξεπερνά τα 2,5 μέτρα. Συνταξιδιώτες μας γλεντζέδες γάτοι, άγρια ζώα και ήρωες παραμυθιών, και προορισμός μας τόποι μακρινοί κι εξωτικοί. Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο, το μαγικό ταξίδι ξεκινά. Βάλτε στα μικρά σας πιτζαμούλες και καλτσάκια, πάρτε κουβερτούλα και αρκουδάκια και απογειωθείτε στον κόσμο των ονείρων.

3

«Παίζουμε;» Το βιβλίο της Σοφίας Πανίδου (εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη) έχει πρωταγωνιστή τον Πυξ, έναν μικρό εξωγήινο, που θέλει να παίξει με τα παιδιά στη Γη. Όμως μπερδεύεται. Γιατί τα παιχνίδια διαχωρίζονται σε αγορίστικα και κοριτσίστικα; Κι αν ισχύουν οι διαχωρισμοί, γιατί η πραγματικότητα τους διαψεύδει και αγόρια και κορίτσια παίζουν ό,τι δεν «πρέπει» να παίξουν; Κι ο Πυξ γιατί πρέπει να επιλέξει; Μια ιστορία-ύμνος στο παιχνίδι που αναδεικνύει την ισότητα και την αποδοχή της διαφορετικότητας από μικρή ηλικία.

4

Είστε έτοιμοι για  περιπέτεια; Για σκανταλιές; Μήπως για σάντουιτς; Ακολουθήστε έναν πανέξυπνο νίντζα, ο οποίος είναι πρόθυμος να μοιραστεί τη μέρα του (αλλά όχι το φαγητό του) με τους φανατικούς φίλους της τηλεοπτικής σειράς του Netflix «Γεια σου, Νίντζα» σε όλο τον κόσμο. Το έμμετρο, γεμάτο δράση, εικονοβιβιβλίο του  N. D. Wilson (Ελληνικά Γράμματα, εικονογράφηση Forrest Dickison) είναι ιδανικό για δυνατή ανάγνωση πριν από τον ύπνο, καθώς οι νεαροί αναγνώστες σίγουρα θα κουραστούν παρακολουθώντας τα κατορθώματα του Νίντζα και θα θελήσουν να τον συντροφεύσουν όταν ξαπλώσει για να ξεκουραστεί. Άλλωστε, ύπνο χρειάζονται οι φοβεροί, αύριο να είναι οι πιο δυνατοί.

5

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί η νέα σειρά 12 βιβλίων «Μικρή Μυθολογία-Οι Θεοί του Ολύμπου» από το επιτυχημένο δίδυμο Γιώργου Κωνσταντινίδη και Σωτήρη Μητρούση. Με απίθανη εικονογράφηση και σε μικρό μέγεθος, το κάθε βιβλίο περιγράφει έναν από τους θεούς του Ολύμπου: τα χαρακτηριστικά του, τα κατορθώματά του, τα σύμβολά του! Πωλούνται αυτόνομα, αλλά και όλα μαζί και αποτελούν μια όμορφη εισαγωγή των παιδιών από 3 ετών στον μαγικό κόσμο της μυθολογίας.

6

Δύο νέα βιβλία εμπλουτίζουν την πολυαγαπημένη σειρά του Μεταιχμίου «Μικρές Καληνύχτες». «Το ταξιδιάρικο ξωτικό», της Παναγιώτας Στρίκου-Τομοπούλου (εικονογράφηση Θέντα Μιμηλάκη), μιλά για τον Χόμπο, ένα ξωτικό με δέρμα κάτασπρο, μάτια λαμπερά, ανάκατα μαλλιά και αυτιά μυτερά. Όταν ήταν μικράκι ζούσε σε ένα μέρος μακρινό πίσω από ένα βουνό, στα δυτικά μιας λίμνης κάτω από ένα ξέφωτο. Από εκεί ξεκινούσε τα ταξίδια του. Οι φανερές διαδρομές και τα κρυφά μονοπάτια που ακολουθούσε έγιναν σημάδια, σύμβολα, σχέδια, χάρτες. Μήπως τελικά κατάφερε να ανακαλύψει μια ολόκληρη γλώσσα;

7

«Ο βασιλιάς Nαι Nαι», της Ρίας Φελεκίδου, (εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας) έχει για πρωταγωνιστή έναν βασιλιά που μόνο «ναι» απαντάει και ποτέ χατίρι δε χαλάει! Τη μια τη βασιλική κορόνα του χαρίζει και την άλλη παρέα με τον κηπουρό του ποτίζει και σκαλίζει. «Βασιλιά μου, θέλω εκείνο, βασιλιά μου, θέλω το άλλο!» Όλοι οι υπήκοοι για απάντηση παίρνουν ένα μεγάλο «ναι» και το βασίλειο γίνεται άνω κάτω. Πώς να μπει μια τάξη; Θα μάθει άραγε ο βασιλιάς να λέει και κανένα «όχι»;

8

Σσσς! Κάνε πολλή ησυχία! Ο άτακτος δράκος επιτέλους κοιμήθηκε. Αλλά κάθε φορά που γυρνάει η σελίδα του βιβλίου, ο αέρας κλείνει την πόρτα με ένα ΜΠΑΜ! Άραγε τότε ο δράκος ξυπνάει; Δημιουργήστε μια γλυκιά, νανουριστική ατμόσφαιρα για τα παιδιά σας, διαβάζοντας τη διαδραστική εικονογραφημένη ιστορία «Μην ξυπνήσεις τον δράκο», της Μπιάνκα Σούλισε (εκδόσεις Ψυχογιός), με πρωταγωνιστή έναν δράκο που -τι άλλο;-, δε θέλει να κοιμηθεί. Τα μικρά σας σίγουρα θα ταυτιστούν μαζί του, αλλά σύντομα θα νανουριστούν.

9

Δύο νέα βιβλία της Christine Beigel (εικονογράφηση Hervé Le Goff) έρχονται στη σειρά βιβλίων των εκδόσεων Κλειδάριθμος «Παραμύθια της γιαγιάς κότας», ιδανικά για διάβασμα και χαλάρωση πριν από τον ύπνο. «O χαμαιλέοντας που έψαχνε τη μαμά του» είναι μια τρυφερή και αστεία ιστορία για το άγχος ότι θα χαθούν, αλλά και για την κατανόηση της δυσκολίας συγκέντρωσης στα μικρά παιδάκια.

10«Το πρόβατο που δεν μπορούσε να κοιμηθεί» αφορά, όπως καταλάβατε, τον ύπνο. Όταν εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, μετράμε προβατάκια. Τι κάνουν όμως τα προβατάκια όταν δεν μπορούν να κοιμηθούν;

11

«Το διαζύγιο», «Αταξίες και όρια», «Τα αδέλφια μου»: Αυτά τα μικρά, εύχρηστα εικονογραφημένα βιβλία (Εκδόσεις Ψυχογιός, σειρά «Τα πρώτα μου γιατί») είναι βασισμένα σε συμβουλές παιδιάτρου και εξηγούν με απλό τρόπο στα μικρά παιδιά: τους λόγους και τις συνέπειες ενός διαζυγίου στην οικογένεια και τη ζωή σε δυο σπίτια· τα όρια που υπάρχουν στο παιχνίδι, στη διασκέδαση, στη φασαρία και στις αταξίες και τη χρησιμότητα των κανόνων· τη δυνατή σχέση με τις καλές και τις κακές στιγμές που συνδέει τα αδέλφια, σε μια ζωή γεμάτη τσακωμούς και χαρές.

14Η εκπληκτική Μυρτώ µπορεί να είναι µικρή, όµως έχει μεγάλα σχέδια: είναι µια περιπετειώδης µύγα που ονειρεύεται να σκαρφαλώνει σε ψηλά βουνά. «Η Μυρτώ και το βουνό», της Κιμ Χίλγιαρντ, (εκδόσεις Ψυχογιός) είναι ένα υπέροχα εικονογραφημένο βιβλίο για την αυτοπεποίθηση, που θα εμπνεύσει τους μικρούς αναγνώστες να ακολουθούν την καρδιά τους και να µη δειλιάζουν μπροστά σε νέες προκλήσεις.

15Η Κόκκινη ξεκινάει με τον πιστό της σκύλο, τον Γούντι, για να επισκεφτούν τη Γιαγιά. Ωστόσο, στη διαδρομή χάνεται στους δρόμους, ζαλίζεται και νιώθει την μεγάλη πόλη να την καταπίνει. Όπως όλα τα παιδιά, έτσι κι η Κόκκινη, θα χρειαστεί να βρει το δικό της μονοπάτι, ανάμεσα στους πολλούς δρόμους που ανοίγονται μπροστά της και τους πολλούς πειρασμούς, για να ανακαλύψει αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το τρυφερό παραμύθι της Marie Voigt «Η Κόκκινη και η Πόλη» (μετάφραση Αντώνης Παπαθεοδούλου), που προσεγγίζει με σύγχρονο τρόπο την κλασική ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας και προετοιμάζει τα παιδιά για τον κόσμο.

16Ο Γκαγκαρού ο γάιδαρος και ο Απόλλο το σαλιγκάρι κάθε απόγευμα κάνουν μπάνιο στην μπανιέρα και ονειρεύονται να πάνε στο φεγγάρι! Σκέφτονται, λοιπόν, πώς θα τα καταφέρουν να φτάσουν εκεί. Ίσως να κατασκευάσουν μια σκάλα ή ένα ασανσέρ ή έναν καταπέλτη… Όχι, η κατασκευή ενός πυραύλου είναι η ιδανική λύση. Άραγε θα κατορθώσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα; Κι αν δεν τα καταφέρουν, σημασία έχει πως το προσπάθησαν! Ο «Γκαγκαρού» της συγγραφέα και εικονογράφου Λήδας Βαρβαρούση (εκδόσεις Παπαδόπουλος) είναι μια ιστορία που μιλάει στα παιδιά από 4 ετών για τα όνειρα και την αξία της προσπάθειας.

17Γνωρίστε έναν μικρό ιππότη, τον Νεντ, που λέει πάντα ναι, μια τρομακτική Δράκαινα που σκορπά τον φόβο κι ένα βασίλειο ενηλίκων που έχουν μάθει να μην ακούν «όχι» από τα παιδιά. Τι θα γίνει, όμως, όταν μια μέρα ο Νεντ θα πει για πρώτη φορά όχι; Και η Δράκαινα; Τι μυστικό κρύβει; Μήπως χρειάζεται κάτι που μόνο ο μικρός ιππότης μπορεί να της προσφέρει; Η Lucy Rowland γράφει και η Kate Hindley εικονογραφεί το βιβλίο «Ο ιππότης που είπε ΟΧΙ» (εκδόσεις Μικρή Σελήνη), μια ιστορία για τη δύναμη του να λες αυτό που πραγματικά θες, να μπορείς να επιλέγεις, να σέβεσαι τις επιθυμίες σου αλλά κι εκείνες των άλλων, να μην κρίνεις ποτέ κάποιον από την πρώτη ματιά και να έχεις το δικαίωμα στον θυμό. Ειδικά αν είσαι παιδί!

18Ο χειμώνας έφτασε στη Μελισσούπολη και τα μελισσάκια αρχίζουν να ξεμένουν από τροφή. Μια μέρα το καπάκι της Kυψέλης ανοίγει και ένα λαμπερό φως απλώνεται παντού. Ένα γιγάντιο Κάτι εμφανίζεται αφήνοντας ένα παράξενο ζυμάρι, κλείνει το καπάκι και εξαφανίζεται. Τα μελισσάκια τρομοκρατούνται. «Θέλει να μας καταστρέψει», είπε ο Φώντας ο Φρουρός. «Θέλει να μας βοηθήσει», δήλωσε ο Φρίξος ο Κηφήνας. «Θέλει να μας μάθει», κατέληξε η Ράνια η Παραμάνα. Θα αφήσουν ο Μίλτος και η Μελίνα να καταστραφεί η Κυψέλη ή θα επικρατήσει η λογική; Ίσως όμως χρειάζεται κι ένα μικρό βήμα πίστης για να προχωρήσουν παρακάτω. Το νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη «Το Κάτι τι;» (Εκδόσεις Διόπτρα, Σειρά: Μελισσάκια στα θρανία) μιλά στα παιδιά από 4 ετών για τον σεβασμό στις απόψεις των άλλων, τη σχέση λογικής και πίστης, αλλά και το πώς αντιμετωπίζουμε τον φόβο σε καθετί άγνωστο.

19Τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο στις οκτώ. Άντε στις εννιά… Όλοι το ξέρουν αυτό. Εκείνο που δεν ξέρουν, όμως, όλοι είναι το πώς τα παίρνει ο ύπνος, αλλά και ποιος είναι αυτός ο ύπνος και τι ακριβώς κάνει. Η ηθοποιός Μαρκέλλα Γιαννάτου έγραψε «Το Μπρατσάκι του Φοίβου», την τρυφερή ιστορία ενός μικρού αγοριού που φοβάται να κοιμηθεί, και του Μπρατσακίου Μπιπ, που μοναδική αποστολή έχει να του κλείνει τα βλέφαρα κάθε βράδυ. Το παραμύθι, που εξάπτει τη φαντασία των παιδιών για τον μαγικό κόσμο της νύχτας και τους μαθαίνει τη σημασία που έχει ο ύπνος για τη ζωή τους, κυκλοφορεί από την Πεδίο Εκδοτική, σε εικονογράφηση του Δημήτρη Βλάχου.

20Η Μία αγαπάει τους γονείς της, τη χελώνα της και τα σύννεφα. Για τα γενέθλιά της, λοιπόν, το μόνο που θέλει είναι ένα σύννεφο, για το δωμάτιό της. Όταν η μαμά της της λέει ότι δεν πουλάνε σύννεφα στα μαγαζιά, η Μία βάζει τα δυνατά της να κυνηγήσει η ίδια ένα. Εξάλλου, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Η Μία ξεκινάει τις προσπάθειες, ώσπου τη μέρα των γενεθλίων της… Το «Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια) είναι μια τρυφερή ιστορία της βραβευμένης Ελένης Ανδρεάδη, για τη σημασία του να απολαμβάνεις, αντί για υλικά πράγματα, στιγμές με αυτούς που αγαπάς.

21Τρία νέα βιβλία της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας  κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος. Στο «Τρία πουλάκια κάθονται», ο Μπλε αποφασίζει να εκδικηθεί τα υπόλοιπα πουλάκια που δεν τον κάλεσαν στο παιχνίδι σκουληκιών, διαδίδοντας τεράστια ψέματα! Τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά; Ένα ιδανικό βιβλίο για την αντιμετώπιση του κουτσομπολιού στις κοινωνίες των μικρών παιδιών,  για το χτίσιμο υγιών σχέσεων μεταξύ τους, για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και για τη σημασία τού να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας πριν να αντιδράσουμε απέναντι σε κάτι.

22Ο Έκτορας είναι ένα σκαντζοχοιράκι που αγαπάει το άνετο, ασφαλές σπίτι του. Αυτό είναι «Το Αγαπημένο μέρος του Έκτορα». Και δεν βρίσκει κανέναν λόγο για να βγει από αυτό. Και αν κρυώσει; Και αν κολλήσει γρίπη; Και αν χτυπήσει; Και αν χαθεί; Βρίσκει πάντα μια καλή δικαιολογία για να αποφύγει την έξοδο. Ώσπου τελικά παίρνει τη μεγάλη απόφαση και συνειδητοποιεί ότι όλα τα όμορφα είναι εκεί έξω! Μια τρυφερή, καθησυχαστική ιστορία για την εσωστρέφεια και την ανησυχία για το άγνωστο. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που πολλά παιδιά φοβούνται ακόμα να βγουν από το σπίτι (και έχουν συνηθίσει να μένουν σπίτι), το βιβλίο είναι χρήσιμο, καθώς περιέχει ένα δυνατό μήνυμα για την απελευθέρωση από τις προσωπικές μας ανασφάλειες.

23Το βραβευμένο «Όλες μου οι ρίγες» είναι το ταξίδι αυτογνωσίας του Ζέιν, μιας νεαρής ζέβρας με αυτισμό, που αγωνιά για το πώς βλέπουν οι γύρω του την «ξεχωριστή» του ρίγα και μαθαίνει με τη βοήθεια της μητέρας του, που είναι παράδειγμα προς μίμηση, να είναι υπερήφανος για κάθε μοναδικό του χαρακτηριστικό. Το βιβλίο βοηθά να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον αυτισμό και για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν ξεχωριστά, μοναδικά και τρυφερά όλα τα πλάσματα που είναι διαφορετικά. Περιλαμβάνει οδηγό ανάγνωσης, με πρόσθετες πληροφορίες για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά (και όχι μόνο σε παιδιά στο φάσμα και στις οικογένειές τους), καθώς βοηθά να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες πολλών συνανθρώπων μας και να μην έχουν προκαταλήψεις.

24Στη Χαρά δεν αρέσουν καθόλου τα μαθηματικά. Και στο σχολείο, γενικά, δεν τα πάει μια χαρά… μέχρι που ανακαλύπτει τον χορό. Κι ο χορός την ευχαριστεί και τη γεμίζει τόσο, που τα πάντα στη ζωή της γίνονται μαγικά. Ακόμα και τα μαθηματικά. Το βιβλίο του Luciano Lozano «Η Χαρά χορεύει» (εκδόσεις Παπαδόπουλος) είναι ένα βιβλίο για τις επιθυμίες, την αυτοπεποίθηση, τον χορό και τη χαρά που νιώθουμε όταν τελικά βρίσκουμε αυτό που μας αρέσει να κάνουμε!

25Όταν μια βροχή από πλαστικά καλαμάκια διέκοψε το μάθημα στην τάξη του βυθού, οι ψαρομαθητές τρόμαξαν! Τότε ο κύριος Χταπόδης τους παρότρυνε να μαζέψουν τα καλαμάκια και να βγουν στη στεριά για να ζητήσουν βοήθεια. Στον δρόμο, συνάντησαν έναν ιππόκαμπο που είχε τυλιγμένη στην ουρά του μια μπατονέτα, μια χελώνα που είχε μπλεχτεί σε ένα δίχτυ, ένα δελφίνι που είχε καταπιεί σκουπίδια και άλλα ζώα που δυσκολεύονταν να κολυμπήσουν. Όλα φαίνονταν να τα έχουν χαμένα… Ήταν τόσο πολλά τα σκουπίδια, που ακόμα και τα παιδιά δεν ήξεραν τι να κάνουν… Ο κύριος Χταπόδης όμως τα είχε σκεφτεί όλα! Το νέο βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Μια θάλασσα πλαστικά» (Εκδόσεις Διόπτρα, εικονογράφηση Μαρία Παγκάλου) μιλάει με εύληπτο τρόπο στα παιδιά από 4 ετών για την προστασία του πλανήτη και την αξία της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό.

26Όταν είσαι μικρός, τα πράγματα τα βλέπεις διαφορετικά, όμως τη στιγμή που ο Κώστας άκουσε «τώρα μένουμε σπίτι» θύμωσε πολύ. Ήταν σαν να τον έβαζαν τιμωρία για κάτι που δεν έκανε, κι επιπλέον να μην ξέρει πότε θα τελειώσει. Κι επειδή η οικογένειά του μοιραζόταν το σπίτι της με κάποιους άλλους, αναγκάστηκαν να ζήσουν σε ένα μόνο δωμάτιο. Και τους κληρώθηκε το… μπάνιο. Ο αρχιτέκτονας και εικονογράφος Φίλιππος Φωτιάδης δημιουργεί «Το μπάνιο μας» (εκδόσεις Μάρτης), ένα πρωτότυπο, ανατρεπτικό εικονοβιβλίο γεμάτο χιούμορ, εμπνευσμένο από την πανδημία. Κι αν αναρωτιέστε πώς τα έβγαλε πέρα στριμωγμένη η οικογένεια του Κώστα όσο τους απαγόρευαν να βγουν έξω, είναι πολύ απλό: Ήταν μαζί, ήταν αγαπημένοι και κυρίως ήταν… Αμ, δε που θα σας πω! Αναζητήστε το!

27

Η Νάντια Λιαρέλλη και οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο «Η Κόκκινη κότα και ο Προκόπης ο τεμπέλης», που περιέχει δύο λαϊκά ειλικρινή και ρεαλιστικά παραμύθια που μας οδηγούν μπροστά στο βαθύ σκοτάδι και το απόλυτο φως, μπροστά στα υλικά με τα οποία δημιουργήθηκε η ανθρώπινη ψυχή. Και τα δύο έχουν τις αρετές και την απλότητα της αφήγησης των γιαγιάδων όταν λένε ιστορίες. Η δε ανατροπή της πλοκής σε κομβικά τους σημεία εντείνει την αναγνωστική απόλαυση και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου τα αγκαλιάζει και τα αναδεικνύει, αισθητοποιώντας συγκεκριμένες πλευρές τους.

28Η «Μυρρίνη, η μικρή Αθηναία» κοιτά τον κόσμο από την πόρτα του σπιτιού της. Τα αγόρια και τους άνδρες που κυκλοφορούν στην πόλη, πάνε στον δάσκαλο, στην αγορά και βλέπουν τόσα θαυμαστά. Εκείνη είναι συνήθως με τη μαμά, στον γυναικωνίτη. Ώσπου, ένα πρωί, την παίρνει ο πατέρας απ’ το χέρι και την ανεβάζει στην Ακρόπολη. Τι κάνει άραγε η Μυρρίνη εκεί πάνω; Το νέο βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη, εικονογραφημένο από τη Λέλα Στρούτση, ανήκει στη σειρά των εκδόσεων Πατάκη «Οι αρχαίοι µου φίλοι» και μας ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.

29Ο Χνούδης, ο λαγό είχε τη φήμη του τρανού πολεμιστή. Μα αν τον έβλεπε κανείς και δεν είχε ακούσει τίποτα για τη φήμη που τον συνόδευε, δεν θα του γέμιζε το μάτι! Η ιστορία του ατρόμητου αυτού μαχητή του δάσους, ξεκίνησε ένα ανοιξιάτικο πρωινό, όταν, για κακή του τύχη, συνάντησε στον δρόμο του ένα άγριο λιοντάρι… «Ο Χνούδης» (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Γιώτα Κοκκόση) είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς της Χριστίνας Ντούμα «Τα όνειρα του Θοδωρή» και μια προσπάθεια ώστε να μπει ακόμα ένα λιθαράκι στον μεγάλο αγώνα ζωής που δίνει η οικογένεια Ντούμα. Ο εικοσιπεντάχρονος Θοδωρής πάσχει από τη θανατηφόρο νόσο Batten και έχει διαψεύσει όλες τις ιατρικές προβλέψεις που μιλούν για προσδόκιμο ζωής κάτω των 20 ετών. Είναι, μάλιστα, το μοναδικό νοσόν παιδί παγκοσμίως που παρακολουθεί μαθήματα στο Πανεπιστήμιο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με την αγορά κάθε βιβλίου, ενισχύετε την προσπάθεια θεραπείας του.

30Ο Μίμης ο ταχυδρόμος, ποιητής και μουσικός και ποδηλάτης φοβερός, φτάνει καταϊδρωμένος στην πολυκατοικία της οδού Ρωμαίου και Ιουλιέτας 33. Μαζί του κουβαλά μια παράξενη βαλίτσα από δέρμα καφετί, ούτε μεγάλη ούτε μικρή. Ο Μίμης χτυπά όλα τα κουδούνια στη σειρά. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας κατεβαίνουν αναστατωμένοι. Οι καρδιές χτυπούν δυνατά. Τι κρύβει η μυστηριώδης βαλίτσα; Γιατί είναι τόσο βαριά; Σε ποιον ανήκει τελικά; Ποια είναι η Νίνα με τα πράσινα μαλλιά, την κόκκινη καπελαδούρα και τη γάτα της τη Μελπομένη και γιατί εκείνη βρίσκει τη βαλίτσα-φαινόμενο πανάλαφρη; Οι απαντήσεις στο πανέμορφο, χρωματιστό βιβλίο «Η βαλίτσα της Νίνας», της Λίνας Μουσιώνη, σε εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για παιδιά από 6 ετών. Μόλις το διαβάσετε, σκεφτείτε με τι θα γεμίζατε τη δική σας βαλίτσα!

31Ένα πρωινό ο μπαμπάς ήρθε με τα προβατάκια μας μέσα στην αυλή του σχολείου! “– Μα, για να τα γνωρίσουν οι συμμαθητές σου!” μου είπε ενώ τον κοιτούσα άφωνος. Μια άλλη μέρα οι γονείς μου παρουσιάστηκαν με τις παραδοσιακές στολές τους στη γιορτή που ετοιμάζαμε με την τάξη μου! ” – Αυτή είναι η παράδοσή μας, αγάπη μου! Γιατί με κοιτάς έτσι;” απόρησε η μαμά. Τι άλλο ετοίμαζαν οι γονείς του μικρού πρωταγωνιστή; Τρόμαζε μόνο και να σκεφτεί. Η «Ημέρα του Λουκουμά», του Βασίλη Κουτσιαρή (Ελληνοεκδοτική, εικονογράφηση Χρύσα Σπυρίδωνος), εμπνευσμένη από το υπέροχο έθιμο με τους λουκουμάδες την ημέρα του Αγίου Ανδρέα στην Κω, είναι ένα βιβλίο που με χιούμορ και ευαισθησία καταδεικνύει πως η παράδοσή μας είναι σύγχρονη και παντοτινή, αρκεί να προσαρμόζεται λιγάκι!

32Το παραμύθι της Μαρίας Παπανικολάου «Το παλάτι του ήλιου» (εκδόσεις Καλέντη, εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου) μιλάει για αυτά που χάνουμε ενώ τα έχουμε συνηθίσει, για τις ευθύνες που ορθώνονται εμπρός μας όταν δεν τις περιμένουμε, για τις επιλογές που άλλοτε μας πάνε εμπρός και άλλοτε πίσω ή απλά μας μπερδεύουν και δε δίνουν λύση. Δεν έχει σημασία αν είσαι μικρός ή μεγάλος, σε όλους συμβαίνει. Μια ξαφνική αλλαγή και τίποτε πια δεν είναι το ίδιο. Μια νεαρή βασιλοπούλα πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις και δεν είναι εύκολο. Όταν το «εγώ» ξεχνιέται, η ίδια η ζωή τής δείχνει τον δρόμο και η λύση δίνεται από τους πολλούς. Η δύναμη της σκέψης, η πίστη στον εαυτό μας και στους άλλους, η έννοια του «μαζί» και της κοινότητας παρουσιάζονται σε ένα παραμύθι που μέσα από την αφηγηματική τέχνη και τους στερεοτυπικούς χαρακτήρες μεταφέρει διαχρονικά μηνύματα στα παιδιά από 6 ετών.

33Η πριγκίπισσα Αθηνά θέλει να αποκτήσει ένα άλογο – και τι άλογο! Ολόλευκο, μεγαλοπρεπές, πριγκιπικό! Όμως το μαγικό της ραβδί αρνείται να συνεργαστεί και οι νεράιδες δεν μπορούν να το φτιάξουν. Τι θα κάνει η Αθηνά; Θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει όλα όσα θέλει ή θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό της; Το «Χάλασε το μαγικό ραβδί μου» (εκδόσεις Πατάκη) είναι το πέμπτο βιβλίο της θαρραλέας σειράς της Στέλλας Κάσδαγλη, που μας θυμίζει πως μια αληθινή πριγκίπισσα ξέρει να ζει μαγικά ακόμα κι όταν φτάνει η στιγμή να βασιστεί μόνο στις δικές της δυνάμεις. Η, εικονογραφημένη από τον Τόμεκ Γιοβάνη, Αθηνά είναι η πιο ευρηματική κι αντισυμβατική πριγκίπισσα που έχετε ποτέ διαβάσει και θυμίσει σε αγόρια, κορίτσια αλλά και γονείς πόσο απελευθερωτικό είναι να είσαι ο εαυτός σου, σε μια εποχή που τα πρότυπα γίνονται τοξικά, διαιωνίζουν τα στερεότυπα και τις ανισότητες και εγκλωβίζουν τα παιδιά σε μη ρεαλιστικούς ρόλους και προσδοκίες.

34

Ετοιμαστείτε για μπόλικο χιούμορ και ασταμάτητη δράση, με τα… κυνικά αστεία και απολαυστικά κόμικ «Dog Man 1» και «Dog Man 2-Χωρίς λουρί και φίμωτρο». Η Νο 1 αγαπημένη σειρά στις ΗΠΑ, από τον συγγραφέα του «Καπετάν Βράκα» Ντέιβιντ Πίλκι, ήρθε στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Ο Σκυλάνθρωπος (Ντόγκμαν), ένας αστυνομικός με κεφάλι σκύλου και σώμα ανθρώπου, είναι μια νέα ράτσα δικαιοσύνης που κυκλοφορεί στην πόλη και θα ξετρελάνει τους αναγνώστες από 7 ετών.

35

Γνωρίστε ένα όμορφο καπέλο, που είναι όμως και ξεχωριστό! Μπορεί να ακούει τις σκέψεις όποιου το φοράει. Οι άνθρωποι που συναντά το παίρνουν μαζί τους σε κάμπους και βουνά, θάλασσες και νησιά. Όμως οι σκέψεις τους είναι αυτές που το ταξιδεύουν πολύ πιο μακριά και το γεμίζουν σοφία. Σιγά σιγά το καπέλο αρχίζει να σκέφτεται και να μαθαίνει μέσα από κάθε καινούρια εμπειρία. Τελικά τι χρειάζεται για να ζήσει κανείς ευτυχισμένος; Το βιβλίο της Μαρίας Νομικού «Το καπέλο που άκουγε τις σκέψεις των ανθρώπων» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Πετρούλα Κρίγκου)  δημιουργεί σκέψεις για την ομορφιά, για την αγάπη, για τον σεβασμό στον άλλον, για το νόημα της ελευθερίας και της αναζήτησης και για την αξία της προσφοράς.

36Ο πιο αγαπημένος δάσκαλος της Αστρονομίας, ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει με σαφήνεια στα παιδιά για τον υπέροχο κόσμο του διαστήματος. Με το απολαυστικό εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων «Πες μας παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι» τα μυεί στην ιστορία της διαστημικής περιπέτειας. Οι μικροί αναγνώστες απολαμβάνουν το συναρπαστικό ταξίδι του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος, ακολουθούν τα βήματα που οδήγησαν στην εξερεύνηση της Σελήνης  ̶˗από τα έργα επιστημονικής φαντασίας και τις μεγάλες εφευρέσεις μέχρι τους δορυφόρους και τις πρώτες αποστολές, γνωρίζουν το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ, διαβάζουν όσα αποκάλυψαν οι έρευνες για τον δορυφόρο μας και γνωρίζουν τα σχέδια για τις μελλοντικές μας επισκέψεις σε αυτόν αλλά και όλα τα πιθανά σενάρια για τον αποικισμό του! Το παράρτημα περιλαμβάνει συνοπτική παρουσίαση των αποστολών και εκπαιδευτικά παιχνίδια! Επιπλέον, θα βρείτε φωτογραφίες και βίντεο κρυμμένα σε ηλεκτρονικούς κωδικούς, σκανάροντας με τη σχετική εφαρμογή QR code reader.

37

Πού πηγαίνουν άραγε όλα αυτά τα σκουπίδια που πετάμε, από τα απορρίμματα έως τους ρύπους των εργοστασίων και από τα πλαστικά έως τα διαστημικά σκουπίδια; Πώς επηρεάζουν τον πλανήτη μας και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθεί το πρόβλημα; Μήπως μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε; Το βιβλίο της Jess French «Πού πάνε όλα αυτά;» (εκδόσεις Διόπτρα) είναι γεμάτο με πολλές συναρπαστικές ιδέες που δείχνουν πώς μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον. Ξεκινώντας από μικρά εύκολα πράγματα και απλές αλλαγές στη ζωή μας, μπορούμε να μετατρέψουμε τον πλανήτη μας σε ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουμε!

38«Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας;» Το νέο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά (εκδόσεις Παπαδόπουλος, εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια) μετατρέπει για άλλη μια φορά τους θεούς του Ολύμπου σε δαιμόνιους ντετέκτιβ. Όταν το μήλο της Έριδας χάνεται κι ο Πάρης δεν έχει τι να δώσει στη θεά που θα επιλέξει ως ομορφότερη, το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει τη δεύτερη υπόθεσή του. Περσεφόνη, Άρτεμη και Εστία, που θεωρούν πως η ομορφιά δεν πηγάζει από την εξωτερική εμφάνιση και ίσως πικράθηκαν που δεν ήταν υποψήφιες, συγκεντρώνουν αρχικά τις υποψίες. Κάποια παράξενα όμως κίτρινα ίχνη στην Τρωάδα θα οδηγήσουν τελικά τον Ερμή στο πολυπόθητο μήλο, αλλά και σε ένα μεγάλο δίλημμα…

39«Η γιαγιά τερματοφύλακας», της Σοφίας Μαντουβάλου (Εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Δέσποινα Καραπάνου) είναι ένας διάλογος ανάμεσα σε έναν σούπερ εγγονό που ησυχία δεν έχει και μια σούπερ γιαγιά έτοιμη για όλα. Μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και περιπέτεια, για τις σχέσεις τρυφερότητας και αγάπης που αναπτύσσονται ανάμεσα τους, με αφορμή το αγαπημένο άθλημα του πιτσιρικά. Η γιαγιά δε σκαμπάζει πολλά από ποδόσφαιρο. Είναι όμως καλή μαθήτρια και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του εγγονού της. Κλότσα κλότσα η γιαγιά, κλότσα κλότσα ο εγγονός, βάζουν στο τέρμα της καρδιάς χίλια γκολ απανωτά. Κι εκείνο που δεν ξεχνάνε ποτέ είναι τα γέλια και τα χάχανα σε μερικές ιστορικές στιγμές.

40Έπειτα από ένα πάρτι γενεθλίων, μια παρέα παιδιά κοιτούν γύρω τους και βλέπουν σωρούς σκουπιδιών. Τι θα γίνουν όλα αυτά τα απορρίμματα; Μιλώντας με δασκάλους και ανθρώπους της γειτονιάς, τα παιδιά μαθαίνουν για τον πράσινο τρόπο ζωής. Ανακαλύπτουν ότι μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να συμβάλουν στην προστασία του πλανήτη. Το βιβλίο της Liz Gogerly «Σώσε τον πλανήτη!» (Εκδόσεις Μεταίχμιο), γεμάτο πληροφορίες για το περιβάλλον, ενημερώνει για τον αντίκτυπο που έχουν οι καθημερινές μας συνήθειες σε αυτό και την επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε και δίνει πολλές ιδέες για το πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να σωθεί η Γη μας! Τα κουτάκια ΣΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΟΥ! προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες από 8 ετών τροφή για σκέψη και τα κουτάκια ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ! δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης μας.

41

Όταν η Σούζαν ακούει έναν εκκωφαντικό θόρυβο μέσα στη νύχτα, γλιστρά αθόρυβα στο σκοτάδι για ν’ ανακαλύψει μια παράξενη αμαξοστοιχία μέσα στο σαλόνι του σπιτιού της! Είναι το μαγικό Εξπρές για τις Απίθανες Χώρες που μεταφέρει την αλληλογραφία του μυστικού ταχυδρομείου των τρολ από τη μία άκρη της Ένωσης Απίθανων Χωρών στην άλλη. Το νεαρό κορίτσι επιβιβάζεται στο Εξπρές και καλείται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή: Να παραδώσει ένα δέμα σε μια τρομακτική μάγισσα. Μόνο που το περιεχόμενο του δέματος έχει… άλλη άποψη και η Σούζαν θα ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια, όπου η μοίρα ενός πρίγκιπα κι ενός ολόκληρου παράλληλου κόσμου βρίσκεται στα χέρια της. «Το εξπρές για τις απίθανες χώρες-Το μυστικό ταχυδρομείο των τρολ», της P.G. Bell (εκδόσεις Διόπτρα) είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στην περιπέτεια για παιδιά από 8 ετών.

42Οι εκδόσεις Μίνωας συνεχίζουν τη σειρά μυστηρίου «Μυστικά και χαμένοι θησαυροί»! Ειδικά διασκευασμένες για παιδιά από 8 ετών από τη Χαρά Κατσαρή, με υπέροχη εικονογράφηση, οι ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς μυούν τους αναγνώστες στον κόσμο του μεγαλύτερου ντετέκτιβ όλων των εποχών. Στην «Κορδέλα με τις βούλες», η Τζούλια πεθαίνει, δύο εβδομάδες πριν από τον γάμο της, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Η αδελφή της, Έλεν, αρχίζει να ακούει παράξενους θορύβους – τους ίδιους που άκουγε και η Τζούλια λίγο πριν πεθάνει και φοβάται ότι είναι ζήτημα χρόνου να βρεθεί στην ίδια μοίρα. Μια πλεκτάνη εξελίσσεται σκοτεινά κι ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ο δράστης είναι να πέσει μόνος του σε μια θανατηφόρα παγίδα…

43Στο «Γαλάζιο Ρουμπίνι», που εκλάπη από την κοσμηματοθήκη μιας κόμισσας, η αστυνομία ξεκινά τις έρευνες για να το εντοπίσει, όταν εντελώς αναπάντεχα το κόσμημα εντοπίζεται στον λαιμό μιας χήνας. Πώς ταξίδεψε το πετράδι από μια κοσμηματοθήκη στη μια άκρη της πόλης στον λαιμό μιας χήνας στην άλλη άκρη; Ένα ακόμα μυστήριο για τον Χολμς και τον Γουάτσον, οι οποίοι εμπλέκονται σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο για να σώσουν τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου.

44Η στενοχώρια του πατέρα της είναι τόσο μεγάλη, που η Όλιβ τη φαντάζεται σαν έναν πελώριο ελέφαντα που τον ακολουθεί παντού. Ο γκρίζος ελέφαντας είναι κολλημένος επάνω του σαν σκιά και η Όλιβ εύχεται να μπορούσε να κάνει κάτι ώστε να τον διώξει μια για πάντα. Με τη βοήθεια του παππού της και του καλύτερού της φίλου, η Όλιβ θα βάλει μπροστά ένα σχέδιο. Θα τα καταφέρει όμως; Πώς μπορείς να διώξεις κάτι τόσο μεγάλο; «Ο Ελέφαντας» του Πίτερ Κάρναβας (εκδόσεις Παπαδόπουλος) είναι ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο με έμμεση αναφορά σε ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη σύγχρονη κοινωνία, την κατάθλιψη. Όμως, δεν είναι στενάχωρο, αλλά δίνει ένα υπέροχο και αισιόδοξο μήνυμα, μάθημα ζωής στους μικρούς αναγνώστες από 8 ετών.

45Όταν νιώθεις αγχωμένος, ιδρώνεις και η καρδιά σου χτυπάει πιο γρήγορα. Όταν, όμως, ο Τσάρλι αγχώνεται μεταμορφώνεται σε ζώο! Εντωμεταξύ, οι δουλειές του μπαμπά του πάνε απ’ το κακό στο χειρότερο, μπορεί να χρειαστεί να μετακομίσει στο σπίτι της θείας Μπρέντα με τις δεκαεφτά γάτες και το ξύλινο πόδι, ενώ είναι ολοένα και πιο δύσκολο να ελέγξει τις δυνάμεις του. Ευτυχώς, οι κολλητοί του είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Ο Σαμ Κόουπλαντ, μετά το σπαρταριστό «Ο Τσάρλι γίνεται κοτόπουλο», επιστρέφει στις Εκδόσεις Ψυχογιός με το δεύτερο βιβλίο της χιουμοριστικής σειράς του για παιδιά από 9 ετών, όπου… «Ο Τσάρλι γίνεται Τ-Ρεξ».

46Η Ήβη μπορεί και μιλά με τα ζώα μέσα από τη σκέψη της, αλλά ο μπαμπάς της της έχει απαγορέψει να κάνει. Όταν όμως ένα λαγουδάκι της ζητά να το ελευθερώσει από το κλουβί του, ο μπαμπάς αναγκάζεται να της πει την αλήθεια: Πριν από χρόνια, η μαμά της, που κι εκείνη μιλούσε με τα ζώα, προσπάθησε να σταματήσει τον κακό Μόρτιμερ Τζ. Μόρτιμερ από το να αφανίσει το Δάσος του Αμαζονίου. Μετά τον θάνατο της, ο μπαμπάς τούς πήρε μακριά και άλλαξε τα ονόματά τους, για να μην μπορεί ο Μόρτιμερ να τους βρει. Έτσι, η Ήβη σταματά να χρησιμοποιεί το χάρισμά της, αλλά μερικές εξαφανίσεις ζώων στη γειτονιά τής δείχνουν ότι ο Μόρτιμερ είναι στα ίχνη τους. Δεν έχει πια άλλη επιλογή από το να τον αντιμετωπίσει, έχοντας μαζί της ένα λαίμαργο σπουργίτι, μια σαύρα που λέει το μέλλον, ένα φίδι με μυστικά και τον πιο αισιόδοξο σκύλο του κόσμου. Ο αγαπημένος μας Ματ Χέιγκ επιστρέφει με «Το χάρισμα της Ήβης» (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Αργυρώ Πιπίνη, εικονογράφηση Έμιλυ Γκραβέτ), μια συναρπαστική ιστορία για παιδιά από 8 ετών, που ακροβατεί μεταξύ περιπέτειας και συγκίνησης, και μιλά για τη συμπόνια, το περιβάλλον και την ανάγκη να αναγνωρίσουμε ότι τα πάντα στον φυσικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους.

47Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί η νέα αστυνομική σειρά βιβλίων των Nuria Aparicio και The Crazy Haacks όπου «3 τρελοί YouΤubers» κατεβάζουν… τρελές ιδέες! Στο «Απίστευτη κάμερα… κλικ!», μια βιντεοκάμερα με μυστικές δυνάμεις είναι ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. 48Στο «Μυστικό του δαχτυλιδιού» έρχεται ένα  διαφορετικό unboxing και ένα δαχτυλίδι από το μέλλον. Ετοιμαστείτε για απίστευτες περιπέτειες, μπλεξίματα και γέλια μέχρι δακρύων!

49

Η Μέρι είναι ένα κορίτσι που δεν αγαπάει το διάβασμα. Αγαπάει, όμως, τη μουσική και το μέτρημα. Με τον αγαπημένο της μετρονόμο μετράει όχι μόνο μουσικά μέτρα, χρόνους, ρυθμούς, παύσεις και διαστήματα, αλλά και ονόματα, καβγάδες, παράδοξα, πρωτόγνωρα, πανωλεθρίες, θριάμβους και θαύματα. Η βραβευμένη Κατερίνα Λαγού επιστρέφει στις Εκδόσεις Ψυχογιός με το βιβλίο «Μαρία Κάλλας. Το κορίτσι με τα χίλια ονόματα», τη μυθιστορηματική βιογραφία των παιδικών και νεανικών χρόνων της κορυφαίας φωνής του εικοστού αιώνα στον χώρο του λυρικού θεάτρου, που ζωντανεύει μια άγνωστη πτυχή της ζωής της μεγάλης σοπράνο. Για παιδιά από 9 ετών, σε εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου.

50«Ο Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι ένα σημαντικό και αγαπητό έργο της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η πρώτη παιδική θεατρική διασκευή του από την Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου (εκδόσεις Σοκόλη), σε έμμετρο λόγο (100 τετράστιχα χωρισμένα σε 7 σκηνές), προτείνεται τόσο για παραστάσεις παιδικού θεάτρου όσο και για σχολικές παραστάσεις. Συνοδεύεται από σκηνικές προτάσεις για το ανέβασμά του, προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και γραφής, γλωσσάρι, βιβλιογραφία-πηγές και μουσικά έργα σχετικά με τον Ερωτόκριτο και ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική και ιταλική βιβλιογραφία για εκπαιδευτικούς θεάτρου και εμψυχωτές. Το εξώφυλλο ζωγράφισε η Χαρά Γιασεμάκη.

51Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Γκριζούπολη και τους κατοίκους της. Η ζωή όπως την ξέρουν τελειώνει. Έχουν φροντίσει γι’ αυτό τα δέντρα του πλανήτη, που, θέλοντας να σώσουν τη Φύση, θα ενεργοποιήσουν δυνάμεις άγνωστες στους ανθρώπους. Όμως ακόμη και για τα θαύματα χρειάζεται προσπάθεια. Μέσα από το βιβλίο της Ελένης Κωνσταντινίδου «Οι τελευταίες μέρες της Γκριζούπολης» (Εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση Ραφαέλλα Κόνη) οι νεαροί αναγνώστες γίνονται μάρτυρες μιας ιστορίας που κανένας άλλος δε γνώρισε ποτέ. Πώς ταξιδεύουν τα δέντρα; Πώς γίνεται μέσα από ένα χωροτούνελ να βρεθείς στον Αμαζόνιο; Μπορεί μια ομάδα παιδιών και ένας παπαγάλος να ηγηθούν μιας μάχης που έχει σκοπό να αλλάξει τον κόσμο; Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, τα παιδιά γνωρίζουν τα δέντρα-πρωταγωνιστές, με τα αληθινά τους ονόματα και χαρακτηριστικά.

52Όταν ο θρυλικός Οδυσσέας παίρνει τον δρόμο της επιστροφής από την Τροία για την Ιθάκη, ούτε καν υποψιάζεται τους τρομερούς κινδύνους που θα αντιμετωπίσει: ανθρωποφάγους γίγαντες, έναν Κύκλωπα, ένα τέρας με έξι κεφάλια, μοχθηρές σειρήνες, τρομακτικά πνεύματα και μια κακιά μάγισσα. Το έπος του Ομήρου ξετυλίγεται μέσα από ευφάνταστα κόμικς για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Κι όσες φορές κι αν την έχετε διαβάσει, σε κάθε μορφή, όσο κι αν ξέρετε… τι θα γίνει παρακάτω, το νέο graphic novel «Η Οδύσσεια σε κόμικς», των Ράσελ Πάντερ και Φαμπιάνο Φιορίν, (Εκδόσεις Ψυχογιός) θα σας κάνει να αγαπήσετε ξανά μια από τις σπουδαιότερες και αρχαιότερες λογοτεχνικές περιπέτειες.

53Ένα βράδυ, από έναν ξένο και μακρινό τόπο, με τρόπο μαγικό, τρυπώνουν σε ένα μουσείο μια κούκλα κι ένα κορίτσι. Είναι η ώρα που οι κούκλες του μουσείου ξυπνούν και αφηγούνται την ιστορία της ζωής τους. Την αρχή κάνει η πλαγγόνα, η κούκλα της αρχαίας Ελλάδας. Στη συνέχεια παίρνει τον λόγο μια κούκλα του Βυζαντίου. Κατόπιν οι κουτσούνες μάς ταξιδεύουν στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου, η Μπεμπέκα μάς κερνάει γλυκό της Σμύρνης, και ο Λουκάς στήνει παραστάσεις στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Κοινός παρονομαστής όλων των αφηγήσεων της Γλυκερίας Γκρέκου, στο νέο βιβλίο της «Οι κούκλες του Μουσείου» (εκδόσεις Ψυχογιός, εικονογράφηση Κατερίνα Χαδουλού), είναι η καθημερινότητα, ένας πόλεμος και, κυρίως, η παρουσία της κούκλας στη ζωή του παιδιού. Γιατί όλα τα συμβάντα στη ζωή των παιδιών, ευχάριστα ή δυσάρεστα, θα έχουν αντίκτυπο στην κούκλα τους. Για αναγνώστες από 10 ετών.

54«Η μαλαματένια βελανιδιά», του Μιχάλη Μακρόπουλου (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικονογράφηση  Κατερίνα Χαδουλού) είναι μια ονειρική ιστορία ωρίμασης και αφύπνισης για όλες τις εποχές και όλες τις ηλικίες, με κεντρικό πρόσωπο τη δεκάχρονη Αθηνά και με οδηγό στο ταξίδι της το μαγικό βελανίδι τής μαλαματένιας βελανιδιάς. Ανέλπιστοι φίλοι και εχθροί, ζώα, δέντρα και πουλιά σοφά, γενναία, πονηρά, νεράιδες φεγγαρόμορφες… Όλη η μαγεία τής μέσα και της έξω φύσης επιστρατεύεται για χάρη του παιδικού αχαρτογράφητου έρωτα. Μια ολονύχτια περιπέτεια στο δάσος, σύγχρονη και αλλοτινή, στα χνάρια του ελληνικού παραδοσιακού παραμυθιού.

55Μα πόσο χάλια μπορούν να είναι όλα για την Άννα Χ.; Ο Στέφανος μάλλον δεν έχει ιδέα ποια είναι, η μαμά γράφει για τα δικά της προβλήματα στο Mamoblog της και η τριήμερη εκδρομή που τόσο περίμενε αναβάλλεται, χωρίς να ανακοινωθεί καινούρια ημερομηνία! Ευτυχώς έχει τη Μαρίζα και τον Γιάννη, που αναλαμβάνουν δράση για να μην βλέπουν την κολλητή τους να βράζει στο ζουμί της. Το νέο βιβλίο της Φυτούλας Βακανά «Ο Στέφανος, η εκδρομή και άλλες έγνοιες για την Άννα Χ.» (εκδόσεις Πατάκη) απευθύνεται σε προέφηβους και έφηβους που νιώθουν ότι όλα πάνε εντελώς στραβά! Μέσα όμως από το γέλιο, που πάει χέρι χέρι με το κλάμα, θα μάθουν, μαζί με την Άννα Χ., λίγο καλύτερα τον εαυτό τους και τους γύρω τους και θα συνειδητοποιήσουν ότι με την κατάλληλη παρέα όλα, ακόμα και τα αδύνατα, μπορούν να συμβούν.

56Ο δεκαεξάχρονος (και όχι και τόσο ανοιχτά γκέι) Σάιμον Σπίαρ μισεί τα δράματα, εκτός από εκείνα στα οποία παίζει στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Όταν όμως ένα ιμέιλ του πέφτει σε λάθος χέρια, το μεγάλο του μυστικό κινδυνεύει να αποκαλυφθεί. Ο Σάιμον είναι πια θύμα εκβιασμού: Αν δεν βοηθήσει τον κλόουν της τάξης να τα φτιάξει με το κορίτσι των ονείρων του, η σεξουαλική του ταυτότητα θα γίνει βούκινο. Και το χειρότερο: Το ίδιο θα πάθει και ο Μπλου, το μυστηριώδες αγόρι με το οποίο ανταλλάσσει καθημερινά ιμέιλ. Και ενώ η εξ αποστάσεως σχέση του με τον Μπλου μοιάζει όλο και περισσότερο με φλερτ, το μπέρδεμα φτάνει και στους τρεις κολλητούς του. Τώρα, ο Σάιμον θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να προλάβει τις εξελίξεις και να αποκαλύψει την αλήθεια, χωρίς να χάσει τους φίλους του —και, πάνω απ’ όλα, την ευτυχία που θα μπορούσε να ζήσει μαζί με το πιο γλυκό αγόρι που έχει γνωρίσει στη ζωή του. Στο crossover μυθιστόρημά της «Ο Σάιμον ενάντια στην ανθρωπότητα» (εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Γιώργος Παναγιωτάκης-Καρολίνα Μιζάν), η Μπέκι Αλμπερτάλλι αποδίδει πειστικά την οπτική ενός ανοιχτόκαρδου μα μπερδεμένου 16χρονου, που ψάχνει θέση στο περιβάλλον του.

Leave a Reply