ΓΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

κάμπινγκ με παιδιάΞεκινώ να γράφω αυτό το άρθρο δηλώνοντας εξ αρχής ότι δεν έχω κάνει κάμπινγκ με παιδιά. Αν και έχουμε υπάρξει δεινοί κάμπερς στα νιάτα μας κι ο άντρας μου κι εγώ, δεν έχει τύχει ή μάλλον δεν έχουμε επιδιώξει να το επιχειρήσουμε συν τέκνοις. Ίσως γιατί υπάρχει ένα εξοχικό που μας εξασφαλίζει οικονομικές, πολυήμερες διακοπές, ίσως γιατί μεγαλώσαμε και αναζητάμε πιο βολικές λύσεις, ίσως γιατί είμαστε τόσο κουρασμένοι από την καθημερινότητά μας που μόνο και μόνο το κουβάλημα των συμπράγκαλων και το στήσιμο της σκηνής μας φαίνεται βουνό…

Λογικά, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα το κάνουμε κι αυτό! Διότι όσοι φίλοι παραμένουν κάμπερς και μετά την αλλαγή του στάτους τους, από χαλαρών παραθεριστών σε υστερικών γονέων, δεν το έχουν μετανιώσει. Άλλωστε, το κάμπινγκ είναι μια ιδιαίτερα οικονομική πρόταση διακοπών και -παρά τις εγγενείς δυσκολίες του- κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερες οικογένειες. Μικροί και μεγάλοι ζουν μαζί στην απλότητα της φύσης, τα παιδιά το αντιλαμβάνονται ως περιπέτεια, αυτονομούνται, διασκεδάζουν αλλιώς.

Η άπλα χώρου, η στρωματσάδα στη φύση, οι σχεδόν πρωτόγονες –τουλάχιστον για τα καλομαθημένα μας μπουμπούκια, τα μεγαλωμένα στα διαμερίσματα– συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη οθόνης, η κοινωνικοποίηση με τους ενοίκους των κοντινών σκηνών, η σχεδόν ολοήμερη ένδυση με μαγιό και μόνο, η γενική χαλαρότητα που επιτάσσουν οι κανόνες του κάμπινγκ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κεντρίσουν την περιέργεια των μικρών παραθεριστών και να μην τους κερδίσουν!

Προετοιμασία για κάμπινγκ με  παιδιά

  • Δείτε τις αντοχές σας και αναζητήστε το καταλληλότερο κάμπινγκ σε σχέση με αυτές, τις ανάγκες της οικογένειάς σας και την ηλικία των παιδιών σας. Υπάρχουν κάμπινγκ πολυτελέστατα με όλα τα κομφόρ, υπάρχει και το ελεύθερο. Και ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα, δεκάδες ακόμα επιλογές. Ερευνήστε, μιλήστε με τους υπευθύνους ή με φίλους που έχουν κατασκηνώσει ήδη, καταλήξτε.
  • Προμηθευτείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό, λαμβάνοντας υπόψη σας και τα παιδιά. Σκεφτείτε αν χρειάζεστε μια μεγάλη ή δυο μικρότερες σκηνές, στρωματάκια, μαξιλάρια, σεντόνια, υπνόσακους, γκαζάκι, κατσαρολάκια και λοιπά κουζινικά, λάμπες, καρέκλες, τραπεζάκια, σπαστές ξαπλώστρες, σκοινί, μανταλάκια, φακούς και μπαταρίες, φορητό ψυγείο, καλύμματα τουαλέτας κ.λπ.
  • Φτιάξτε ένα φαρμακείο που θα περιλαμβάνει τις πρώτες βοήθειες, αν −ο μη γένοιτο− χτυπήσετε, τσιμπηθείτε, γδαρθείτε κ.λπ.
  • Πάρτε πολλά αντιηλιακά, αντικουνουπικά, φιδάκια.
  • Φυσικά, αν έχετε μωρό, μην ξεχάσετε τις πάνες, τα μωρόπανα, τα σελτεδάκια, τα μπιμπερό, τα μπλέντερ, τέλος πάντων, την προίκα του! Και κουνουπιέρα για το καρότσι!
  • Πάρτε μαζί ποδήλατα, πατίνια, επιτραπέζια, βιβλία, σταυρόλεξα, τράπουλες, χούλα χουπ, σχοινάκι, λάστιχο, μπάλες, κουβαδάκια, φτυαράκια για να γεμίσετε ευχάριστα τις χαλαρές σας ώρες.
  • Υπολογίστε με βάση τις ημέρες της διαμονής σας, το αν θα πλένετε ή όχι ρούχα εκεί, το αν θα φοράτε συχνά ρούχα εκεί (π.χ. για βόλτες σε κοντινή πόλη, για εκδρομές κ.λπ) το πόσες αλλαξιές θα χρειαστείτε και τι είδους παπούτσια θα πάρετε μαζί (π.χ. μόνο σαγιονάρες ή και ένα ζευγάρι αθλητικά). Προτιμήστε ρούχα που πλένονται εύκολα και στεγνώνουν σύντομα. Υπολογίστε ότι το βράδυ μπορεί να έχει δροσιά και πάρτε οικογενειακώς ένα ζακετάκι και κάνα μακρύ παντελόνι.
  • Σιγουρευτείτε ότι μπορείτε εύκολα να στήσετε τη σκηνή, γιατί ιδιαίτερα αν τα παιδιά σας είναι μικρά θα σας… πρήξουν. Δώστε τους εξαρχής «δουλειές», ανάλογα με την ηλικία τους. Η εγκατάσταση στο κάμπινγκ είναι οικογενειακή υπόθεση.
  • Φυσικά, θα πάτε με αυτοκίνητο και όχι με κάποιο ΜΜΜ. Τσεκάρετε ότι χωράνε μέσα τα πάντα όλα! Υπολογίστε να φτάσετε αρκετά πριν νυχτώσει.

Tips για κάμπινγκ με  παιδιά:

  • Ιδιαίτερα αν το παιδί σας είναι μικρό, φροντίστε να αποφύγετε το ελεύθερο κάμπινγκ και επιλέξτε κάποιο κεντρικό, που να βρίσκεται κοντά στον… πολιτισμό.
  • Μάθετε ποιος είναι ο κοντινός παιδίατρος, ώστε αν χρειαστεί να επικοινωνήσετε μαζί του και πού βρίσκεται το κοντινότερο φαρμακείο. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί και τα βιβλιάρια υγείας σας.
  • Επιλέξτε ένα κάμπινγκ κοντά στη θάλασσα, γιατί –κακά τα ψέματα– το παιδί θα απασχοληθεί ευκολότερα σε μια παραλία απ’ ό, τι στο βουνό!
  • Αν το κάμπινγκ έχει πισίνα, μην αφήνετε το (μικρό) παιδί σας να τριγυρνάει κοντά της χωρίς επίβλεψη.
  • Στήστε τη σκηνή σας κάπου σκιερά. Ο ήλιος μπορεί να σας καταστρέψει τις διακοπές.
  • Στήστε τη σκηνή σας μακριά από νεαρά, ερωτευμένα ζευγαράκια, γιατί και τα παιδιά σας θα… παραξενευτούν και θα τους κάνετε χαλάστρα!
  • Στήστε τη σκηνή σας μακριά από φοιτητές, απλά ενθυμούμενοι το πώς φερόσασταν εσείς ως φοιτητές, τι ώρα μπαίνατε, τι ώρα βγαίνατε, τι λέγατε και τι κάνατε στο ελευθεριάζον καμπινγκικό περιβάλλον.
  • Εξηγήστε στα παιδιά ότι θα συμβιώνουν με έντομα, τα οποία καλό είναι να αποφεύγουν. Πείτε τους ακόμα να μην πιάνουν άγνωστα φυτά κι αν, τέλος πάντων, τα πιάσουν, να μη βάλουν μετά χέρια στο στόμα.
  • Αν τα παιδιά σας είναι μέχρι 6-7 ετών, προσπαθήστε να μην τους χαλάσετε το πρόγραμμα, τουλάχιστον πολύ. Αν είναι μεγαλύτερα και αυτορυθμίζονται, αφήστε τα να χαλαρώσουν, χωρίς να τους επιβάλλετε, τουλάχιστον πολύ, το τι θα κάνουν και τι ώρα θα κοιμηθούν.

Επιπλέον λόγοι για να κάνετε κάμπινγκ με  παιδιά

Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, τα παιδιά που κάνουν κάμπινγκ στην ύπαιθρο τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο είναι, σύμφωνα με τους γονείς τους, πιο ευτυχισμένα, πιο υγιή και τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο. Η μελέτη κατέληξε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα συμπεράσματα:

-Περισσότεροι από 4 στους 5 γονείς πιστεύουν, ότι το κάμπινγκ με παιδιά έχει θετικό αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις τους.

-Το 98% των γονιών λέει ότι το κάμπινγκ κάνει τα παιδιά να εκτιμούν και να έρχονται πιο κοντά στη φύση. Το 95% λέει ότι τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα στο κάμπινγκ. Το 93% νιώθει ότι τους παρέχει χρήσιμα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή.

-Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι το κάμπινγκ βοηθά να στο  ξεφύγουν τα παιδιά από την τεχνολογία και ότι αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο.

-Το 52% των κατασκηνωτών υποστηρίζει ότι το μαγείρεμα στις κοινόχρηστες κουζίνες του κάμπινγκ επιδρά θετικά στις γνώσεις των παιδιών.

-Το 83% των παιδιών παίζει ελεύθερα και ανενόχλητα μέσα στο κάμπινγκ.

-Το 80% των παιδιών απολαμβάνει βόλτες στη φύση χάρη στο κάμπινγκ (είτε παραθαλάσσιες είτε στο βουνό).

-Τα μαθήματα στα οποία ωφελούνται περισσότερο τα παιδιά που κάνουν κάμπινγκ: Γεωγραφία, Φυσική, Ιστορία, Γλώσσα, Μαθηματικά.

Τολμήστε το, λοιπόν! Άλλωστε, αυτοί που ξέρουν λένε πως  όσο πιο μικρά μάθουν τα παιδιά, τόσο πιο εύκολα συνηθίζουν και τόσο πιο πολύ τους αρέσει.

Leave a Reply