ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ. Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

47381889_1204351663039570_885033132951076864_nΌταν το παραμύθι, η ποίηση και η ψυχανάλυση συναντιούνται σε εικόνες γεμάτες στοργή τότε η ζωή αποκτά την πιο όμορφη σκηνή στην οποία ζωντανεύει το θαύμα της σχέσης μητέρας-βρέφους. Στο βιβλιο της Μαριαλένας Σπυροπούλου “Ο Μαγικός Καθρέφτης” (εκδόσεις Μεταίχμιο, εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη) μητέρα είναι ο κόσμος που εμπεριέχει. Ο κόσμος που εμπεριέχει το σύμπαν ενός πλάσματος που καλά καλά δεν ορίζει το ίδιο του το σώμα.

Καθώς εκείνο μεγαλώνει ξεκινούν οι λειτουργίες του εγκεφάλου του να ωριμάζουν και όλα γύρω του να διαχωρίζονται. Καθώς το χάδι της μητέρας αποκτά την λειτουργία του σημαντικού άλλου και οι αισθήσεις γίνονται αντιληπτές στον εξωτερικό φλοιό της ανθρώπινης ύπαρξης, τότε η μητέρα εμφανίζεται σαν οντότητα διαφοροποιημένη από το σώμα του βρέφους. Αν η μητέρα αντέξει αυτή τη διαφοροποίηση, αν όχι μόνο την αντέξει αλλά την «ευλογήσει» θα επιτρέψει στο παιδί όλα όσα «καθρέφτισε».

Το μωρό θα καταφέρει όλα όσα είδε μέσα από τα μάτια της ψυχής της μητέρας του να τα εσωτερικεύσει και να στολίσει με αυτά τον εσωτερικό χώρο της ύπαρξης του. Γιατί μόνο αν η μάνα αντέξει και επιτρέψει στο μωρό της να κάνει και άλλες σχέσεις, όχι μόνο με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος της αλλά και σχέσεις με τον ίδιο τον περιβάλλοντα χώρο, με τα αντικείμενα που τον περιβάλλουν, μόνο τότε το μωρό της θα καταφέρει να αποκτήσει έναν χώρο δικό του!

Η μητέρα, ο μαγικός καθρέφτης και η «ευλογημένη» σχέση θα επιτρέψουν στο μικρό παιδί να αποκτήσει ένα χώρο μέσα του, να εσωτερικεύσει, να χωρέσει και με τη σειρά του σαν ενήλικας πια όταν έρθει η ώρα θα καθρεφτίσει την ίδια τη ζωή!

Ο μαγικός καθρέφτης

Λίγα λόγια για το βιβλίο “Ο μαγικός καθρέφτης”: Σαν µέσα από έναν καθρέφτη πραγµατοποιείται η µαγική συνάντηση του µωρού µε τη µητέρα του. Μόλις γεννηθεί το παιδί και για τους πρώτους µήνες έχει ανάγκη το βλέµµα της µητέρας του για να χτίσει τον εσωτερικό του κόσµο και κυρίως τον τρόπο που θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του σιγά σιγά. Κάπως έτσι ξεκινά το πρώτο του εσωτερικό ταξίδι, που ανοίγει τον δρόµο για όσα θα ακολουθήσουν. Η ποίηση και το παραµύθι συναντούν την ψυχαναλυτική θεωρία σε ένα βιβλίο για αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Leave a Reply