ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΩΝ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ

Ηλίας ΚαρελλάςΚαλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει διακοπές, χαλάρωση, ραστώνη, μπάνια, παγωτά, εκδρομές, παιχνίδι και… έρωτες! Ταξιδέψτε, σας παρακαλώ, μερικά χρόνια πίσω και θυμηθείτε τους. Θυμηθείτε τα αγόρια και τα κορίτσια των διακοπών, σε χωριά, εξοχικά, κατασκηνώσεις και παντός είδους θέρετρα, που έκαναν την καρδιά σας να βροντοχτυπά. Θυμηθείτε πώς αναστατωνόσασταν και δεν ξέρατε τι να κάνετε την αναστάτωση αυτή! Θυμηθείτε πώς τους αναπολούσατε τους χειμώνες και πώς τους περιμένατε τα επόμενα καλοκαίρια. Ανατρέξτε κι εσείς στο παρελθόν, όπως κάνει ο σκιοπαίχτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς.

Κάθε καλοκαίρι σαν παιδί για τουλάχιστον δύο μήνες πήγαινα στο χωριό του πατέρα μου, στους Αγριάνους Λακωνίας, ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά στα 1000 μέτρα του Πάρνωνα… Για μένα ήταν και είναι το ομορφότερο! Συνήθως εκτός απ’ τον ίδιο τον τόπο, τα βιώματα και οι αναμνήσεις είναι εκείνα που τον κάνουν μοναδικό. Ήμουν δεν ήμουν εφτά χρονών και… οπ! Να! Ο έρωτας! Εκείνη δυο χρόνια μικρότερή μου. Με καστανόξανθα μαλλιά και μελιά μάτια. Εγώ μόνο για διακοπές, εκείνη έμενε στη Σπάρτη. Παιχνίδια με τις ώρες και έρωτας άλλες τόσες! Έρωτας του καλοκαιριού… Έρωτας κάθε καλοκαίρι!

Μεγαλώσαμε μαζί, μόνο τα καλοκαίρια. Κάθε φορά σχεδόν μέχρι την εφηβεία περίμενα το καλοκαίρι. Περίμενα να τη συναντήσω. Τον χειμώνα δε βρισκόμασταν ποτέ. Μόνο το καλοκαίρι, την αγαπημένη μου εποχή. Θυμάμαι ακόμα το μικρό επαρχιακό τηλέφωνο του σπιτιού της, κινητά δεν υπήρχαν. Ποτέ δεν την πήρα. Θυμάμαι τα γράμματα που της έγραφα, sms και ίντερνετ ανύπαρκτα. Θυμάμαι να αραδιάζω τις λέξεις στο χαρτί, να γράφω και να σβήνω. Θυμάμαι να αγωνιώ για τα σωστά στοιχεία του αποστολέα και για το αν θα φτάσει ή αν θα μου απαντήσει. Θυμάμαι έναν παιδικό έρωτα να ζωντανεύει κάθε καλοκαίρι. Την απόσταση να τον τροφοδοτεί. Κάθε καλοκαίρι αλλιώς. Κάθε καλοκαίρι ένα χρόνο μεγαλύτεροι. Κάθε καλοκαίρι το ίδιο. Θυμάμαι τις τελευταίες μέρες ενός Αυγούστου, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Θυμάμαι ακόμα τον αποχωρισμό μας. Δάκρυα στα μάτια και κλάμα γοερό. Δεν την ξέχασα ποτέ. Έχω ακόμα τα γράμματά της, νομίζω κι εκείνη. Ένας έρωτας καλοκαιρινός, ένας έρωτας παιδικός, ένας έρωτας πρώτος. Ένας έρωτας μιας άλλης εποχής, μιας εποχής ξένοιαστης, που ο χρόνος κυλούσε αργά. Μιας εποχής που οι λέξεις γράφονταν στο χαρτί και τα συναισθήματα στα μάτια… Συχνά ονειρεύομαι εκείνη την εποχή… Όταν κανείς ονειρεύεται και ερωτεύεται είναι πάντα παιδί.

Την ερχόμενη σεζόν ετοιμάζω στο θέατρο Κάππα έναν Συρανό ντε Μπερζεράκ για παιδιά. Το αριστούργημα του Edmond Rostand, είναι ένας ύμνος στον αγνό έρωτα. Μέσα από την ευρηματική διασκευή για παιδιά του Jo Roets, έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η ομορφιά, η επικοινωνία, η εικόνα, αποκτούν άλλη διάσταση, υπό το πρίσμα πάντα της δύναμης της άδολης αγάπης. Μιας αγάπης πρωτόγνωρης, βαθιάς και ειλικρινούς, ικανής να μεταμορφώσει τον άνθρωπο. Εύχομαι αυτή η απλότητα και παιδικότητα του έρωτα που διέπει το έργο να φτάσει στην ψυχή των θεατών.

Ο Ηλίας Καρελλάς θα σκηνοθετήσει το έργο του Edmond Rostand «Συρανό ντε Μπερζεράκ», με τους Δημήτρη Μακαλιά, Λευτέρη Ελευθερίου και String Demons.

Leave a Reply