ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

84409008_3342348489168939_8343542415696592896_oH επιτυχημένη ιδέα των Μουσικών Παραμυθιών στη Στέγη συνεχίζεται με μια νέα ανάθεση σύνθεσης για αφηγητή και ορχήστρα, με έμπνευση από μύθους, έθιμα σύμβολα και μορφές από το αποκριάτικο καρναβάλι. Φέτος, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ παρουσιάζει δύο νέα, αποκριάτικα, μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο σε δύο συναυλίες, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Το πρώτο παραμύθι, με τίτλο «Ο Πετεινός στο καρναβάλι», παρουσιάζεται σε σύνθεση του Άγγελου Αγγέλου, κείμενο του Κώστα Φασουλά και αφήγηση από τον Λευτέρη Ελευθερίου: Ένας τεχνίτης πετεινός, πολύξερος και κατεργάρης, με γένια προφήτη, έχοντας στην πλάτη του ένα τσουβάλι με σύνεργα για καρναβάλι, ανταποκρίνεται μεγαλόψυχα στις επιθυμίες των φίλων του, να ζήσουν, έστω για λίγο, το αποκριάτικο όνειρό τους…

Στο δεύτερο παραμύθι, με τίτλο «Αποκριάτικο ξόρκι», σε σύνθεση του Τάσου Ρωσόπουλου, κείμενο της θεατρικής ομάδας ΦΛΟΥ και αφήγηση από τους ηθοποιούς της ομάδας, η μάγισσα της Αποκριάς δεινοπαθεί από τους κατοίκους της Μιροβιλιόζας, καθότι το αγαπημένο μουσικό της όργανο, η τούμπα, αποτελεί για αυτούς λόγο περιφρόνησης και ειρωνείας. Ως απάντηση στα δεινά της, η μάγισσα θα εμπνευστεί ένα μαγικό ξόρκι…

Ο Κώστας Φασουλάς και η θεατρική ομάδα ΦΛΟΥ μιλούν στο Τaλκ για για τα αποκριάτικα μουσικά παραμύθια τους.

kostas_fassoulasΟ πετεινός στο καρναβάλι

Στο αποκριάτικο μουσικό  παραμύθι «Ο Πετεινός στο καρναβάλι» συναντάμε τις διηγήσεις ενός τεχνίτη πετεινού, εμπνευσμένου και κατεργάρη, διηγήσεις μέσα από την πολύχρονη και πολύξερη μαστορική του, για την κατασκευή αποκριάτικων  στολών, με αποκλειστικούς αποδέκτες  φίλους του από το ζωικό βασίλειο. Στις ιστορίες, που με τρόπο μοναδικό αφηγείται ο τεχνίτης αυτός πετεινός, καμαρώνει για τα σπουδαία του επιτεύγματα, κομπάζει για τις ευρηματικές ιδέες του, και κάπου κάπου γελάει με τα στραβά κι ανάποδα που κατά καιρούς του έχουν συμβεί, από τις ανέλπιστες επιθυμίες  των φίλων που επισκέπτονται το κοτέτσι του τις ημέρες του καρναβαλιού.

Ο Κατεργάρης πετεινός δεν θα ξεχάσει να συστηθεί στα παιδιά, αναφερόμενος στις μεγάλες αρετές του, τις αραδιάζει μάλιστα με περίσσιο θάρρος και υπερηφάνεια. Μπορεί μας λέει «Μ’ ένα ξυλάκι παγωτού, και με φτερό ενός αητού, να φτιάξει ελικόπτερο και τρένο κι αεροπλάνο κοκορένιο», ενώ  σε μια έκρηξη αυτοαναφορικότητας  τον ακούμε να ομολογεί: «Έχω τα γένια του προφήτη/ κι ένα καλώδιο στη μύτη/ τι κι αν με λένε πετεινό/ μπορώ και να τηλεφωνώ». 

Παραστατικός και ευφάνταστος στις διηγήσεις του, θυμάται ξεχωριστές στιγμές της καρναβαλικής ζωής του, όπως την βαθιά επιθυμία του πελεκάνου να επισκεφτεί το καρναβάλι ως κάτασπρο λιοντάρι, το  όνειρο της αλεπούς να ντυθεί επιτέλους ελεφαντίνα, το σχέδιο της χελώνας να  βρεθεί στο καρναβάλι ως πειρατίνα, και τη μανία της πάπιας να γίνει ίδια με την Μπάρμπι, ακόμη κι αν έφτασε να  ακροβατεί  στα τακούνια, λες κι ήταν όρθια πιρούνια…

Κώστας Φασουλάς 

mousikosynoloxorkiΑποκριάτικο ξόρκι

«Η μόνη μας πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία»- Ρολάν Μπαρτ

Η στιγμή που το Ελληνικό Σχέδιο μας πρότεινε να συνεργαστούμε στον θεσμό των Μουσικών Παραμυθιών ήταν η στιγμή ακριβώς που αναζητούσαμε έναν τρόπο να μοιραστούμε με την μουσική, την πρωτότυπη μουσική, τους κόσμους των παραμυθιών μας. Ενθουσιαστήκαμε! Σ’ αυτήν τη συνθήκη  μάλιστα δεν επρόκειτο για απλή μοιρασιά αλλά για συνδημιουργία ενός ολόκληρου κόσμου εκ του μηδενός!

Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα! Εμείς, η ομάδα Φλου,  δεν συνηθίζαμε να γράφουμε παραμύθια. Εμείς διασκευάζουμε παραμύθια για το θέατρο στο ραδιόφωνο!

Κι όμως..

Ευχαριστούμε το Ελληνικό Σχέδιο και ιδιαίτερα την Ραλλού Βογιατζή και φυσικά τον Τάσο Ρωσόπουλο  που μας έδωσαν τον χώρο να ανακαλύψουμε τον δικό μας δρόμο σ’ αυτήν τη σπάνια και πολύτιμη πρωτοβουλία τους, τον θεσμό των Μουσικών Παραμυθιών.

Κι έτσι γράψαμε τελικά ένα παραμύθι σε θεατρική φόρμα! Και το κάναμε αλήθεια με μεγάλο κέφι, αγάπη και αγωνία .

Ανακαλύψαμε την μάγισσα Αρλέτα με την τούμπα της, που ήθελε να καταστρέψει τον αποκριάτικο χορό και είχε πολύ σοβαρούς λόγους για να το κάνει! Τον Ρεμί, το θαρραλέο αγόρι και βέβαια την Μιραβιλιόζα, το νησί όπου όλα μπορούν να συμβούν. Ώσπου φτάσαμε να αντιληφθούμε  τη δύναμη της μουσικής και του τραγουδιού,  την δύναμη του διαφορετικού η ακόμα και του αλλόκοτου. Και με μεγάλη έκπληξη είδαμε πως αυτό που για κάποιους φαίνεται αλλόκοτο υπό συνθήκες μπορεί να μεγαλουργήσει!

Είναι μεγάλη τύχη και ευλογία η συνάντηση, πόσο μάλλον η συνεργασία,  με «ομοϊδεάτες» δημιουργούς και οι Φλου σταθήκαμε για ακόμη μια φορά τυχεροί. Αναφερόμαστε στον Τάσο Ρωσόπουλο, τον Κώστα Φασουλά, τον Άγγελο Αγγέλου, τον Λευτέρη Ελευθερίου, τον Πάρι Μέξη, τους Ventus Ensemble και τον Μιχάλη Οικονομου που θα διευθύνει όλες τις τρελές ιδέες μας.

Ομάδα Φλου (Βερόνικα Δαβάκη, Ελένη Δαφνή, Δημήτρης Μαγγίνας, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος. Στην παράσταση συμμετέχει και ο Κωνσταντίνος Μαραβέλιας)

μουσικά παραμύθια

Ο Πετεινός και Το ξόρκι της Απόκριας

Κύκλος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

Δύο Μουσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχηστρικό σύνολο

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 | 18:00

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 | 17:00

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συντελεστές

Κύκλος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς

Συνθέτες: Άγγελος Αγγέλου, Τάσος Ρωσόπουλος

Συγγραφείς: Κώστας Φασούλας, Θεατρική Ομάδα ΦΛΟΥ

Μιχάλης Οικονόμου

Διεύθυνση Ορχήστρας: Μιχάλης Οικονόμου

Ventus ensemble

Ορχηστρικό Σύνολο:

Ventus Ensemble

Όθωνας Γκόγκας, φλάουτο

Γιάννης Οικονόμου, όμποε

Δημήτρης Ντακοβάνος, φαγκότο

Γιάννης Γούναρης, κόρνο

Δημήτρης Γκόγκας, τρομπέτα

Σπύρος Βέργης, τρομπόνι

Μενέλαος Μωραΐτης, τούμπα

Σπύρος Λάμπουρας, κρουστά

Παναγιώτης Ζιάβρας, κρουστά

Δημήτριος Μαρίνος, πιάνο

Αφηγητές: Λευτέρης Ελευθερίου, Θεατρική Ομάδα ΦΛΟΥ

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 | 18:00

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 | 17:00

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ο Πετεινός και το ξόρκι της Απόκριας

Εισιτήρια

Κανονικό: 10 €
Παιδικό (έως 15 ετών), Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8 €
Παρέα 10+ άτομα, Κάτοικος Γειτονιάς: 7 €
Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: 5 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@onassis.org

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Η υπηρεσία e-ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας ή τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

2130178200 – Τετάρτη-Παρασκευή 13:30-21:30, Σάββατο-Κυριακή 9:30-21:30

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)
Ωράριο λειτουργίας: Τα ταμεία της Στέγης θα λειτουργούν τις ημέρες των παραστάσεων 18:30-21:30
Γίνονται δεκτές πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
Σημεία πώλησης εκτός Στέγης
Στο δίκτυο καταστημάτων Public
Στο κατάστημα IANOS της οδού Σταδίου (η αγορά εισιτηρίων πραγματοποιείται μόνο με μετρητά)

https://www.onassis.org/el/whats-on/musical-fairytales-narrator-and-orchestra-carnival

Leave a Reply