ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

59701819_573685826373697_75319192202510336_nΠολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί να επιλέξουν για την πρώτη εκπαίδευση του παιδιού τους ένα μοντεσσοριανό σχολείο. Το Τaλκ μίλησε με την Ραμόνα και την Τίνα από το Montessori Community School, οι οποίες αναφέρθηκαν σε 10 βασικά χαρακτηριστικά του μοντεσσοριανού περιβάλλοντος.

  1. Στο μοντεσσοριανό σχολείο, το παιδί μαθαίνει ζώντας. Η μοντεσσοριανή εκπαίδευση είναι αισθητηριακή, οπότε και η γνώση στηρίζεται στις εμπειρίες του.
  2. Κάθε παιδί είναι σώμα, νους, ψυχή και οτιδήποτε το περιβάλλει μέσα σε μία μοντεσορριανή τάξη υπηρετεί την τρίπτυχη αυτή ανάπτυξη.
  3. Η συνύπαρξη μικρών παιδιών, μεικτών ηλικιών, διαμορφώνει μια εμβρυακή μορφή κοινωνίας στο πλαίσιο της οποίας μεγάλοι και μικροί ζουν με αποδοχή, με σεβασμό και με αγάπη και συμβάλλουν ασυνείδητα ο ένας στην ανάπτυξη του άλλου.
  4. Στο μοντεσσοριανό σχολείο, καλλιεργείται και ενθαρρύνεται η ανεξαρτησία και η αυτό-φροντίδα από την πρώτη κιόλας μέρα (π.χ. ντύσιμο, φαγητό, τουαλέτα).
  5. Το παιδί επιλέγει κάποια δραστηριότητα με βάση το προσωπικό του ενδιαφέρον και έχει την ελευθερία να δουλέψει με τον δικό του ρυθμό, ενδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό την αυτοδυναμία του και την αυτοπεποίθησή του
  6. Το μοντεσορριανό υλικό στηρίζει την αυτοεκπαίδευση. Δουλεύοντας με κάποιο υλικό, το παιδί εξελίσσει τη δουλειά του, αξιολογώντας τις ενέργειές του σε σχέση με το αποτέλεσμα.
  7. Ενθαρρύνεται η συνεργασία και τα ομαδικά παιχνίδια, χωρίς την συμμετοχή ενηλίκων.
  8. Οι κύκλοι κοινωνικής αγωγής που γίνονται κατά την διάρκεια της ημέρας εισάγουν στα παιδιά, με τη μορφή παρουσίασης, συνήθειες που εκφράζουν σεβασμό προς τον εαυτό αλλά και τους άλλους και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνδεόμαστε ο ένας με τον άλλο με αξιοπρέπεια, ελευθερία και σεβασμό.
  9. Μέσα από το μοντεσσοριανό υλικό, εισάγονται στο παιδί αφηρημένες έννοιες με απτό τρόπο, βοηθώντας το να κατανοήσει τον κόσμο που το περιβάλλει και να προσαρμοστεί ευκολότερα σε αυτόν.
  10. Η παιδαγωγός καθοδηγεί, παρουσιάζοντας το υλικό στο παιδί και βοηθώντας το παιδί να λειτουργήσει αυτόνομα. Δεν παρεμβαίνει στη δουλειά των παιδιών και ο ρόλος της βασίζεται στην παρατήρηση.

Σε ένα μοντεσσοριανό περιβάλλον λοιπόν, συνήθως συναντάμε παιδιά:

  • Χαρούμενα, με λαχτάρα να εξερευνήσουν και να μάθουν τον κόσμο, όντας τα ίδια οδηγοί της μάθησής τους.
  • Δημιουργικά, με δυνατότητα να επιλύουν προβλήματα και να σκέφτονται αυτόνομα.
  • Ευέλικτα και προσαρμοστικά, χάρη στις εμπειρίες ζωής που τους προσφέρει το περιβάλλον τους.
  • Παιδιά με εσωτερική δύναμη, καθώς εισπράττουν αποδοχή και εκφράζονται ελεύθερα και κοινωνικά υπεύθυνα, με σεβασμό και μια βαθιά αγάπη για τους άλλους, η οποία πηγάζει μέσα από μια συνύπαρξη με ελεύθερη επιλογή, αλλά και όρια.

Αυτές οι ποιότητες είναι το διαβατήριο για κάθε ταξίδι ζωής.

Η μοντεσσοριανή εκπαίδευση, με άλλα λόγια, στηρίζει και ενθαρρύνει την πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού και την εξέλιξη του σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια για να επηρεάσει την ατομική και κοινωνική του πραγματικότητα.

Ουσιαστικά, προετοιμάζει το παιδί για τη ζωή και σε αυτό αποδίδεται και η διαχρονικότητά της.

μοντεσσοριανό σχολείο

Montessori Community School

Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου 59, Λυκόβρυση

FB

Το σχολείο άνοιξε τον Ιανουάριο 2019 και εγγραφές γίνονται όλο τον χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού γνωριμίας με το Montessori Community School, επικοινωνήστε στο:  info@montessoricommunityschool.gr και 210 2801600

Leave a Reply