ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ) ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

78080576_10158201030434497_7208332226642051072_oΆλλο ένα φρικτό έγκλημα, άλλη μια γυναικοκτονία, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ηράκλειο της Κρήτης, “συγκλονίζοντας” (ξέρετε, πάλι έπεσαν από τα σύννεφα) την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, το φονικό έγινε περίπου στις 3.00 τα ξημερώματα, όταν στην περιοχή της Αλικαρνασσού ένας 54χρονος άνδρας σκότωσε την 33χρονη σύζυγό του μέσα στο σπίτι τους. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει ένα 4χρονο παιδάκι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο άνδρας έβγαλε κυνηγετική καραμπίνα  και με δύο σφαίρες έκοψε το νήμα της ζωής της άτυχης γυναίκας. Το ζευγάρι νωρίτερα διασκέδαζε σε ταβέρνα με φίλους και όπως συνήθως λέγεται από συγγενείς και φίλους πριν από έκαστη γυναικοκτονία “τίποτα δεν προμήνυε την τραγική κατάληξη”. Επιστρέφοντας όμως στο σπίτι, ξεκίνησε ένας καβγάς, “που αποδίδεται ενδεχομένως και σε ζήλια από την πλευρά του άνδρα”.

Οι γείτονες, ξέρετε, αυτοί που μιλάνε ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ “ΕΟΡΤΗΣ”, αναφέρουν ότι ο 54χρονος ζήλευε την 33χρονη σύζυγό του και κατά διαστήματα υπήρχε μεγάλη ένταση στη σχέση τους. «Έδερνε στον δρόμο τη γυναίκα του», ανέφερε χαρακτηριστικά κάποιος γείτονας (ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ;;;;;) «Πήγαιναν και την έπαιρναν από τα χέρια του οι γείτονες» (Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΠΟΤΕ;;;;) είπε μια ηλικιωμένη. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων που επικαλείται η ιστοσελίδα cretalive, η 33χρονη επειδή δεν άντεχε τη βάναυση συμπεριφορά του, πριν από καιρό επέστρεψε στο σπίτι των γονιών της (άραγε τη στήριξαν; Πώς της επέτρεψαν να επιστρέψει;;;).. Όμως, αυτό το διάστημα “φαίνεται πως είχαν λύσει τις διαφορές τους” και η άτυχη γυναίκα είχε επιστρέψει στο διαμέρισμα του ζευγαριού.

Μετά το έγκλημα ο δράστης έφυγε από το σπίτι για να παραδοθεί και να συλληφθεί στη συνέχεια έπειτα από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία. Το κυνηγετικό όπλο κατασχέθηκε, ενώ η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου και ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «γυναικοκτονία είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες. Η γυναικοκτονία συνήθως διαπράττεται από άντρες αλλά κάποιες φορές συνεργούν και γυναίκες, συνήθως μέλη της ίδιας οικογένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις γυναικοκτονία διαπράττει σύντροφος ή πρώην σύντροφος που συνήθως είχε και μακρόχρονη κακοποιητική συμπεριφορά, απειλούσε, κακοποιούσε ή/και εκφόβιζε τη γυναίκα, η οποία πολύ συχνά βρίσκεται σε θέση φυσικής ή/και οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με αυτόν».

Οι τελευταίες μέρες του 2019 σημαδεύονται από μία ακόμη γυναικοκτονία που συνιστά ακραία μορφή έμφυλης και σεξιστικής βίας, μια και οι γυναικοκτονίες διαπράττονται με κίνητρο την άσκηση κοινωνικού ελέγχου όχι μόνο στα στα σώματα αλλά κυρίως στις επιλογές των γυναικών. Στην ουσία οι γυναικοκτονίες είναι εγκλήματα που στηρίζονται στις βαθιά εμπεδωμένες κοινωνικές αντιλήψεις και έμφυλα στερεότυπα, σύμφωνα με τα οποία  οι γυναίκες είναι κατώτερες, υποτελείς στην ανδρική εξουσία, και δυνητικά μπορούν να «τιμωρηθούν», «ελεγχθούν» και «σωφρονιστούν» μέσω της έμφυλης βίας.

Leave a Reply