Ολόφρεσκο τσουρέκι με πραλίνα και φυστικοβούτυρο από τα χεράκια σας! Όταν ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας και υπάρχει η πίεση και το άγχος να πετύχει η συνταγή, χρησιμοποιείστε αλεύρι τσουρεκιού και μείνετε ήσυχοι ότι όλοι θα το απολαύσουν.
Τσουρέκι με πραλίνα και φυστικοβούτυρο
Σκεύη/συσκευές: μικρή κατσαρόλα, μίξερ, μπολ, λεκάνη, πλάστης, ταψί φούρνου
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20-25 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 3 ½ – 6 ώρες
Μερίδες: 2 τσουρέκια
Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολο
Υλικά για τα τσουρέκια:
- 500 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 120 ml φρέσκο γάλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 25 γρ. φρέσκια μαγιά
- 110 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- ¼ κ.γ. μαχλέπι
Υλικά για τη γέμιση:
- φυστικοβούτυρο
- πραλίνα
Άλλα υλικά:
- 1 αυγό για επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά πριν βράσει, μεταφέρουμε σε μπολ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά.
2) Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
3) Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.
4) Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με το μαχλέπι και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά.
5) Προσθέτουμε τους κρόκους και τη μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10-15 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.
6) Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 ½ -2 ½ ώρες ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
7) Σε αλευρωμένη επιφάνεια μεταφέρουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 6 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ζυμώνουμε και το ανοίγουμε με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε λίγες κουταλιές φυστικοβούτυρο και λίγες πραλίνα εδώ κι εκεί. Τυλίγουμε σε λωρίδα με τη γέμιση από μέσα. Τυλίγουμε τις 3 λωρίδες σε πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε με τα άλλα 3 κομμάτια ζύμης.
8) Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε ταψιά περασμένα με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσουν για 40 λεπτά – 1 ½ ώρα.
9) Αλείφουμε με το αυγό τα τσουρέκια, προσεκτικά για να μην τρυπήσουν και ξεφουσκώσουν.
10) Ψήνουμε τα τσουρέκια σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
11) Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.
Τσουρέκι με πραλίνα και φυστικοβούτυρο- Credits
Recipe | Food Styling: Madame Ginger
Photos: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Production Manager: Άννα Χαλικιά